Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspecți de terorism arestați la Rio (Reuters)

arestari_rio.jpg

Guvernul brazilian a afirmat recent că Jocurile Olimpice fac țara o țintă probabilă pentru atentate teroriste
Guvernul brazilian a afirmat recent că Jocurile Olimpice fac țara o țintă probabilă pentru atentate teroriste
Sursa imaginii: 
RFI

Poliția braziliană a arestat doi suspecți bănuiți de sprijin pentru organizația teroristă Stat Islamic în planificarea unui posibil atentat în timpul Jocurilor Olimpice, transmite Reuters.

Cei doi sunt de naționalitate braziliană, dar poliția nu a furnizat alte detalii despre ei. Înainte de aceste ultime rețineri, amintește Reuters, poliția din Brazilia operase deja alte 12 arestări, pentru suspiciuni similare; alte trei persoane au fost interogate, apoi eliberate.

Reuters adaugă că în Brazilia nu există conflicte cu grupuri militante cunoscute, dar guvernul a afirmat recent că Jocurile Olimpice fac țara o țintă mai probabilă, în special din cauza participării unor sportivi din state care luptă împotriva organizației teroriste Stat Islamic, grupare islamistă care controleaza teritorii din Irak și Siria. Există susținători ai militanților jihadiști peste tot în lume, comentează agenția de știri, iar unii dintre ei au comis deja acte teroriste cu arme de foc sau bombe împotriva civililor.

Militanții islamiști pot pierde cetățenia germană (BBC News Online)

Germanii care deţin dublă cetăţenie riscă să o piardă pe cea germană în cazul în care vor deveni militanţi ai grupărilor teroriste din străinătate, propune Thomas de Maiziere, ministrul de Interne german, citat de BBC News online.

În cadrul acestor propuneri, ministrul de interne a anunţat că plănuieşte grăbirea procesului pentru deportarea infractorilor din alte ţări.

De Maiziere a anunţat suplimentarea forţelor de ordine, echipamentelor şi controalelor. El a respins însă interzicerea purtării vălului islamic în public şi s-a opus presiunii de a reduce confidenţialitatea medicală, amintește BBC News Online. În trei cazuri de atac terorist, atacatorii erau instabili mental. În asemenea situaţii, poliţia ar fi putut fi alertată, un medic german riscă însă un an de închisoare în cazul încălcării confidenţialităţii medic-pacient. În momentul de faţă sunt efectuate tratative pentru a facilita regulile de confidenţialitate.

O parte din colegii conservatori creştin-democraţi ai ministrului de interne au înaintat propunerea de a interzice purtarea voalului burka în public, însă Thomas de Maiziere a declarat că acest lucru este ”problematic” şi că ”nu poţi interzice tot ceea ce respingi”.

”Propun ca cetăţenii germani care luptă alături de militanţii islamişti şi iau parte la operaţiuni combatante acolo, dacă au o a doua naţionalitate, şi numai atunci să-şi piardă cetăţenia germană”, a declarat Thomas de Maiziere.

Partidul Social-Democrat din Germania, de centru-stânga, se opune oricărui fel de piedere a cetăţeniei germane.

Armata SUA a ”cosmetizat” informațiile despre războiul împotriva Stat Islamic (France Presse)

Responsabilii militari americani au cosmetizat informațiile pe care le difuzau despre eforturile SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, prezentând o imagine mult prea optimistă, acuză raportul unei comisii a Congresului american, potrivit France Presse.

Documentul respectiv, redactat de membri ai Congresului, a fost comandat după avertismentele unui lansator de alertă, potrivit căruia șefii serviciilor de informații își triau datele destinate să fie făcute publice pentru a arăta o imagine mai puțin amenințătoare despre pericolele pe care le reprezenta gruparea jihadistă Statul Islamic și cosmetizau eforturile americane pe teren.

”De la jumătatea anului 2014 până la jumătatea lui 2015, responsabilii Comandamentului forțelor americane în Orientul Mijlociu au manipulat producția de informații pentru a atenua amenințarea pe care o reprezenta gruparea Statul Islamic în Irak”, a afirmat alesul republican Mike Pompeo, scrie France Presse.

Autorii raportului au intervievat zeci de analiști ai CENTCOM - Comandamentul forțelor americane în Orientul Mijlociu, mulți dintre aceștia considerând încadrarea lor la vremea respectivă ca fiind de intoxicare.

”Aproape 40 % dintre analiști au răspuns că fuseseră supuși presiunilor pentru a deforma sau suprima unele informații în timpul anului trecut”, notează raportul.

Inspectorul general al Pentagonului face în prezent o anchetă internă asupra acestui subiect, motiv pentru care Ministerul Apărării nu a răspuns detaliat deocamdată acuzațiilor formulate în raportul comisiei parlamentare, mai scrie France Presse.

Erdogan cere imperativ extrădarea lui Gulen (CNN)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat un ”ultimatum” Statelor Unite ale Americii, solicitând extrădarea clericului Fethullah Gulen, pe care-l consideră vinovat pentru tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, anunță postul CNN.

Președintele Erdogan spune că Statele Unite trebuie să aleagă între relația cu Turcia și cea cu Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan care s-a autoexilat în Pennsylvania de zeci de ani, transmite și agenția turcă de știri Anadolu.

Turcia a cerut extrădarea lui Gulen, amintește CNN, în timp ce acesta a negat implicarea sa în tentativa de lovitură de stat.

În timp ce relațiile cu Washingtonul par să se răcească, liderul turc a vizitat săptămâna aceasta Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, eveniment ce are rolul de a pune capăt unei perioade tensionate după ce Turcia a doborât un avion rus în apropiere de granița cu Siria, în noiembrie 2015.

”Mai devreme sau mai târziu SUA va lua o decizie. Ori Turcia, ori Gulen”, a declarat Erdogan.

Turcia îi consideră pe Gullen și pe susținătorii săi teroriști. Săptămâna trecută, în cadrul unei întruniri, Recep Tayyip Erdogan i-a comparat pe complotiștii tentativei de lovitură de stat cu niște ”teroriști ce purtau uniforme militare”.

Erdogan a declarat că evocă o posibilă reintroducere a pedepsei cu moartea în țara sa dacă poporul dorește acest lucru. O asemenea acțiune ar încheia tratativele de negociere ale Turciei de aderare la Uniunea Europeană, comentează CNN.