Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acuzaţiile de corupţie umbresc alegerile locale din România (Reuters)

presa.jpg

Image source: 
Reuters

Alegerile locale din România au fost în vizorul presei internaționale. Agențiile de presă au scris materiale ample dedicate scrutinului. ”Acuzaţiile de corupţie umbresc alegerile locale din România” este titlul articolului publicat de agenția americană de știri Reuters.

”Zeci dintre candidaţii care s-au înscris la alegerile locale de duminică, din România, fie sunt vizaţi de anchete pentru fapte de corupţie, fie nu au fost verificaţi suficient pentru abuzuri de putere comise în trecut”, scrie Reuters într-un material amplu consacrat scrutinului.

Potrivit unor date strânse de Reuters, în baza listelor cu candidați publicate online și a documentelor prezentate de procurori între 2012 si 2016, circa 100 dintre cei aproximativ 350 de oficiali locali anchetați sau trimiși în instanță în ultimii patru ani au candidat ieri, mulți dintre ei au și câștigat potrivit rezultatelor partiale.

"Cetățenii nu au o cultură anticorupție", a explicat Cristi Dănileț, judecător CSM, pentru agenția internațională de presă. "Dacă întrebi oamenii de ce ar alege pe cineva care este corupt să îi conducă în continuare, îți vor răspunde 'Este adevărat că a furat, dar a făcut și unele lucruri bune", a adăugat el.

 

Românii îşi aleg oficialii locali, în condiţiile în care administraţiile sunt marcate de corupţie este comentariul din Associated Press.

Romania a lansat o ofensivă de amploare împotriva corupției în ultimii ani, iar agenția sa de luptă împotriva corupției a urmărit în justitie, cu succes, 1.250 de cazuri, inclusiv pe cel al unui fost premier și pe cele ale unui număr de cinci foști miniștri - cea mai bună performanță a DNA de până acum, comentează Associated Press. Agenția de presă a prezentat cazurile unor edili anchetaţi pentru luare de mită, dar care candidează pentru un nou mandat.

AP notează și că acesta este primul scrutin după incendiul din clubul Colectiv, din octombrie 2015, când au murit 64 de persoane. Autoritățile care au ignorat faptul că acest club nu respecta normele de siguranță au fost acuzate pentru tragedie, iar fostul premier Victor Ponta a demisionat din funcție în urma unor proteste izbucnite dupa incident.

 

AFP scrie la rândul său că alegerile se desfăşoară sub semnul dosarelor de corupţie şi sunt primul test pentru clasa politică după Colectiv.

 

"Vedem încă o dată că la 26 ani de la înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu încă nu avem nivelul de cultură civică necesar pentru pune presiune pe acei candidaţi astfel încât ei să nu îşi mai depună candidatura", a declarat pentru AFP, analistul politic Radu Magdin.

Acest vot constituie primul test pentru clasa politică a ţării după incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti care a şocat ţara şi care a condus la căderea Guvernului social-democrat (PSD) al lui Victor Ponta, susţine AFP. Ţara este în prezent condusă de un Executiv format din tehnocraţi.

Potrivit lui Magdin, PSD are mari şanse de a câştiga în mare parte acest scrutin local, "ceea ce va trimite o undă de şoc liberalilor şi dreptei înaintea alegerilor legislative din toamnă".