Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ventotene, un nou început pentru Uniunea Europeană? (Le Monde, DW, Il Sole 24 Ore)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Presa europeană se întreabă dacă reuniunea în trei Renzi- Merkel-Hollande, care a avut loc luni în Italia, poate însemna cu adevărat un nou început pentru Uniune, după criza migranților și mai ales după Brexit.

Începe rescrierea Europei de după Brexit, anunță editorialul ziarului francez Le Monde. ”Nu, nu este sfârșitul Europei” - o spune  Matteo Renzi, alături de cancelara Angela Merkel și președintele François Hollande, în două locuri cu o puternică simbolistică. Primul: portavionul italian Garibaldi, aflat în prima linie a operațiunilor de salvare a refugiaților și a luptei împotriva traficanților de ființe umane din Mediterana. Și al doilea: insula Ventotene, unde Mussolini l-a închis pe Altiero Spinelli, viitorul inspirator al Europei federale.

În politică, simbolismul este important, dar nu suficient. La două luni după lovitura zdrobitoare a Brexitului, Uniunea Europeană este încă amețită.

Iar diferențele dintre cei trei lideri s-au putut vedea din nou luni, cu toate că ei au făcut tot posibilul pentru a le netezi. Italianul vrea să stimuleze creșterea și să redeschidă valvele deficitului - un termen care dă palpitații la Berlin. Francezii vor să compenseze plecarea Regatului Unit  printr-un început de integrare europeană - dar germanii rezistă oricărei ispite federaliste.

Toți cei trei împărtășesc responsabilitatea de a revigora motorul european, dar fiecare, în grade diferite.

Nu, Europa nu este terminată, dar sunt încă multe de făcut pentru a-i da cu adevărat un impuls. Angela Merkel, Matteo Renzi, Hollande au avut o abordare corectă. Ceea ce arată că ei încă mai au curaj și determinare, scrie Le Monde.

 

Ce spun publicațiile din celelelte țări reprezentate la reuninea informală de pe insula Ventotene, adică Germania și Italia?

De partea cealaltă a Rinului, în Germania, publicația electronică Deutsche Welle se arată cevamai puțin optimistă:

Nici la reuniunea în sine, nici la conferinţa de presă de pe port-avion, Renzi nu a propus nimic concret. Însă nici nu era acesta scopul evenimentului. Scopul era livrarea unor imagini frumoase în care Matteo Renzi să pozeze în lider al UE.

Cancelara Angela Merkel şi preşedintele François Hollande au rămas numai nişte elemente de decor, mai ales fiindcă nici ei n-au venit cu idei noi. Iar Merkel a intrat în jocul acestui nou ménage-à-trois.

Pentru Renzi, reuniunea de la Ventotene a fost un succes. Însă Uniunea Europeană nu şi-a demonstrat performanţa cu adevărat. Diagnosticul e deocamdată incert”, conchide DW.

Iar dorința premierului Renzi de a dezvolta o strategie comună pentru Europa ar putea fi afectată de problemele interne, atrage atenția ziarul italian Il Sole 24 Ore:
 

"Renzi a stabilit o ștachetă înaltă pentru Italia și aspiră, după Brexit,  la o nouă Uniune, care să se concentreze mai mult asupra tinerilor, șomerilor, creșterii economice, securității, imigrației culturii. Dar țara-gazdă, ca și oaspeții săi iluștri, se poticnește în prioritățile naționale: în cazul Italiei, obținerea unei mai mari flexibilități în ceea ce privește Pactul de stabilitate și de creștere. Declarațiile liderilor celor mai mari trei economii ale zonei euro ar putea fi piesele unui puzzle care ar putea forma un al doilea manifest de la Ventotene” – cu referire la Manifestul conceput pe insulă de Altiero Spinelli în 1941 și care a stat la baza mișcării federaliste. Dar, conchide Il Sole 24 Ore,  ”declarațiile amintesc mai degrabă de inevitabilele reflexe generate de dificultățile politice naționale".
 

Și mergem până în Camborgia, unde continuă procesul intentat regimului Khmerilor Roșii, care a condus prin crimă și teroare, între 1975 și 1979. Audierile au atins un subiect extrem de dureros în societatea cambodgiană. 

Ziarul francez Libération preia o informație AFP potrivit căreia Instanța creată de ONU, care judecă crimele Khmerilor roșii s-a concentrat marți asupra practicii căsătoriilor forțate în masă, adesea însoțite de violuri - un subiect tabu chiar și după aproape 40 de ani, în Cambodgia.

Zeci de mii de bărbați și femei au fost forțați să se căsătorească, de multe ori în cadrul unor ceremonii colective, ca parte a unui plan al khmerilor rosii pentru a stimula rata natalității.

Audierile au fost deschise de mărturia unei femei  forțate, în 1978, să se mărite cu un membru al Khmerilor Rosii, cu 20 de ani mai în vârstă decât ea.

Cambodgiana a explicat că a fost nevoită în cele din urmă să cedeze , pentru că cei care au refuzat să se căsătorească au dispărut.

După ceremonia oficială, noul meu soț, a vrut să mă violeze, dar i-am rezistat, a spus ea. Dar el s-a plâns șefului său, și apoi, sub amenințarea pistolului, femeia a fost violată. La sfârșitul anului 1978, ea a dat naștere unei fetițe.

"N-am mai spus nimănui această poveste, dar este timpul să vorbesc", a spus  cea care, după căderea regimului și sub presiunea socială, a continuat să trăiască alături de soțul impus.

După această mărturie, un transsexual de 75 de ani, a mărturisit că a fost forțat  să se căsătorească cu un coleg din lagărul de muncă.

A trebuit să o facă pentru a supraviețui - gardienii îi urmăreau pe tinerii căsătoriți în taberele de muncă pentru a se asigura că actul căsătoriei forțate a fost consumat.

Youk Chhang, directorul Centrului de Documentare din Cambodgia (care gestionează arhivele din timpul dictaturii),  spune că aceste căsătorii forțate erau parte integrantă a voinței khmerilor roșii de a "dezumaniza" societatea.

Octogenarii Nuon Chea și Khieu Samphan - singurii lideri de rang înalt ai regimului Pol Pot încă în viață - au fost deja condamnați la închisoare pe viață pentru un prim proces. Acest al doilea proces este așteptat  să capete un verdict în  2017.

Două milioane de cambodgieni, adică un sfert din populație au murit de epuizare, de foame, sau ca urmare a torturii și execuțiilor, în timpul regimului Khmerilor Roșii.