Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: avertisment din partea Franței și a Germaniei (AFP, Reuters, EFE)

brexit.jpg

Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault (stânga imaginii) și omologul său german Frank-Walter Steinmeier într-o conferință de presă comună la Brandebourg, 15 iunie 2016.
Image source: 
AFP

Miniștrii de externe francez și german au lansat un avertisment comun asupra riscului unei dezintegrări a Uniunii Europene în cazul unui vot favorabil ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar la referendumul de pe 23 iunie. Cei doi oficiali au apreciat că, dacă totuși un astfel de vot se va produce, statele rămase în blocul comunitar nu vor putea "să meargă mai departe ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat", transmit agențiile AFP, Reuters și EFE.

Șeful diplomației germane insistă asupra necesității unui efort concertat pentru a asigura stabilitatea Uniunii Europene în eventualitatea Brexitului.

Britanicii se află în fața unei alegeri”, a spus la rândul său șeful diplomației franceze. ”Și ei știu bine că un vot pentru Brexit — cum afirma recent președintele Comisiei Europene— ar fi o alegere care ar face din Marea Britanie o țară terță”, a spus Jean-Marc Ayrault.

Tabăra britanicilor care sprijină rămânerea în blocul comunitar, condusă de premierul conservator David Cameron, se află sub presiune după ce o succesiune de sondaje publicate în ultimele zile indică un avans al taberei susținătorilor Brexitului.

Două sondaje de opinie efectuate de Institutul ICM la comanda cotidianului The Guardian arată că 53 la sută dintre britanicii hotărâţi sunt favorabili ieşirii ţării din UE, în timp ce 47 la sută vor rămânerea în comunitatea europeană. În urmă cu două săptămâni, raportul era de 52%-48%, în favoarea ieşirii din UE.

 

Manifestație de amploare la Atena. Aseară aproape 7.000 de persoane au manifestat la apelul unui grup de personalități fără implicații politice și au cerut demisia guvernului de stânga condus de Alexis Tsipras, scrie presa elena.

Puțini tineri, multe persoane în vârstă de peste 40 de ani, majoritatea angajați în sectorul privat: la Atena, mitingul a atras în special pătura superioară a clasei mijlocii, afectată de majorările de impozite și de cotizațiile sociale impuse de guvernul Tsipras sub presiunea creditorilor internaționali ai țării, UE și FMI.

Reales anul trecut cu promisiunea de a renunța la politica de austeritate, Alexis Tsipras a negociat în mai un nou acord cu Uniunea Europeană și FMI care prevede plata a 10,3 miliarde de euro pentru relansarea economiei naționale.

Noua tranșă de împrumut se înscrie în acordul semnat în iulie 2015 pentru a evita ieșirea Greciei din zona euro.

În schimb, prim-ministrul elen a acceptat două reforme dureroase, a sistemului de pensii și impozitelor, precum și majorarea taxelor indirecte, motive de nemulțumire socială crescândă în întreaga țară, mai scrie AFP.

 

În Kosovo un fost ministru al sănătății și alți 59 de responsabili au fost inculpați pentru escrocherie. Ei au fost acuzați de fraudă pentru că au acordat ilegal subvenții unor spitale private, a anunțat parchetul de la Pristina, citat de AFP.

Suspecții primeau mită de 500 de euro pentru fiecare intervenție, iar spitalele subvenții, pentru că aceste operații sunt plătite de stat. Transferurile de pacienți au fost efectuate în condițiile în care aceleași îngrijiri erau oferite gratuit de spitalele publice, a precizat parchetul adăugând că acordurile au fost în vigoare între 2011 și 2015.

Ferid Agani și ceilalți inculpați, majoritatea cadre din conducerea Ministerului Sănătății, sunt acuzați de abuz în funcție prin semnarea unor acorduri cu două spitale private, prevăzând transferul de pacienți către acestea pentru implant de stenturi coronariene și alte intervenții chirugicale, a precizat parchetul într-un comunicat.

Aceste escrocherii au cauzat pierderi în valoare de 4 milioane și jumătate de euro la bugetul kosovar.

Suspecții au mai fost puși sub acuzare pentru încălcarea procedurilor de autopsie în aceste spitale, unde 222 de pacienți, un număr considerat foarte ridicat, au murit din cauza unor boli diverse în perioada celor patru ani de contract.

Justiția din Kosovo a lansat recent o campanie împotriva corupției și a crimei organizate, o condiție cerută de Uniunea Europeană pentru intrarea în vigoare a unei propuneri de ridicare a vizelor pentru cetățenii kosovari care doresc să călătorească în spațiul Schengen.