Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Venezuela mulțimea cere demiterea președintelui Maduro (Le Monde)

venezuela.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Le Monde scrie pe larg despre protestele de la Caracas, unde mulţimea a cerut demiterea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Președintele Venezuelei a amenințat că va majora gradul stării de excepție pe care a decretat-o, dacă vor avea loc violențe din partea opoziției, la câteva ore după reprimarea unor manifestații de protest, scrie  AFP. La apelul coaliției de opoziție, — majoritară în Parlament—, manifestanții au încercat miercuri fără succes să ocupe sediile autorității electorale din peste 20 de orașe. Ei cer organizarea unui referendum cu scopul de a-l destitui pe șeful statului care dispune în prezent de prerogative extinse în materie de securitate și încearcă să se agațe de putere.

De asemenea, opoziția a lansat un apel populației și armatei la nesupunere civică, după ce Nicolas Maduro a decretat starea de excepție.

La Caracas, 14 stații de metrou au fost închise ieri dimineață, complicând deplasarea în capitală. Economia Venezuelei, țară bogată cândva în petrol, este devastată de scăderea prețului la țiței, iar locuitorii săi își concentrează exasperarea pe președintele lor, ales în 2013 pentru un mandat de șase ani.

Experții vorbesc despre riscul ”exploziei” acestei țări și al confruntărilor civile, în contextul în care șase venezueleni din zece dezaprobă felul în care președintele Nicolas Maduro administrează țara, conform Institutului Datanalisis.

 

Ample mișcări sociale și în Franța. Presa franceză scrie despre grevele și protestele care paralizează țara. Mii de oameni au continuat să protesteze, în cele mai mari orașe ale Franței, împotriva controversatelor reforme la legea muncii.

Polițistii au ieșit și ei pe străzi, exasperați de confruntările aproape zilnice pe care le au cu manifestanții, care, de aceasta dată, au incendiat o mașină de poliție.

Echipajul fugise din mașină înainte ca aceasta să fie cuprinsă de flăcări. În paralel cu demonstrațiile, au avut loc și greve, în sectorul transporturilor. Sindicatele feroviare și angajații din porturi și-au încetat parțial activitatea - numai jumătate din trenuri au circulat, iar cursele de feribot către Marea Britanie au fost anulate.

Protestatarii speră să forțeze guvernul socialist să renunțe să modifice legea muncii, astfel încât angajații să poată fi mai ușor concediați.

 

Una dintre cele 219 eleve date dispărute după ce au fost răpite în urma cu 2 ani de gruparea teroristă Boko Haram de la o şcoală din oraşul Chibok a fost descoperită într-o zonă în care operează gruparea, aflată în nordul Nigeriei, la graniţa cu Camerun.

În ultimele zile, în presa nigeriană au apărut informaţii potrivit cărora guvernul ar fi lansat mai multe operaţiuni împotriva grupării Boko Haram. Un reportaj realizat de reporterii New York Times arată că victimele grupării sunt judecate şi excluse de societate când se întorc în comunităţile din care au fost răpite.

Ziarul american publică povestea Zarei şi a fratelui ei mai mic care au fost capturaţi de Boko Haram, dar au reuşit să fugă după câteva luni de captivitate. Au ajuns apoi într-o tabară de protecţie unde, în loc de o primire bună din partea rezidenţilor, s-au confruntat cu scepticismul lor şi au chiar maltrataţi. Fratele Zarei, în vârstă de 10 ani a fost bătut crunt de rezidenţii convinşi că oricine a petrecut mult timp printre militanţii Boko Haram a devenit simpatizant şi chiar potenţial kamikaze.