
Presa internaţională
Barack Obama merge în Orlando (NY Times)
obama.jpg

Atacul comis la clubul gay din Florida este un caz de "extremism de tip intern", a declarat luni preşedintele SUA, Barack Obama, notând că, deocamdată, nu s-a descoperit nicio legătură a autorului masacrului cu organizaţia teroristă Stat Islamic. "Se pare că autorul atacului s-a inspirat din diverse surse de informaţii cu caracter extremist răspândite în mediile online", a declarat Obama, citat de ziarul The Washington Post. "Este vorba de un caz de extremism de tip intern. Nu există dovezi clare că autorul atacului ar fi avut conexiuni în străintate", a adăugat preşedintele SUA. "Se pare că în ultimul moment autorul a anunţat loialitate reţelei teroriste Stat Islamic. Dar nu există dovezi că atacul ar fi fost coordonat de Stat Islamic; nu există dovezi privind vreun complot mai amplu", a subliniat liderul de la Casa Albă.
Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani, a împuşcat mortal sâmbăta trecută 49 de persoane, într-un club gay din Florida. Bărbatul a murit în schimbul de focuri cu poliţia. Conform familiei atacatorului, bărbatul era nemulţumit de legalizarea căsătoriilor gay. În contextul în care autorităţile încearcă să găsească legături ale atacatorului cu reţeaua teroristă Stat Islamic, tatăl acestuia, Mir Siddique, a explicat că fiul său nu suporta să vadă gesturi intime ale unor homosexuali în spaţii publice.
Washington Post scrie că atacatorul din Orlando fusese văzut de peste un an pe aplicații de dating gay și mai venise și înainte la clubul pe care l-a atacat. Cotidianul american citează un bărbat din Orlando care se întâlnise în urmă cu un an cu Mateen prin intermediul unei aplicații de dating. Au reluat discuțiile în urmă cu 3 luni când Matten l-a abordat din nou pe bărbat spunându-i că vine din nou în oraș și propunând o ieșire în club. Club în care, de altfel, Mateen fusese văzut de mai multe ori. Mai multe interviuri realizate cu prieteni, cele 2 foste soții, colegi de la job și din școală creionează portretul atacatorului.
Arab american, Mateen nu putea trece neobservat în orașul lui din Sudul Floridei și fusese un copil hărțuit de colegi. A schimbat joburile constant, era agresiv cu soțiile lui și a devenit extrem de frustrat, imprevizibil și a dezvoltat înclinații religioase. Mai mulți foști colegi de generală își amintesc reacția exagerată pe care a avut-o în momentul în care au fost atacate turnurile gemene. Toți colegii intervievați de Washington Post descriu bucuria imensă care îl cuprinsese pe Mateen, care a început atunci să povestească faptul că Osama Bin Laden ar fi bunicul său.
În Franța legea muncii scoate iar sindicatele în stradă. Le Figaro anunță un protest masiv la Paris unde sunt așteptați în stradă peste 50 de mii de sindicaliști. Secretarul general al CGT - cel mai mare sindicat din Franța este cel care a anunțat manifestația, cerând noi negocieri cu Guvernul.
O nouă zi de blocaje rutiere și aeriene în Franța. Sindicatul feroviarilor, SNCF, anunță întârzieri la trenuri. 9 din 10 TGV-uri for funcționa azi. La rândul său AirFrance spune că va asigura 80% din zboruri. Între timp cele 5 rafinării din grupul Total încep să reintre în program normal după ce au fost închise mai multă vreme. Prefectura Parisului anunță că așteaptă aproximativ 50 de mii de protestatari la manifestație. Protestul va începe la ora 13, ora Franței, și se va desfășura pe un traseu de 5 kilometri și jumătate, cel mai lung de până acum. Protestele au izbucnit pe tema textului noii legii a Muncii pe care încearcă să o introducă ministrul francez al Muncii Myriam El Khomri, reformă care ar fi mai curând în favoarea angajatorilor şi nu a angajaţilor, împiedicând crearea de locuri de muncă pentru cei tineri, după cum reclamă sindicatele salariaţilor.