Rusia e de acord cu instituirea unui armistițiu în Alep dupa apariția imaginilor cu băiețelul sirian rănit (Radio Europa Liberă)

Presa straină a prezentat joi fotografia unui băiat de 4 ani care tocmai scăpase cu viață dintr-un raid care îi vizase casa, în orașul sirian Alep. Simbolul violenţei oarbe şi al războiului din Siria, fotografia baiatului a provocat furie în întreaga lume și a convins Moscova să fie de acord cu instituirea unui armistițiu umanitar săptămânal de 48 de ore.

Aşezat într-o ambulanţă, plin de sânge şi de praf, micul Omran priveşte fix, buimac, în obiectivul aparatului de fotografiat al lui Mahmoud Raslan, la câteva minute după ce a scăpat unui raid care i-a vizat casa, în oraşul sirian Alep.

Contactat de AFP, fotograful a spus povestea pozei care a socat si indignat retelele de socializare.  "Am făcut multe poze cu copii morţi sau răniţi în raiduri cotidiene. De obicei sunt leşinaţi sau plâng. Însă Omran stătea acolo, fără glas, cu privirea goală, era ca şi cum nu înţelegea foarte bine ceea ce tocmai i se întâmplase. Omran "rezumă suferinţa copiilor din Alep, supuşi unor bombardamente până în case", a mai subliniat Mahmoud Raslan, fotograful in varsta de 27 de ani.

Într-o înregistrare video realizată de activişti din cadrul Aleppo Media Center, baiatul este surprins ştergându-şi fruntea însângerată cu mâna. Coplilul îşi priveşte apoi mâna şi, nevenindu-i să creadă ce vede, şi-o şterge de scaun.

Declanşat în martie 2011 de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor în favoarea democraţiei, războiul din Siria a devenit tot mai complex odată cu intervenţia străină şi ascensiunea jihadiştilor. Războiul s-a soldat cu peste 290.000 de morţi şi a aruncat pe drumuri milioane de persoane.

Refugiaţii nu au adus terorismul în Germania. Declaratia a fost facuta de Angela Merkel în cadrul unei campanii electorale a Uniunii Creştin-Democrate scrie Euronews. Cancelarul german a subliniat faptul ca islamul este şi va continua să facă parte din cultura germană, atât timp cât este practicat într-un mod care să respecte constituţia statului.

"Fenomenul terorismului islamist nu a apărut prin intermediul refugiaţilor, mai degrabă, îl deţinem şi îl aveam şi înainte aici", a declarat Angela Merkel în cadrul unei campanii electorale a Uniunii Creştin-Democrate. "Activitatea forţelor de securitate germane este fundamentală. De aceea, aceştia trebuie să fie conectaţi internaţional, altfel nu putem lupta împotriva ameninţării terorismului", a adăugat Merkel..

Peste un milion de imigranţi au ajuns în Germania în 2015 în încercarea de a evita războiul şi sărăcia din zonele de conflict din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Însă, în urma unor atacuri asupra civililor, dintre care trei fiind efectuate de imigranţi, felul în care aceştia sunt priviţi s-a deteriorat.

In alta ordine de idei, Guvernul de la Viena pregăteşte măsuri pentru facilitarea integrării imigranţilor extracomunitari, inclusiv o lege care va interzice vălul musulman integral pentru femei. Printre măsurile menite să faciliteze integrarea imigranţilor extracomunitari se numără crearea de locuri de muncă pentru refugiaţi si modificarea venitului minim garantat, după modelul unor legi existente în Germania şi Franţa.

Turcia vrea să adere la Uniunea Europeana până în 2023. Termenul a fost inaintat de ambasadorul turc la UE, intr-un interviu acordat ziarului german Die Welt. Turcia este candidată pentru aderarea la UE încă din 1999, dar progresul spre acest obiectiv este foarte lent.

Ambasadorul turc la UE spune ca data vehiculata ar corespunde celei de-a 100-a aniversări a Republicii Turce. Să fie membră a UE "cu drepturi depline" este foarte important pentru Turcia, a spus el, întrucât, pe termen lung, a nu fi membru al comunității europene este inacceptabil pentru Ankara.

Yenel a lansat un apel cancelarului german Angela Merkel și celorlalți politicieni-cheie europeni să vină în Turcia, declarând că aceasta va contribui la susținerea democrației în Turcia în urma loviturii de stat eșuate la mijlocul lunii trecute

Turcia este candidată pentru aderarea la UE încă din 1999, dar progresul spre acest obiectiv este foarte lent.

La începutul lunii august, Austria a cerut încetarea negocierilor cu Ankara de aderare la UE, argumentând că standardele democratice în Turcia nu sunt îndeplinite în urma loviturii de stat eșuate.