Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia trebuie tratată cu mănuși ( Der Spiegel)

Europa trebuie să recurgă la o abordare soft în relația cu Ankara. Altfel, acordul privind refugiații va fi în pericol, iar Turcia se va îndepărta de Occident, avertizează o analiză a revistei germane Der Spiegel.

Printre statele membre ale Uniunii Europene, există într-adevăr o teamă față de o posibilă escaladare a conflictului. Potrivit experților, Ankara a respectat până în prezent acordul privind refugiații, care răspunde intereselor ambelor părți. Serviciile de securitate germane , de exemplu, sunt încredințate că n-ar putea face față situației fără colaboraerea Turciei, în lupta împotriva terorismului islamic. Mai mult, chiar și mulți membri ai opoziției turce și au avertizat Occidentul că nu ar trebui să fie prea strident în criticile față de  Erdogan.

De exemplu, Nuray Mert, expertă în științe politice, este de această părere, deși poate mulți nu s-ar aștepta, date fiind criticile ei la adresa autocrației lui Erdogan. În 2011, ea și-a pierdut  emisiunea de la televiziunea turcă, după ce Erdogan s-a plâns de prestațiile ei. Cu toate acestea, acum, ea respinge abordarea occidentală care îl prezintă pe Erdogan ca fiind un monstru.

Politicienii din Europa și Statele Unite ale Americii argumentează, de asemenea, că majoritatea cetățenilor turci și de altfel și  opoziția s-au pronunțat împotriva loviturii militare.

Ceea ce nu înseamnă că susținătorii opoziției nu se opun în egală măsură tentativelor lui Erdogan de a desființa democrația.

Ei denunță vânătoarea de vrăjitoare împotriva adepților reali sau presupuși ai clericului Gulen. Dar s-ar bucura, de asemenea, ca Occidentul să ofere critici mai constructive în aceste zile, împreună cu o mai mare încurajare.
Observatorii se tem că opiniile mult prea dure din Europa și Statele Unite ar putea îndepărta țara de Occident. Este o opinie larg împărtășită chiar printre turcii liberali, pro-democratici.Iar Erdogan nu a făcut decât să pună stăpânire în mod deliberat  pe aceste dezamăgiri.

În Occident, mulți acordă atenție tiradelor lui Erdogan, fără să observe că fanfaronada lui este mai degrabă un semn de slăbiciune decâtdecât de forță.

În definitiv, nu este prima dată când guvernul turc amenință că va pune capăt acordului privind refugiații, în care Bruxelles-ul nu renunță la obligativitatea vizelor . Dar avertismente similare au fost rostite încă din primăvară, fără a fi urmate de fapte.

Ca răspuns, UE a acționat coerent pe această temă: atâta vreme cât toate criteriile nu sunt îndeplinite, nu poate exista liberalizarea călătoriilor.

Ankara ar trebui să adapteze legea împotriva terorismului, în conformitate cu legislația europeană, până la jumătatea lunii octombrie. În urma tentativei de lovitură militară, este dificil să ne imaginăm că se va întâmpla.

Apoi, Erdogan are prea un mare interes într-o relație funcțională cu Europa, fără de care economia turcă riscă să se prăbușească .
Pe de altă parte, nici Berlinul, nici Bruxelles-ul nu au un Plan B. Detaliat privind refugiații.

Instituțiile europene ar putea să ia o decizie finală cu privire la extinderea misiunii Frontex abia în septembrie, dar  nu se știe cât de departe se poate merge, mai ales dacă turcii vor permite un exod al migranților.  În cazul în care se ajunge la un plan B, grecii ar avea nevoie de mult ajutor de la Bruxelles și de la celelalte state membre.

În ciuda iritărilor, contactele dintre cele două țări sunt menținute, iar mulți experți susțin că forțele democratice din țară ar trebui să fie sprijinite. Turcia nu trebuie îndepărtată, astfel încât Europa să nu piardă un alt partener și aliat.  Mai întâi Brexit, apoi Turcia – aceasta ar fi o catastrofă, notează Der Spiegel.

Exasperare – este titlul editorialului din jurnalul francez Le Figaro, în legătură cu noul val de refugiați ce se prefigurează, de această dată, nu prin Balcani ci în sudul Europei. Vineri, incidente între refugiați și forțele de ordine au avut loc la frontiera italo-franceză.

Erau două sute de africani. Eui au fost întorși spre  Italia, dar vor reveni în curând. Întotdeauna, mai numeroși.

Atacurile islamiste din ultimele săptămâni au umbrit oarecum cealaltă provocare pentru Europa și Franța: cum să depășească această presiune imensă a migrației?

După evenimentele din noaptea de Revelion de la Koln, exasperarea și frica câștigă teren. În Germania, popularitatea lui Merkel se scufundă. Pretutindeni, liderii sunt încolțiți.
Este necesară restabilirea controalelor permanente la frontiere în Europa. O dată pentru totdeauna, să declarăm nule acordurile Schengen.

Atâta vreme cât domnește anarhia în Irak, Siria și Libia, migranții vor lua drumul spre Europa. Liderii acesteia din urmă trebuie să găsească soluții realiste pentru a nu fi copleșiți de furia în creștere a națiunilor.

Și în sfârșit, presa din Republica Moldova scrie pe larg despre proiectul comun pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie, înaintat de trei formațoini de oppoziție:   Platformea DA, condusă de Andrei Năstase,  Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu şi Partidul Liberal Democrat,  condus de Viorel Cibotaru.
Publicații precum  Jurnal, Independent, sau Timpul, vorbesc despre decizia celor trei formațiuni de a înainta un candidat comun la alegerile prezidenţiale din toamnă Numele acestuia va fi anunţat la momentul oportun. Cert este că va fi sau Andrei Năstase, sau Maia Sandu, scrie presa de la Chișinău

După 25 de ani de la proclamarea independenţei, asistăm la un proces de compromitere totală a democraţiei, a statului de drept şi de revenire la un regim autoritar. Suntem guvernaţi de o majoritate ce nu reprezintă cetăţenii , iart alegerile din 30 ocrtombrie reprezintă ocazia de a sparge acest monopol, se spune într-o declarație politică a celor trei organizații, care spun că se reunesc în opoziția antioligarhică.