Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A meritat sau nu ca Rio să organizeze Jocurile Olimpice? (Washington Post)

riobun.jpg

Sursa imaginii: 
tvr.ro

E greu să spui acum, dupa 16 zile de competitii ce a fost mai frumos: siluetele creionate în zare ale vechiului oraş imperial sau corpurile pline de fibră ale sportivilor ...

Ei au fost în lumina reflectoarelor pentru 2 săptămâni, timp în care toată atenţia a fost asupra lor şi publicul a uitat pentu o clipă de gunoaiele plutitoare şi de recesiunea cu care se confruntă întreaga ţara. Jurnaliştii de la Washington Post se întreabă acum dacă a meritat sau nu ca Rio să facă un asemenea efort şi să organizeze Jocurile Olimpice.

Olimpiada a adus beneficii vizibile oraşului, observă jurnaliştii de la Washington Post. Există un port nou şi un muzeu care întâmpină turiştii, iar infrastructura rutieră a avut la rândul ei de câştigat pentru că suburbiile bogate sunt legate de Rio acum printr-o autostradă.

Tot Washington Post scrie însă despre semnele vizibile de recesiune care s-au reflectat şi în organizarea Jocurilor de la Rio. În fiecare dimineaţă elicopterele survolau poluatul golf pentru a se asigura că nu mai apar noi deşeuri care să intre în canalizare. Un cablu s-a rupt şi a cauzat căderea unei uriaşe camere de filmare peste spectatorii de la stadion. În ciuda tuturor incidentelor, voluntarii au reuşit cumva să aibă grijă şi să hrănească cei 11 mii de sportivi care au participat la Olimpiadă.

 

Germania urmează să adopte primul plan de apărare civilă după Războiul Rece, un plan care include un apel către populaţie care e rugată să facă rezerve de hrană şi apă pentru mai multe zile. Informaţia apare în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

În luna iulie, un document al Ministerului german al Apararii sublinia ameninţarea potenţială a Rusiei, mai ales dupa anexarea Crimeei în anul 2014.

Planul, care pune accentul pe prioritatea sprijinirii trupelor de către civili, subliniază necesitatea de a consolida capacitatea de gestionare a sistemului de sănătate şi soliditatea clădirilor. Documentul urmează sa fie adoptat săptămâna aceasta de către Guvern, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne a confirmat pentru AFP că Guvernul va adopta o "strategie de apărare civilă", fără a oferi alte detalii.

În eventualitatea  în care ar avea loc un atac pe teritoriul Germaniei, se recomandă ca ţara să fie "suficient pregatită pentru posibilitatea unei ameninţări", se arată în fragmentele din document citate de ziar.

Germania, ţară care a rămas relaxată în chestiunile militare, a aprobat, la mijlocul lunii iulie, noi reglementări, care vor face ca Berlinul să îşi asume un rol militar mai important pe scena internaţională.

Armata germană va experimenta prima creştere a investiţiilor după 1990, punând astfel capăt unui sfert de secol de reduceri bugetare de la sfârşitul Războiului Rece.

 

Irakul a executat 36 de militanți ai gruparii Stat Islamic găsiți vinovați pentru mascrarea a 1.700 de recruți într-o tabără militară din apropiere de Tikrit, incident care a avut loc în 2014 și a fost atribut grupării teroriste Stat Islamic anunţă BBC News Online.

În urma sângeroaselor atacuri teroriste de luna trecută de la Bagdad, prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a declarat că dorește să accelereze procesul de executare a deținuților condamnați pentru terorism.

Aproximativ 400 de persoane ucise în timpul masacrului de la Speicher erau originare din provincia majoritar șiită Dhi qar.

Masacrul de la Camp Speicher, o fostă bază militară americană din apropiere de Tikrit, a avut loc după ce forțele grupării Stat Islamic au ocupat această zonă, în anul 2014.

Masacrul a contribuit semnificativ la mobilizarea milițiilor șiite din Irak împotriva grupării extremiste sunite Stat Islamic, având în vedere că o mare parte dintre recruți erau șiiți.