Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nici spaniolii nu știu unde vor vedea Euro 2016

stadion_nisa.jpg

Image source: 
AFP

Nu numai noi, românii avem probleme să vedem Euro 2016. Cu o lună înainte de începerea turneului, nici spaniolii nu știu unde vor vedea meciurile. Niciun canal de televiziune privat sau public nu a dobândit încă drepturile de difuzare, scrie Courrier International, citând ziarele iberice.

"Negocierile pentru achiziționarea drepturilor tv între grupurile media și UEFA nu sunt complet închise, dar este clar că acestea au început prost și există riscul ca meciurile să nu ajungă in casele spaniolilor”, scrie ziarul ABC.

UEFA speră să încaseze între 30 și 40 de milioane de euro pentru vânzarea drepturilor în Spania. La această sumă, este însă imposibil ca transmisiile să fie profitabile, potrivit presei spaniole. "Canalele publice și private, au refuzat în mod clar să plătească această sumă”, spune El Mundo Deportivo, ”deoarece aceasta ar însemna pierderi de cel puțin 15 milioane de euro".
 

„Este, o premieră istorică pentru Spania care, ca să nu uităm,  trebuie să-și apere titlul de campioană", amintește ziarul catalan El Periodico.

"La Roja [așa cum este numită echipa spaniolă] este ceva mai mult decât o simplă echipă de fotbal. În această situație, de ce nu primim un răspuns de la guvern? ", se întreabă El Periodico.

Legea spaniolă a audiovizualului prevede difuzarea programelor de interes general. Dar, după cum afirmă ABC, "aceasta nu poate obliga, de fapt, un canal de televiziune să cumpere drepturile pentru un meci de fotbal".

Fanii trebuie să aștepte cu răbdare, crede ziarul El Mundo Deportivo. "Soluțiile cele mai creative vin de multe ori chiar înainte de fluierul de început."

 

Bine ați venit în noua eră întunecată, titrează revista americană Comentary Magazine. Democrația nu a triumfat pe deplin după 1989, iar semnele de acum prevestesc vremuri tulburi, scrie revista.

Atunci când blocul estic a ieșit din comunism, la sfârșitul anilor 1980, mulți observatori au speculat că asta se va întâmpla până în Asia de Est .Dar în China, promisiunea democrației liberale a fost zdrobită de un regim neînduplecat. Privind în urmă, democrația nu a revenit complet.

Experimentul din Rusia cu privatizarea și liberalismul, afectate de corupția din epoca lui Elțîn, a fost demult abandonat în favoarea unui stat autoritar  bazat pe resurse energetice – unul pe care rușii obișnuiți par să-l prefere.

Mulți au crezut că valul democratic va mătura Orientul Mijlociu după războiul din Irak și primăvara arabă. Dar speranțele nu s-au materializat niciodată. Autocrația din Turcia este azi tot mai puțin un aliat  al Occidentului și tot mai mult un element subversiv și destabilizator. Din Africa sub-sahariană în America Latină și până în Asia de Sud-Est, democratizarea a fost temperată de etatism și, în multe cazuri, de tiranie.

Discursurile liderilor populiști  folosesc peste tot un "stil de vorbire primitiv". Politicile lor sunt în mod intenționat prezentate în formule vagi, pe care fiecare le poate interpreta cum crede. Acești lideri se bazează în principal pe cei marginalizați și temători, în fața globalizării care a însoțit era informației.

Această abordare a dus la succesul unor partide precum Frontul Național din Franța sau Partidul Libertății din Austria sau la cultul personalității,  în plină dezvoltare în jurul prim-ministrului ungar Viktor Orban.

Dar poate că imaginea cea mai înfricoșătoare a naționalismului populist în revenire  este povestea ascensiunii mișcării "neo-maoiste", din China,  care reamintește de zilele brutale și sângeroase ale Revoluției Culturale și  pe care liderii Partidului Comunist Chinez se luptă acum să o țină sub control.

Aceste evoluții prevestesc vremuri tulburi. Nu doar pentru că valul revoltelor pentru democrație e tot mai scăzut. Ci pentru că a fost înlocuit cu ceva cu mult mai primitiv. Dacă suntem în zorii unei noi ere, acesta va fi printre cele mai întunecate din câte ne amintim.

 

În Rusia, autoritățile au blocat concertul unei trupe rock despre care autoritățile spun că "nu dovedește destul patriotism”. 

După cum scrie publicația Europalibera.org, în Rusia, grupul Akvarium, condus de legendarul interpret, poet și compozitor Boris Grebenșcikov și-a amânat cu câteva zile concertul de la Habarovsk din cauza presiunii autorităților.

Conducerea teatrului de muzică și a unei săli de concert din oraș au refuzat să le ofere scena după ce acest lucru le-a fost cerut de „o instanță influentă”.

Din aceleași motive, recent, concertul de la Komsomolsk pe Amur a fost anulat. Grupul Akvarium a anunțat că și-a schimbat calendarul turneului său muzical în Răsăritul Îndepărtat. Potrivit organizatorilor turneului, de la Moscova ar fi fost expediată o „listă neagră” cu așa numiții artiști „insuficient de patrioți”, pe care pe lângă Boris Grebenșcikov mai sunt Andrei Makarevici, Iuri Șevciuk, Diana Arbenina și alții.

Grupul Akvarium a anunțat că va ține totuși concertul programat la Habarovsk pe 27 mai, dar în sala unui club particular „care nu depinde de ministere și alte instituții de stat”.

Boris Grebenșcikov este un artist rock în vârstă de 62 de ani, foarte cunoscut în Rusia dar și unul dintre puținii artiști rock cunoscuți în afara lumii ruse. El a fost supus în ultimii ani mai multor interdicții din partea autorităților, inclusiv în orașul său, St. Petrersburg.