Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump încurajează Rusia și poate distruge NATO (CNBC)

2016-03-16t025039z_1788667157_gf10000346969_rtrmadp_3_usa-election-trump_0.jpg

Donald Trump în campanie
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Comentariile lui Donald Trump cu privire la Articolul 5 din tratatul NATO declanșează alarma în Europa, este tema unei analize a site-ului american CNBC.

După cum se știe, candidatul republican a afirmat, într-un interviu pentru The New York Times,  că Statele Unite ar putea să nu sară în ajutorul unui stat aliat, în cazul în care acesta nu și-a îndeplinit obligațiile față de Alianță.

Comentariile lui Trump au fost percepute de unii analiști drept un cec în alb dat Rusiei pentru a intimida statele membre NATO, mai ales țările baltice. Declarațiile ar putea anunța un colaps al Alianței, în caz că Trump va fi ales, notează CNBC.

Președintele Estoniei a fost printre primii care reacționat, spunând pe Twitter că țara sa și-a îndeplinit angajamentele și s-a angajat fără rezerve în luptă atunci când articolul 5 a fost activat, a spus președintele Ilves Toomas Hendrik. CNBC scrie că Articolul 5 a fost invocat o singură dată - în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, la rându-i, pentru NBC News că nu dorește să intervină în campania electorală din SUA. Dar el a atras atenția că "solidaritatea între aliați este o valoare-cheie pentru NATO". "Două războaie mondiale au arătat că pacea în Europa este, de asemenea, importantă pentru securitatea Statelor Unite", a subliniat secretarul general.

Jake Sullivan, consilier politic în campania lui Hillary Clinton, a remarcat modul în care SUA au acordat timp de decenii, garanții aliaților lor, la fel cum aceștia au sărit în apărarea Americii, după 11 septembrie.  

"Donald Trump a fost întrebat dacă ar onora această garanție. El a spus ... poate da, poate că nu", a spus Sullivan. "Președintele ar trebui să fie liderul lumii libere. Donald Trump se pare că nu crede nici în lumea liberă", a conchis consilierul candidatului democrat.

Este important să ne amintim că articolul 5 nu definește în mod explicit cum trebuie să răspundă aliații la un atac asupra unui membru, a menționat fostul ambasador al SUA la NATO, Robert Hunter.

"Dar pentru credibilitatea alianței și a Statelor Unite, nu trebuie să existe vreo îndoială în mintea agresorului că Statele Unite ar răspunde",  a scrie Hunter într-un e-mail adresat NBC News.

Fostul Comandant Suprem Aliat al NATO, James Stavridis a reamintit că "națiunea noastră este construită pe valorile pe care le împărtășim cu colegii noștri europeni”.

"Și, de altfel, aproape totul ne-a venit din Epoca Europei Luminilor: democrația, libertatea, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, și așa mai departe", a scris el. "Ne dorim oare cu adevărat să le înlocuim cu un bilanț și o atitudine de genul : ce ai făcut pentru mine în ultima vreme?"

Paul Manafort, manager de campanie al candidatului republican, a ținut să precizeze ulterior  că Donald Trump "crede în acordurile NATO" și că The New York Times l-a citat de mai multe ori inexact pe acesta. Totuși, notează CNBC, ziarul a publicat o transcriere a interviului on-line.

 

Francezii ar putea  fi supuși unor controale speciale la intrarea în Statele Unite. Asta, în cazul în care Donald Trump va câștiga elegerile, scrie presa franceză.

Le Monde remarcă declarațiile candidatului republican din timpul Convenției de la Cleveland  potrivit cărora "Franța și Germania sunt infectate de terrorism, și aceasta, din vina lor. Astfel că cetățenii acestor țări nu pot fi lăsați să intre oricum pe teritoriul american”.

Donald Trump a declarat că SUA "ar trebui să suspende imediat imigrația oricărei națiuni expuse la terorism până  când acestea vor pune la punct mecanisme eficiente de control”.

 

După atacul de la München, politicienii dezbat cum ar putea fi evitate astfel de acte. Iar întrebarea este: poate fi militarizarea o soluție?

Deutsche Welle scrie că Ministrul federal de Interne Thomas de Maizière nu exclude înăsprirea legislației privind portul de arme, iar vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel cere la rândul său o îmbunătățire a controlului accesului la arme de foc.

De Maizière crede că jocurile brutale pe calculator și online ar fi parțial responsabile pentru excese de violență precum cele de la München.

Ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Herrmann, și-a permis să fie mai concret. În "Welt am Sonntag", el a cerut ca la atacuri de tip terorist poliția să primească ajutorul armatei. În situații extreme, ar fi de neînțeles ca soldați bine antrenați să nu fie folosiți. Aceasta s-ar întâmpla deja în numeroase țări europene.

Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat pentru "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" că o unitate a vânătorilor de munte a Bundeswehr a fost în stare de intervenție în timpul incidentului de la München, cât timp s-a suspectat că ar fi putut fi vorba de un atac terorist.

După laudele la adresa poliției pentru eficiența și comunicarea sa, ca și pentru spiritul de solidaritate al cetățenilor, este momentul ca și politicienii să primească ce este al lor.

Astfel, pentru Der Spiegel, cancelara Angela Merkel, este de felicitat pentru că a optat pentru "prudență" și a așteptat aproximativ 20 de ore înainte de a se exprima după noaptea de teroare de la Munchen.

Alții, în special cei de dreapta, dar, de asemenea și dintre prietenii săi politici, au fost mai puțin precauți, mai ales pentru că au privit către alegerile din 2017, remarcă Suddeutsche Zeitung.

Astfel AFD s-a grăbit să acuze cultura  mortală a brațelor deschise pentru imigranți. Iar voci din interiorul Uniunii Creștin Sociale  din Bavaria, pardidul-frate al CDU, s-au grăbit să ceară militarizarea societății.

"Șocul este însă profund, dar adevărul este că acesta nu este un atac terorist",  punctează Handelsblatt. Ziarul atrage însă atenția că ”după Paris, Bruxelles și Nisa este doar o chestiune de timp până când terorismul va lovi și în Germania".