Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacatorul din Orlando ar fi sunat înainte la 911 şi ar fi jurat credinţă reţelei Stat Islamic (NBC news)

orlando.jpg

Poliția continuă ancheta la fața locului în cazul atentatului de la clubul de noapte Pulse din Orlando, comis în 12 iunie și soldat cu 50 de morți, potrivit ultimelor date.
Image source: 
Reuters

Atacul armat din Orlando, cel mai sângeros din istoria Americii este subiectul de deschidere în toată presa internațională. Autorităţile americane l-au identificat oficial pe atacatorul din Orlando. Postul de Televiziune NBC anunță că atacatorul din Orlando ar fi sunat înainte la 911 şi ar fi jurat credinţă reţelei Stat Islamic.

Este vorba de un cetăţean american cu numele de Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, din New York. Potrivit FBI, el a fost deja interogat de agenţii federali, de două ori în ultimii trei ani pentru posibile legături teroriste. Nu au existat însă niciodată îndeajuns de multe dovezi pentru ca Omar Mateen să fie reţinut. El ar fi jurat credinţă liderului reţelei Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, cu câteva momente înainte de a lansa atacul din clubul gay Pulse din Orlando, relatează NBC News, citând surse din cadrul anchetei. Omar S. Mateen, în vârstă de 29 de ani, tată a unui băiat de trei ani, ar fi fost un simpatizant al propagandei difuzate de Stat Islamic. El s-ar fi referit în timpul atacului la fraţii Ţarnaev, care au comis atentatele teroriste de la Maratonul din Boston din 2013, susţin surse citate de NBC. Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacul armat din clubul de noapte din Orlando, soldat cu 50 de morţi şi 53 de răniţi, potrivit ultimului bilanţ, printr-un comunicat postat de agenţia grupării. Atacatorul a fost împuşcat mortal în schimburile de focuri cu forţele de ordine, dar înainte a ţinut şi ostatici. Autorităţile cred că Omar Mateen făcea parte dintr-o mişcare islamistă radicală şi că era "un terorist care avea drept ţinte persoane homosexuale", după ce tatăl bărbatului a declarat că Omar ar fi fost deranjat de doi bărbaţi care se sărutaseră în faţa lui şi a fiului său de trei ani.

 

Washington Post analizează reacțiile celor 2 candidați la presedinția Statelor Unite, constatând un contrast uriaș între mesajul transmis de Hillary Clinton și cel transmis de Donald Trump.

Diferenţele de mesaj pornesc chiar din temele de campanie ale celor 2 candidaţi. În timp ce Hillary Clinton pune accent pe controlul asupra armelor şi drepturile comunităţii LGBT, republicanul nu e tocmai un susţinător al drepturilor pentru comunitatea gay din Statele Unite. După un mesaj informativ pe Twitter, legat de atacul din Orlando, Donald Trump nu s-a putut abţine să nu posteze un comentariu în care îşi aroga meritele şi reamintea că a avut dreptate în legătură cu terorismul Islamic radical. Vizibil iritat, Trump a menţionat într-un alt tweet că “dacă preşedintele Barack Obama nu va menţiona în discursul său sintagma terosim islamic radical, ar trebui dă demisioneze imediat în totală dizgraţie.” Reacţia lui Hillary Clinton a fost în schimb diplomată, dar incisivă. Candidatul democrat la şefia Casei Albe a declarat că se află alături de familile  îndurerate. Câteva ore mai târziu, Hillary Clinton a emis un comunicat în care făcea apel la Statele Unite să-şi dubleze eforturile pentru  a apăra ţara. Tot ea a ţinut să asigure comunitatea LGBT din State că nu reprezinta ţinta nici unui atac din cauza orientării sexuale sau a identităţii de gen.

 

Violențele între suporteri  la Euro2016 ocupă un loc important în presa franceză. SkySport anunță că Guvernul francez a decis sa interzică vânzarea de băuturi alcoolice în jurul stadioanelor cu risc.

Măsura vine după valul de violențe dintre suporteri, din ultimele zile, când 31 de suporteri au fost răniți la Marsilia, însa incidente au fost și la Nisa. Euro 2016 se confruntă cu un val de violențe fără precedent. 

Cele mai grave conflicte au fost între ultrașii ruși și englezi, înainte și după meciul disputat pe Stade Velodrome din Marsilia. Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au fost agresate de huliganii englezi sau ruși.

Forțele de ordine franceze par depășite de evenimente. În acest context, guvernul francez a decis să interzică comercializarea băuturilor alcoolice în preajma stadioanelor cu risc. Autoritățile franceze speră că astfel intensitatea conflictelor va fi diminuată. 31 de suporteri au fost răniți, iar unul se află în stare gravă, în urma confruntărilor violente de pe străzile din Marsilia, înaintea meciului Anglia-Rusia, de la Euro 2016. UEFA a amenințat duminică Anglia și Rusia cu "excluderea" de la EURO 2016 "în caz de noi violențe" comise de suporterii lor.