Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia vrea să construiască noi centre pentru refugiați (Reuters)

Grecia plănuieşte reducerea supraaglomerării din taberele de imigranţi de pe insulele greceşti, prin construirea unor noi centre de refugiaţi, a declarat un oficial al Guvernului, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Totul are loc in contextul in care peste 10.700 de imigranţi sunt cazaţi în taberele de refugiaţi în cinci insule din Grecia. Aceste tabere au capacitatea de a găzdui aproximativ 7.450 de persoane, iar condiţiile sunt dificile.

Grecia plănuieşte construirea unor noi tabere cu o capacitate de 1.000 de persoane fiecare, pentru a transfera imigranţii din insule sau pe cei aflaţi în amplasamente temporare.

Un oficial al Guvernului a declarat că procesul anevoios de solicitare de azil, fără de care imigranţii riscă reîntoarcerea în Turcia, sporeşte frustrările în cadrul taberelor de refugiaţi.

"Oamenii se simt captivi, iar deziluzia este în creştere. Sunt atât de aproape de materializarea visului lor de a ajunge în Europa, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat oficialul grec aflat sub anonimat.

Aproximativ 58 de mii de imigranţi se află în Grecia. Adăposturile au o capacitate de peste 61 de mii de persoane.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copii, 3.800 dintre refugiaţi sunt minori. Există însă doar 728 de paturi disponibile pentru aceşti copii sosiţi neînsoţiţi în Grecia.

Forţele rebele susţinute de Statele Unite din Siria au avut parte de un moment inedit în cadrul unei operaţiuni dirijate de armata americană, provocând predarea a peste 100 de luptători ai Statului Islamic din oraşul Manbij. Jihadiştii au fost lăsaţi ulterior să se retragă, pentru a asigura securitatea civililor pe care aceştia îi ţineau ostatici, scrie USA Today.

Luptătorii, care foloseau civili pe post de scuturi umane, au acceptat să-şi predea armele în schimbul retragerii paşnice din oraş, marcând prima ocazie în care membri ai reţelei teroriste s-au predat de la începutul conflictului sirian.

Rebelii au acceptat târgul pentru a proteja civilii prinşi în mijlocul conflictului, sustin oficialii americani citati de USA Today.

Militanţii islamişti au fost urmăriţi prin intermediul dronelor. Consultanţii americani pentru forţele rebele siriene ştiau despre înţelegerea dintre cele două grupuri şi au fost de acord să nu bombardeze convoiul de retragere al islamiştilor, deşi i-au sfătuit pe rebeli să considere şi alte opţiuni. Bătălia pentru oraşul Manbij, din nordul Siriei, a durat mai bine de trei luni şi s-a soldat cu moartea a peste 2.000 de militanţi ai reţelei teroriste. Numai în luna iulie, avioanele coaliţiei au lansat 1.000 de proiectile asupra pozitiilor pe care le acea guparea Stat Islamic in oraş. Odată cu avansarea bătăliei, militanţii islamişti au început să monteze explozibili în clădiri şi să trimită civilii în mijlocul schimburilor de focuri, însă s-au văzut învinşi după ce rebelii sirieni au reuşit să le taie orice rută de retragere.

Poliția din Venezuela a distrus aproape 2.000 de arme într-o piață din Caracas, în contextul în care noul ministru de interne,  a relansat o campanie îndelung amânată de control asupra armelor într-o țară grav afectată de violența armată, scrie presa sud americana.

Ministrul de interne a declarat ca evenimentul marcheaza un nou efort pentru a-i dezarma pe venezueleni, printr-o combinatie de confiscari si un program de schimb, in cadrul caruia detinatorii de arme pot primi in locul acestora bunuri electrice.

Venezuela are cea de a doua rata a criminalitatii din lume, iar gastile din cartierele sarace au intrat in posesia a tot mai multe arme in ultimii ani, intr-o perioada in care recesiunea tot mai profunda a redus resursele de care dispune politia. Gastile isi obtin de multe ori armele chiar de la politisti, furandu-le sau chiar cumparandu-le de la politisti corupti, sustin expertii.

Expertii sustin ca mare parte din munitia folosita pentru a comite crime in Venezuela este fabricata in unitati de stat si apoi vanduta de politisti corupti