
Presa internaţională
Poate fi deturnat Erdogan de pe calea către Rusia?
Întâlnirea dintre preşedintele Rusiei şi cel al Turciei pune punct îngheţului dintre cele două state, început imediat după doborârea unui avion de luptă rusesc. Viteza cu care s-au reluat relaţiile suprinde experţii, scrie DW.
Asemenea schimbări îi pot induce în eroare chiar şi pe cei mai experimentaţi observatori. La nevoie, pot fi uitate şi cele mai dure cuvinte", constată redactorul-şef al publicaţiei de specialitate "Rusia în politica globală" Fiodor Lukianov
Rusia ar putea deveni un nou punct de sprijin pentru Turcia, crede Viktor Nadein-Raievski, de la Institutul pentru Studii Politice şi Sociale din spaţiul Mării Negre şi al Mării Caspice. "Recent s-a vorbit despre includerea Turciei în Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai şi în Comunitatea Economică Euroasiatică", a declarat el pentru Deutsche Welle. În ambele organzaţii, Rusia este motorul.
În ziarul Sunday Expres, fostul diplomat turc Sinan Ulgen afirmnă că strângerea legăturilor Turciei cu Rusia poate avea loc în condițiile în care tensiunile dintre Turcia și Occident nu se dezgheață.
Fostul diplomat spune că "Pentru Erdogan, această întâlnire este cu siguranță ocazia de a le semnala partenerilor din Occident că Turcia poate avea alte opțiuni strategice”.
"Există, de asemenea, un interes al Rusiei de a utiliza criza dintre Turcia și Occident pentru a submina coeziunea NATO", mai scrie publicația britanică.
Dar există și un punct sensibil în relația ruso-turcă, anume viitorul Siriei și mai ales viitorul lui Bashar al-Assad, pe care Ankara îl vrea înlăturat iar Rusia îl susține.
Într-adevăr, acest aspect nu avea cum să nu fie remarcat e comentatori. Practic, siria a constituit terenui unei confruntări regionale între Rusia și Turcia, remarcă Europa Liberă.
Vorbind despre vizita care începe mâine, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, a declarat că Turcia dorește "să lucreze împreună cu Rusia, pentru a găsi calea unei tranziții politice pentru Siria. Cu toate acestea, a adăugat el, "o astfel de soluție, nu va fi posibilă cu Assad rămânând la putere."
Revista americană Foreign Policy remarcă la rându-i că în trecut, Assad a fost principalul obstacol în relațiile dintre Rusia și Turcia. Dar situația din Siria s-a schimbat dramatic. Ofensiva ruso-iraniană în sprijinul lui Assad, a făcut Turcia șah-mat. Acum, Moscova și Teheranul desfășoară o amplă operațiune menită a restabili controlul lui Assad asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Siriei, Alep. Chiar un lider încăpățânat precum Erdogan nu poate ignora realitatea dureroasă: Assad este aici pentru a rămâne.
Totuși, Washingtonul nu este lipsit de opțiuni, afirmă FP.
Administrația Obama ar putea trage învățăminte utile din criza din Pakistan, din 2007. Mai degrabă decât să-și înstrăineze aliatul de la Islamabad, administrația lui George W. Bush, a lucrat în spatele scenei la o serie combinată de de stimulente și măsuri de descurajare care l-au influențat pe președintele pakistanez Pervez Musharraf și în cele din urmă s-a rezolvat criza.
Astăzi, Statele Unite ar trebui să susțină guvernul ales democratic al Turciei, presându-l în privat pe Erdogan să manifeste reținere împotriva dușmanilor săi interni. Cel mai important, Statele Unite ar trebui să ofere asigurări Turciei cu privire la viitoarea ordine politică din Siria, Nu ne putem înstrăina un un aliat important al NATO, împingându-l direct în brațele Moscovei, scrie FP.
Îngrijorarea în fața terorismului s-a instalat la cel mai înalt nivel iar amenințarea a câștigat pe terenui simbolurilor, scrie ziarul francez Le Monde. Administrațiile locale din Franța recunosc pericolul și schimbă modul de viață al locuitorilor.
O instituție veche de secole, un simbol în tradiția populară - cea mai mare piață de vechituri din Europa, care are loc în fiecare an, în orașul francez Lille, în primul week-end septembrie, a fost anulată. Cu mai mult de 2 milioane de vizitatori, în medie, și aproximativ 10 000 de expozanti, pe nu mai puțin de 100 de kilometri de standuri, evenimentul este este forțat să cedeze în fața amenințării teroriste.
Anunțul a fost făcut vineri, 5 august de Martine Aubry, primărița socialistă a orașului. ”Prefer să ne confruntăm cu mânia celor care pierdun simbol și, probabil bani, decât să ne confruntăm cu mânia celor care pierd un copil”, și-a motivat primărița dureroasa decizie.
De altfel, multe evenimente publice se anulează în Franța, din cauza amenințărilor teroriste.
La data de 15 iulie, a doua zi după atacul de la Nisa, toate focurile de artificii, festivalurile de muzică, teatru și cinema în aer liber au fost anulate. În Marsilia, tradiționala întâlnire Patrouille de France, de la 13 august, care de obicei reunește peste 100 000 de oameni, a fost anulată.
Există, totuși, și evenimente care se vor ține .
Pierre Mathonier, primarul orașului Aurillac (din departamentul Cantal), spune despre tradiționalul festival internațional de teatru de stradă, programat între 17 și 20 în august. ”Noi știm că putem asigura asigura securitatea, dar nu avem un glob de cristal, noi nu putem prevedea totul. "
În orașul Dax, tradiționala sărbătoare stradală care are loc între 11 și 15 august atrage circa 800.000 de oameni. Vor fi instalate baraje în toate căile de acces către centrul istoric. Municipalitatea a cerut ajutorul mai mult de 300 de agenți de pază ai unei companii private, precum și forțe suplimentare de poliție și armată. Primarul Gabriel Bellocq, se declară hotărât să nu cedeze în fața amenințării.