Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Ziua în care am descoperit că părinții noștri erau spioni ruși” (The Guardian)

spioni1.jpg

Sursa imaginii: 
The Guardian

Este titlul unui articol din ziarul britanic The Guardian, preluat de europalibera.org , despre povestea a doi tineri americani care și-au trăit copilăria și adolescența fără să știe că părinții lor sunt spioni ruși.

<< Istoria lui Tim și Alex Foley, astăzi în vîrstă de 26, respectiv, 22 de ani  este departe de a fi una banală.

Părinții celor doi sînt un cuplu de universitari ruși, recrutați și pregătiți minuțios de KGB în anii 1980 pentru a deveni ceea ce în jargonul de specialitate poartă denumirea de „ilegali”.

Andrei Bezrukov și Elena Vavilova au fost implantați în Canada spre sfîrșitul anilor 1980, cu nume de împrumut Donald Heathfield și Tracey Foley. Acolo li se năștea, în 1990, primul fiu, Tim. Între 1992-1995, Donald Heathfield a studiat la Universitatea canadiană New York și a căpătat o diplomă la Toronto, apoi s-a născut cel de-al doilea fiu, Alex, și familia era mutată la Paris, oficial tot pentru studii universitare.

În același interval, Uniunea Sovietică înceta să mai existe ca atare, iar KGB-ul suferea și el transformări. Apoi agenții au fost reactivați, odată cu venirea la putere a lui Putin.

În 2008, anul când Tim căpăta un loc la Universitatea George Washington D.C., familia primea, pe lângă cetățenia canadiană, și naturalizarea americană. Copiii nu știau absolut nimic despre activitățile ascunse ale părinților.

În acea perioadă, Bezrukov alias Donald Heathfield și Vavilova alias Tracey Foley, intrau și sub supravegherea FBI-ului, care, între altele, avea să intercepteze în 2010 un mesaj sosit de la sediul Serviciului Federal de Informații rus, despre o plănuită călătorie în Rusia.

FBI-ul a prelungit operațiunea de supraveghere, denumită „Istorii cu fantome” pînă în iunie 2010 cînd defecțiunea unui ofițer rus de informații, Alexandr Poteiev, a expus total cercul de agenți ai Moscovei. Zece agenți ruși au fost arestați imediat, dar întreaga presă a vorbit cu precădere despre frumoasa agentă Ana Chapman. La scurtă vreme, după negocieri la cel mai înalt nivel, toți au fost repatriați în cadrul unui schimb cu agenți de informații americani arestați în Rusia.

Primiți cu onoruri de eroi la Moscova, tuturor li s-au găsit slujbe convenabile.

Cei doi copii, deveniți brusc Timofei și Alexandr Vavilov, cu pașapoarte rusești din decembrie 2010, au intrat însă într-o adevărată criză identitară. „Am trăit 20 de ani crezînd că sînt canadian și mai cred încă, nimic nu poate schimba asta. Nu am nici un atașament față de Rusia, nu vorbesc limba rusă, nu am trăit acolo și nici nu vreau să trăiesc acolo”, spune Tim, care a solicitat să recapete cetățenia canadiană.

Atunci cînd sînt întrebați ce sînt, care le este originea, amîndoi  frații răspund „Canada”. Dar destinele lor rămîn marcate de trecut.

Cât despre părinții săi, Tim spune în interviul pentru „The Guardian”: „Sînt bucuros că ei au avut o cauză în care să creadă, dar mi-aș dori ca lumea să nu mă pedepsească pe mine pentru opțiunile lor” >>.

 

"Presiuni crescânde asupra ultimei europence", titrează Deutsche Welle. Angela Merkel este considerată principalul artizan al înţelegerii UE-Turcia vizându-i pe refugiaţi. Dacă acordul va eşua, şefa executivului german se va confrunta cu presiuni uriaşe, iar partidul ar putea să o înlocuiască.

 

În martie, înţelegerea UE-Turcia a fost soluţia salvatoare pentru şefa executivului german. A fost ieşirea dintr-un impas politic extrem. Iar Merkel a avut de plătit un preţ important. A trebuit să treacă cu vederea atacurile verbale ale lui Erdogan împotriva UE, încălcarea libertăţii presei şi dreptului la opinie în Turcia. Și l-a lăsat fără apărare pe un comediant german care l-a ironizat pe preşedintele de la Ankara.

Aşa stând lucrurile, aşteptata eşuare a acordului UE-Turcia este o grea înfrângere pentru Merkel, principalul artizan al înţelegerii. Merkel este exponentul viziunii unei "Europe care ne uneşte spre norocul nostru", după cum în repetate rânduri a declarat. Acum şi-a asumat rolul de a menţine "Europa laolaltă", după cum a declarat vinerea trecută, la Roma.

Când vine vorba de "ultimii europeni", numele lui Merkel este trecut în capul listei. Dar tensiunea este în creştere, la fel şi presiunile. De la Merkel se aşteaptă o resuscitare a spiritului european concomitent cu o politică responsabilă pentru oamenii care îşi caută refugiu.

Dar dacă eşuează înţelegerea UE-Turcia, scandalul va fi imens şi tot mai mulţi creştin-democraţi, nu numai cei bavarezi, îşi vor aminti de acest adevăr.

 

Incendiile forestiere din provincia Alberta ar putea răspândi în atmosferă uriașe depozite de dioxid de carbon conținute de mii de ani în solurile înghețate. Aceasta ar contribui în continuare la schimbările climatice, apreciază revista New Scientist.

”Efectele s-ar putea extinde dincolo de Canada și Alaska, din cauza materiei organice înghețate în permafrost (stratul de sol permanent înghețat)  din pădurea boreală. Incendiile forestiere pot duce la îndepărtarea stratului vegetal protector , putând astfel elibera în atmosferă tot dioxidul de carbon", spune revista, citând un cercetător în ecosisteme ecologice de la Universitatea din Guelph, în Ontario. Dezghețarea permafrostului ar putea declanșa, de asemenea, o intensă activitate microbiană, care ar elibera încă mult metan și CO2 - principalul gaz responsabil pentru încălzirea globală.

"Cu alte cuvinte, spune revista, mai multe incendii înseamnă mai multe gaze cu efect de seră, care accelerează în continuare schimbările climatice, probabil, ele însele responsabile  tocmai de izbucnirea incendiilor forestiere."