Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA anunţă cel mai mare transfer de deţinuţi de la Guantanamo (Reuters)

15 deţinuţi urmează să ajungă în Emiratele Arabe Unite.

Agenţia de presă subliniază faptul că este cel mai mare lot transferat de la baza SUA din Cuba in timpul presedintiei lui Barack Obama.

În prezent la Guantanamo mai sunt 61 de deţinuţi. Cei mai mulţi sunt închişi la baza navală americană fără a fi acuzaţi sau judecaţi, de mai bine de 10 ani.

Planul preşedintelui Obama de a închide inchisoarea pentru suspecţii de terorism ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislaţia americană. Şeful Casei Albe nu a exclus însă un ordin executiv în acest scop.

Directorul pentru securitate şi drepturile omului în SUA al Amnesty International a declarat că atât timp cât este utilizată închisoarea de la Guantanamo, guvernele altor state au acoperire pentru ignorarea drepturilor internaţionale ale omului.. Guantanamo "slăbeşte argumentele guvernului SUA împotriva torturii şi detenţiei pe termen nelimitat", a adaugat oficialul.

 

FBI va transmite în curând Congresului Statelor Unite note de interviu din cadrul investigației referitoare la e-mailurile fostei secretare de stat Hillary Clinton, în prezent candidată la președinția SUA, din partea Partidului Democrat. Wall Street Journal scrie că raportul va conține și rezumatele interviurilor cu asistenți apropiați ai lui Clinton.

Controversa privind corespondența lui Clinton a devenit publică în august anul trecut, iar FBI a deschis o anchetă privind posibila tratare necorespunzătoare a unor informații secrete. Se așteaptă, de asemenea, ca FBI să prezinte și copiile a 110 mesaje electronice, în 52 de fire de conversație, care la conțineau informații secrete la momentul trimiterii sau primirii. Este posibil ca acestea să fie editate semnificativ, afirmă Wall Street Journal.

Materialele nu ar urma să fie făcute publice; membrii Congresului le vor primi ca informații secrete.

În martie anul trecut, Hillary Clinton a recunoscut că a trimis și primit circa 60.000 de e-mailuri pe contul său privat, în perioada cât a fost membrp a Administrației președintelui Barack Obama. Ea a susținut că jumătate dintre mesaje erau private și de aceea au fost șterse. La cererea Departamentului de Stat, Clinton și stafful său au predat circa 30.000 de mesaje în decembrie 2014.

In iulie anul acesta, directorul FBI James Comey a anunțat că nu va recomanda inculparea fostei secretare de stat, deși a afirmat că aceasta și asistenții săi au fost "extrem de neglijenți" cu informațiile.

Opt experți americani în probleme asiatice care au deținut funcții în administrații republicane au declarat că o vor susține pe democrata Hillary Clinton în cursa pentru președinția Statelor Unite. Ei și-au motivat decizia afirmând că o președinție a lui Donald Trump, candidatul Partidului Republican, ar duce la "marginalizarea dezastruoasă" a SUA în Asia, scrie  Reuters.

 

Într-o scrisoare deschisă, cei opt arată că, pe măsură ce se intensifică concurența strategică globală, inclusiv din partea Chinei, ar fi "absolut cel mai prost moment pentru alegerea unui amator instabil și nepregătit, fără viziune sau capacitate de anticipare pentru a face față multiplelor provocări ale secolului 21". După părerea lor, Trump oferă "numai lăudăroșenie și panacee absurde" pentru Asia, care ar distruge rapid credibilitatea, economia și poziția de lider a SUA.

Scrisoare este cea mai recentă dintr-o serie de respingeri ale candidaturii lui Trump din partea republicanilor. Săptămâna trecută, 50 de foste oficialități din domeniul securității naționale, inclusiv un fost director al CIA, l-au declarat pe omul de afaceri necalificat pentru conducere și au asigurat că ar fi "cel mai nesăbuit președinte din istoria Americii".

Trump a răspuns calificându-i pe contestatarii săi ca "elita ratată de la Washington" care se face vinovată de "transformarea lumii într-un loc atât de periculos".

Candidatul a provocat îngrijorare în Asia și dincolo de granițele continentului prin afirmația că ar putea permite Japoniei și Coreei de Sud să își producă propriile arme nucleare în loc să conteze pe protecția SUA împotriva Coreei de Nord și a Chinei.