Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoria întunecată a cântecului câștigător la Eurovision (Time)

jamala.jpg

Image source: 
AFP

Ucraina a câștigat ediția din acest an a concursului muzical Eurovision. Dar cântecul care a obținut cele mai multe puncte în cadrul competiției are în spate o istorie întunecată.

Revista Time scrie că acest cântec trist al interpretei Jamala duce înapoi la perioada persecuției sovietice asupra tătarilor din Crimeea, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

"Când străinii vin, ei vin la casa ta, vin să-i omoare pe toți , iar noi spunem: nu suntem vinovați, suntem nevinovați !"  Sunt câteva versuri din cântecul prezentat de Jamala, a cărei stră-bunică s-a numărat printre cei un sfert de milion de tătari din Crimeea deportați în acea perioadă.

Trupele germane au cucerit peninsula în septembrie 1941, luând în cele din urmă controlul asupra orașului Sevastopol în 1942. Doi ani mai târziu, forțele sovietice  au recucerit Crimeea în doar o săptămână. În acele șapte zile, rușii au raportat uciderea a 29.000 de germani și români, și luarea a peste 41.000 de prizonieri.

Succesul sovieticilor a însemnat o tragedie pentru tătarii din Crimeea. Ei au fost adunați pe parcursul a trei zile, în luna mai 1944 și trimiși către regiunile îndepărtate ale Uniunii Sovietice. Aproape jumătate dintre deportați au murit în primul an de exil din cauza bolilor sau de foame.

În luna august 1987 , în plină politică de glasnost a lui Mihail Gorbaciov, tătarii din Crimeea și-au făcut cunoscute plângerile într-un protest la Moscova. Iar în anul 1989 li sa permis să se repatrieze în Peninsula Crimeea. Cu toate acestea, problemele lor nu s-au sfârșit aici, multe case și terenuri care le aparținuseră fiind acum ocupate.

Istoria neagră din 1944 a redevenit un subiect de interes după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014. Mulți tătari se tem acum pentru viitorul lor.

"Acum, tătarii din Crimeea se află pe un teritoriu ocupat", a declarat Jamala, ”ei trăiesc sub o presiune extraordinară”.

De partea cealaltă, diplomații ruși s-au plâns de faptul că Jamala a încălcat regula Eurovision prin care melodiile nu ar trebui să conțină declarații politice, scrie Time.

Alexei Pușkov, președintele Comisiei de Politică externă a Dumei de Stat din Rusia, a declarat că premiul acordat Ucrainei înseamnă ”începutul sfârșitului pentru Eurovision”, notează revista cu profil muzical Billboard.

Aceeași revistă mai remarcă faptul că favoritul hârtiei, rusul Serghei Lazarev, a terminat concursul pe locul al treilea.

 

Brazilia are un nou președinte, dar problemele ei sunt aceleași – este titlul dat de Courrrier International grupajului preluat din presa braziliană.

"Se simte un aer de optimism”, scrie cotidianul O Globo, după învestirea lui Michel Temer la președinția Republicii. Până acum vicepreședinte, el a preluat conducerea afacerilor statului pentru șase luni, după suspendarea președintei Dilma Rousseff.

”Michel Temer a schimbat tonul în bine", remarcă același O Globo, care nu-și ascunde ușurarea văzând cum "culoarea roșie" , a militanților de stânga ai Dilmei Rousseff ”a încetat să mai domine palatul prezidențial".

Noul președinte a garantat menținerea programelor sociale (...) și a spus că prioritatea sa este să "pacifice și să unească Brazilia".

În această privință, crede O Globo, lucrurile arată bine: Michel Temer, din Partidul Mișcării Democratice, de centru-dreapta, a fost înconjurat de mulți parlamentari în timpul discursului său.

Președintele în exercițiu, "asupra căruia apasă greutatea de a nu fi trecut prin examenul urnelor de vot", trebuie să risipească ”pesimismul și climatul războinic care  a divizat țara în ultimii doi ani”, scrie la rândul său El Pais Brasil.

”În privința economiei, discursul noului președinte este unul liberal”, scrie ziarul Folha din Sao Paulo. ”El evocă ideea limitării puterilor instituțiilor publice și subliniază importanța parteneriatelor cu sectorul privat, astfel încât țara să se întoarcă la creștere. Dar cuvintele lui nu sunt foarte concrete”, crede Fohla.

Și mai există un motiv de critici pentru ziarul din Sao Paulo: "Nu am văzut niciodată de la dictatura din anii 1970 un guvern în care să nu existe o femeie". În timp ce O Globo critică și el ”absența femeilor și a persoanelor de culoare din guvern".

Pe scurt, conchide publicația cu profil economic Carta Capital "avem un nou președinte și aceleași probleme."

 

Și o veste bună de la granița italiano-austriacă, unde se pare că asistăm la sfârșitul unui blocaj ce putea avea importante consecințe politice și economice.

Guvernul austriac a anunțat vineri că renunță la proiectul său controversat la controalele la frontieră, la pasul Brenner, una dintre principalele rute de tranzit spre Italia prin Alpi, scrie Le Figaro.  Austria considera că introducerea controalelor ar preveni un posibil aflux de migranți dinspre Italia.

Decizia a fost puternic contestată, atât de către guvernul de la Roma cât și de Uniunea Europeană.

Măsura nu se justifică "încă", a declarat noul ministru de Interne austriac, Wolfgang Sobotka. "Numărul migranților ilegali aproape că a scăzut la zero, în ultimele săptămâni", a recunoscut ministrul austriac.

Viena începuse în ultima lună pregătirile pentru ridicarea unui gard la Brenner, o inițiativă interpretată ca venind în întâmpinarea cererilor lansate de extrema dreaptă .

Candidatul acestei formațiuni, Norbert Hofer a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 35% din voturi și susține cea de-a doua rundă pe 22 mai. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara săptămâna trecută că introducerea controalelor la Pasul Brenner ar fi o "catastrofă politică". Prin acest punct de frontieră, atât rutier cât și de cale ferată trec aproximativ 5.500 de camioane pe zi, mai notează le Figaro.