Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea muncii este o lege a progresului şi nu voi renunţa la ea - François Hollande (Sud Ouest Quotidien)

hollande.jpg

Image source: 
sudouest.fr

Noi luări de poziție la nivel înalt referitor la legea muncii care a băgat întreaga Franță in grevă. În fața refuzului celui mai mare sindicat al țării, CGT, de a renunța la nenumăratele greve pornite în mai multe sectoare de activitate, președintele François Hollande rămâne inflexibil și a declarat din nou că nu o va retrage sub nici o formă, scrie Le Monde.

Legea muncii este o lege a progresului, extrem de utilă pentru Franța, a declarat François Hollande într-un interviu pentru cotidianul francez Sud Ouest. Preşedintele francez a subliniat din nou cu această ocazie că principiile articolului 2 şi filozofia legii vor fi menţinute. Acest articol 2 este de altfel cel mai contestat de sindicalişti, din cauză că permite  concedierea mai uşoară a angajaţilor. Opozanții contestă acest articol care ar permite întreprinderilor să negocieze direct cu proprii salariați condițiile de muncă, în locul negocierilor generale pe sectorul de activitate. Ei estimează că această dispoziție favorizează incertitudinea. Preşedintele François Hollange vede grevele, care au blocat mai multe sectoare de activitate în Franta de peste o săptămână, drept un ”sistem de blocare foarte grav”. Întrebat în legătură cu un potențial recurs depus la Adunarea Națională, președintele francez a declarat că preferă ca legea să fie adoptată fără recurs, dar nu cu preţul modificărilor cerute de CGT, cel mai mare sindicat din țară. În legătură cu amenințările sindicaliștilor de a bloca desfășurarea Campionatului European de Fotbal, François Hollande s-a arătat liniștit, apreciind că singura amenințare a campionatului care se va desfășura între 10 iunie și 10 iulie este legată de amenințarea teroristă.

 

Barack Obama face presiuni pentru a accelera eforturile Statelor Unite de a-i primi pe cei care fug din Siria și celelalte zone de conflict. Datele arată însă că, la 9 luni de la momentul lansării programului prin care urmau să fie primiți în State 10 mii de imigranți, doar 25% au ajuns efectiv in America ( New York Times)

Barack Obama a invitat anul acesta la discursul în faţa naţiunii un refugiat sirian şi a vorbit atunci despre dorința și asumarea luată de Washington de a transforma America într-un adevărat refugiu pentru imigranți.

Au trecut însă 9 luni de la momentul lansării programului și din cei 10 mii, doar 2500 de imigranți au ajuns în Statele Unite ale Americii. Mai mult, Administrația de la Washington se pregătește pentru o nouă rundă de deportare a refugiaților deja existenți pe teritoriul său, în America Centrală.

Toate acestea stârnesc un val de nemulțumire canalizat spre Obama atât din partea Congresului, cât și din partea ONG-urilor care luptă pentru drepturile imigranților. Ei spun că Barack Obama nu a avut un mesaj destul de puternic pentru a încuraja primirea imigranților care caută protecție și nici discursul existent nu a fost sprijinit de vreo acțiune. Experții citați de New York Times mai cred şi că în acest context este afectată credibilitatea preşedintelui american pe această temă, avertizând că Barack Obama riscă să-şi diminueze influenţa pe acest subiect exact la Summitul ONU pe care urmează să îl găzduiască în toamnă.

 

Creşte procentul britanicilor care vor ieşirea din Uniunea Europeană (The Telegraph)

Îngrijorarea semnificativă legată de criza imigranților influențează rezultatul referendumului în Marea Britanie. The Telegraph citează un sondaj care arată că procentul celor care se declară în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a crescut cu 5 procente, ajungând acum la 46%. Îngrijorarea este cauzată de neîncrederea în capacitatea Londrei de a-și controla frontierele, precizează cotidianul britanic.

Sondajul realizat săptămâna trecută arată îngrijorarea britanicilor față de creșterea imigraţiei până la niveluri record , estimându-se că numărul imigranţilor care vor veni în Marea Britanie va creşte numărul populaţiei cu 4 milioane. Rezultatul sondajului a mai fost influenţat şi de apariţia unei fotografii în presă, care înfăţişa mai mulţi imigranţi înnecându-se în Marea Mediterană în încercarea de a fugi din zonele de conflict.

Rezultatul sondajului publicat de The Telegraph a coincis şi cu acuzele aduse la adresa premierului britanic David Cameron căruia opoziţia i-a reproşat că nu a reuşit să limiteze numărul zecilor de mii de imigranţi care au intrat recent în ţară. Într-un comentariu pentru cotidianul britanic, Sir Lynton Crosby, strategul campaniei lui David Cameron sugerează că focusul pe problema imigraţiei a adus noi adepţi în tabăra celor care vor ieşirea din blocul comunitar.