Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentat terorist în Somalia, 15 morți și 40 de răniți (Corriere della Sera)

atentat.jpg

Sursa imaginii: 
Corriere della Sera

Cel puţin 15 oameni au fost ucişi, iar alţi 40 au fost răniţi în capitala Somaliei, Mogadishu, după ce un militant grupării teroriste al-Shabaab a intrat cu maşina plină cu explozibili în poarta unui hotel frecventat de diplomaţi, iar persoane înarmate au deschis focul în clădire, relatează Corriere della Sera.

Potrivit unor surse din securitate și martorilor, atacatorii au intrat în hotel după explozie, care a avut loc în jurul orei 17.40 locale (14.40 GMT), apoi s-au auzit focuri de armă. Tiruri sporadice erau încă auzite în hotel aseară, sugerând că un asalt al forțelor speciale somaleze împotriva atacatorilor era încă în desfășurare. Gruparea teroristă al-Shabab a revendicat foarte rapid atacul.

Conform autorităților somaleze, acesta este unul dintre cele mai mari atacuri teroriste din istoria țării și spitalele sunt depășite de situație.

Gruparea Al-Shabaab a fost evacuată din Mogadishu de către forțele de pace africane în 2011, dar a rămas o forță amenințătoare pentru Somalia, lansând chiar atacuri cu arme asupra oficialilor gurvernamentali din Somalia.

 

Consiliul de Securitate al ONU va ține o reuniune de urgență asupra Siriei mâine, pentru a decide dacă va efectua lansări de ajutor umanitar după ce regimul de la Damasc a autorizat convoaie umanitare să intre în două orașe asediate, scrie AFP.

Potrivit ONU, peste o jumătate de milione de persoane trăiesc în orașe asediate, în primul rând de forțele regimului de la Damasc, iar 4 milioane sunt în zone cu acces dificil.

Ambasadorul Rusiei la ONU Vitali Ciurkin a declarat că sosirea acestor convoaie este un pas pozitiv și a sugerat suspendarea pentru moment a unui proiect de lansare de ajutor umanitar din avioane asupra orașelor izolate.

În schimb, ambasadorul britanic Matthew Rycroft a cerut această reuniune de urgență a Consiliului pentru a evoca posibilitățile de acces în orașele asediate pentru convoaiele umanitare și a solicita ca aceste lansări, decise luna trecută de cele 20 de țări ale Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria (ISSG), să aibă loc conform planului.

ISSG a stabilit data de 1 iunie drept termen limită pentru ca aceste convoaie să poată avea acces în orașele asediate, în caz contrar ONU va efectua lansări de ajutor umanitar.

Un convoi umanitar a intrat miercuri în Daraya, primul de la începutul asediului impus în noiembrie 2012 de regim acestui oraș controlat de rebeli din provincia Damasc, dar ajutorul nu include produse alimentare, spre disperarea locuitorilor înfometați.

 

Un titlu care îi interesează mai ales pe cei care își caută cazare ieftină pe Booking. Compania de rezervări este acuzată că are datorii fiscale de 356 de milioane euro în Franţa. Compania Booking.com este supusă verificărilor şi în Italia, riscând să fie nevoită să achite restanţe fiscale.

Grupul Priceline a comunicat că autorităţile fiscale franceze au efectuat recent un audit al companiei Booking.com pentru perioada 2003-2012.

"În decembrie 2015, autorităţile franceze au evaluat că Booking.com are datorii fiscale de circa 356 de milioane de euro, majoritatea fiind penalităţi şi dobânzi", a anunţat Grupul Priceline.

Autorităţile franceze au stabilit că Booking.com a avut un sediu permanent în Franţa, astfel că încearcă să recupereze impozite pe venit şi TVA neplătite.