Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campaniile pro și contra Brexit, suspendate în urma asasinării deputatei Jo Cox (BBC)

revista.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Campaniile ”Vote Leave” și ”Britain Stronger in Europe”, pro, respectiv contra ieșirii Marii Britanii din UE, și-au suspendat orice activitate în vederea referendumului din 23 iunie, în semn de respect față de deputata britanică pro-europeană Jo Cox, care a fost asasinată joi scrie BBC.

Premierul David Cameron a suspendat mitingul pro-european la care urma să participe în Gibraltar, iar liderul UKIP Nigel Farage și-a anulat participarea la un miting pro-Brexit care urma să aibă loc vineri.

Jo Cox, în vârstă de 42 de ani, a fost înjunghiată și împușcată în fața bibliotecii publice din mica loalitate Birstall, din comitatul Yorkshire, la 13 kilometri sud vest de orașul Leeds, în timpul orelor dedicate întâlnirii săptămânale cu alegători din circumscripție. Ea a murit câteva ore mai târziu la spital.

Potrivit relatărilor din presă bărbatul suspectat de uciderea lui Jo Cox ar fi strigat "Britain First" în momentul arestării sale de către poliție, care înseamnă "Marea Britanie mai întâi", dar și numele unei organizații de extrema dreaptă, opusă apartenenței la UE.

Jo Cox era deputată doar de un an, ea fiind aleasă pentru prima oară în circumscripția Batley și Spen din vestul comitatului Yorkshire în luna mai 2015, clasându-se pe primul loc cu 43% din voturile exprimate, un avans de 12% față de principalul ei contracandidat din Partidul Conservator.

O recentă anchetă printre parlamentari realizată de cotidianul The Guardian a arătat că unul din cinci deputați a fost victima unui atac sau tentative de atac pe când se aflau în exercițiul funcțiunii în circumscripțiile lor. Pe 14 mai 2010 deputatul laburist Stephen Timms a fost înjunghiat de două ori în stomac de Roshonara Choudhry, o studentă radicalizată în islamism, iar în anul 2000 deputatul Liberal Democrat Nigel Jones a fost și el atacat în propriul birou parlamentar de un bărbat cu o sabie, în cursul incidentului pierzându-și viața consilierul local Andrew Pennington, care încercase să-l apere pe deputat.

 

Președintele american Barack Obama a adus un ultim omagiu joi la Orlando celor 49 de ”inocenți” uciși în urmă cu patru zile în timpul atacului armat dintr-un bar de noapte din oraș. Condițiile referitoare la dreptul de port-armă trebuie modificate, a spus Obama, citat de cele mai importante instituții mass-media mondiale.

Președintele american a evocat ”durerea de nedescris” a familiilor victimelor. ”Aceste familii fac parte din marea familie americană. Inimile noastre, ale tuturor, sunt profund îndurerate... Și astăzi, așa cum s-a întâmplat și în zilele precedente, am îmbrățișat mai mulți membri ai familiilor îndoliate, care se întreabă de ce se întâmplă toate astea ... și ne imploră să facem mai multe eforturi pentru a împiedica astfel de tragedii. Lor nu le pasă de luptele politice. Nici mie!  Dar discursul public trebuie modificat! Ne aflăm într-un impas politic”, a spus Obama în discursul său.

Presa internațională notează că vizita lui Obama la Orlando este interpretată foarte diferit: în timp ce unii o văd ca pe un semn de susținere și solidaritate, mulți se întreabă de ce președintele refuză să vorbească deschis despre islamismul radical.

 

Peste 50 de diplomați americani din Departamentul de Stat au semnat un memorandum intern extrem de critic la adresa politicii Statelor Unite față de Siria, cerând în mod expres intervenție militară directă împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, care încalcă în mod constant acordurile de încetare a focului, scrie The Wall Street Journal citat de Reuters.

Loviturile militare directe împotriva guvernului lui Assad ar reprezenta o schimbare majoră a politicii administrației Obama, comentează publicația citată.

Un oficial american care nu a semnat memorandumul, dar care l-a citit, a declarat agenției Reuters că administrația de la Casa Albă se opune în continuare unei implicări mai profunde în conflictul sirian. El a adăugat că este puțin probabil ca memorandumul respectiv să ducă la o schimbare a politicii americane în acest sens. O altă sursă citată de Reuters și care a citit memorandumul spune că acesta reflectă opiniile responsabililor politici care au lucrat timp de mai mulți ani în domeniul relațiilor cu Siria și care consideră că politica actuală este ineficientă.

Deși astfel de memorandumuri nu sunt ceva obișnuit în politica americană, este de remarcat numărul mare de semnături, observă Reuters.

Directorul CIA John Brennan a declarat în timpul unei audieri la Congresul american că în prezent Assad se situează pe poziții mai solide decât cu un an în urmă, ajutat fiind de aviația militară rusă care a bombardat forțele opoziției moderate, mai amintește agenția de presă americană.