Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şefii de stat şi de guvern lansează apeluri la unitate după atentatul din Istanbul (Le Monde)

atentat_bun.jpg

Image source: 
Reuters

Primul care a lansat apelul la unitate a fost preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut solidaritate în lupta contra terorismului pe plan internaţional. ”Sper că atacul de pe aeroportul Ataturk să fi fost un declic pentru o luptă comună, condusă de Occident împotriva grupărilor teroriste”,  a declarat Erdogan într-un comunicat de presă remis după atacul sângeros.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki -moon a dat asigurări că se află alături de victime în aceste momente delicate şi a făcut un apel internaţional pentru intensificarea luptei împotriva extremiştilor.

Statele Unite au reacţionat imediat după atac. Casa Albă a condamnat atentatul terorist pe care l-a calificat drept abominabil şi au asigurat Ankara de tot sprijinul de care are nevoie.

 

Teroare în Turcia - este titlul principal de pe CNN. În ultima jumătate de an, în Turcia au avut loc numeroase atentate. Anul acesta, este al cincilea atac major.

Imediat dupa cele 2 explozii urmate de focuri de armă activitatea pe Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul, cel mai mare dintre cele două care deservesc oraşul, a fost complet închisă. Toate decolările au fost anulate iar avioanele care trebuiau să aterizeze au fost redirecţionate. Presa turcă susţine că în spatele atacurilor s-ar afla gruparea Stat Islamic. Martorii citaţi de CNN descriu un adevărat carnagiu şi mulţimi aflate în panică în timpul atacului.

Reuters scrie că cel puţin un terorist ar fi fost oprit de poliţişti înainte să detoneze explozibilul pe care îl avea asupra sa. Autorităţile turce cred că a fost vorba despre trei atacatori sinucigaşi implicaţi în atentat.

Un politist a incercat sa-l puna la pamant pe unul dintre atacatorii sinucigasi inainte ca acesta din urma sa-si detoneze bomba, a relatat un reporter NBC News pe Twitter, citand un martor ocular. Presedintele turc Recep Erdogan a avut o reuniune de urgenta cu premierul si seful armatei la palatul prezidential, dupa atac susţin surse prezidenţiale, citate de Reuters.

Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a spus, în această dimineața, premierul turc, Binali Yildirim, citat de agențiile internaționale de presă. Oficialul  a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naționalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

Premierul turc a mai precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport și a dezmințit zvonul că unul dintre teroriști ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilitățile.

 

Secretarul de stat american, John Kerry dă dovadă de optimism. Oficialul a afirmat că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, in favoarea careia britanicii au votat saptamana trecuta, ar putea sa nu aiba loc niciodata, adaugand ca Londra nu se grabeste sa plece scrie AFP.

Într-o declaraţie la o zi după intrevederea cu premierul britanic, John Kerry a spus că șeful guvernului britanic se simte "incapabil" să negocieze o plecare pe care nu o dorește.

"Este un divorț foarte complicat", a subliniat șeful diplomației Statelor Unite la reuniunea anuală privind serviciile de informații și securitatea Aspen Ideas Festival, în Colorado (vest). 

John Kerry, care a fost primit luni la reședința oficială a premierului britanic, Downing Street la Londra, a precizat că David Cameron nu dorește să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ar declanșa o numărătoare inversă de doi ani pentru transpunerea în practică a Brexitului.

Londra, a dezvăluit John Kerry, nu vrea să riște să se gasească fără acord de cooperare cu Uniunea Europeana la expirarea acestui termen. 

David Cameron "se simte incapabil (...) să înceapă să negocieze un lucru în care nu crede și despre care nu are nicio idee cum o sa meargă", a continuat oficialul american. 

Președintele Comisiei Europene,  Jean-Claude Juncker, a spus ieri că înțelege că premierul britanic are nevoie de timp pentru a demara divorțul de UE, dar a atras atenția că "nu avem la dispoziție luni de zile pentru a medita".