Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Limitarea imigrației va costa mai scump economia britanică (The Economist)

imig.jpg

Image source: 
RFI

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va duce, într-un fel sau altul, la limitarea imigrației din țările membre ale Uniunii Europene. Dar aceasta va însemna mai degrabă costuri suplimentare pentru economia britanică decât beneficii, avertizează revista The Economist.

Imigrația a fost un factor cheie în votul britanicilor pe 23 iunie. Iar premierul Theresa May a afirmat, pe cale de consecință, că libertatea de circulație din UE nu mai poate continua ca înainte. Cu toate acestea, reducerea migrației va fi un lucru complicat și costisitor.

Atât în ​​2010 cât și în 2015, conservatorii au declarat că vor reduce imigrația netă anuală la nivelul zecilor de mii de persoane. Cu toate acestea, cifra pentru 2015, publicată înainte de referendum, a fost de 333.000, majoritatea noilor veniți provenind din UE.

O problemă este însă ce să se facă în privința celor 3,5 milioane de persoane provenite din țările UE, aflate deja în Marea Britanie. Think-thank-ul British Future susține că  84% dintre britanici doresc ca ei să rămână, totuși guvernul rămâne precaut. D-na May a spus că are nevoie mai întâi de reciprocitate pentru cele 1,2 milioane de britanici care trăiesc în UE.

Apoi, întrebarea este cum vor fi ținuți sub control noii veniți. Cei mai mulți adepți ai Brexitului favorizează un sistem de tip "australian", similar cu cel aplicat migranților din afara UE, care va permite numai celor educați și talentați să pună piciorul pe insulă. Cu toate acestea, Australia însăși nu mai este mulțumită de modul în care funcționează propriul ei sistem de puncte.

Potrivit Fundației Market Social, un alt think-tank britanic, doar 12% din migranții din UE s-ar califica, în conformitate cu normele actuale pentru migranții din afara UE. Dar, industriile de prelucrare a alimentelor, agricultura și industria hotelieră se bazează în mare parte tocmai pe munca low-cost din Europa de Est.

Oricum, administrarea noilor restricții ar fi o sarcină grea. Datele cu privire la migranții din UE sunt oricum puține. Numerele naționale de asigurare nu sunt fiabile, în realitate se emit mai multe decât se utilizează. Este puțin probabil să se introducă vizele de călătorie, și  cu atât mai puțin cărțile de identitate. Cu personalul actual, ar dura 140 de ani pentru a procesa solicitările tuturor migranților proveniți din UE, pentru șederea permanentă,  susține Observatorul pentru Migrație de la Universitatea Oxford.

Apoi, mai este Irlanda, care menține libera circulație în interiorul UE, dar nu are nici un control la frontieră cu Marea Britanie.

De fapt, politicienii  dar și alegătorii trebuie să înțeleagă că aceste controale mai stricte vor impune costuri semnificativ mai mari asupra economiei.

 

Presa franceză dezbate aprins problema Bourkini. Ar trebui să fie interzis costumul de baie islamic? Opiniile sunt împărțite și expuse în tonuri tari.

Legile stupide nu au nici un alt efect decât creșterea necazurilor, scrie Libération. Astfel, într-o țară liberă, mai mulți polițiști au năvălit asupra unei femei care nu a comis nici o altă crimă decât mersul pe nisip cu un fular și pantaloni. În plus, ea a trebuit să facă față unei salve de insulte rasiste.
Ce fel de Republică este aceasta? Și ce cadou mai bun putea primi propaganda islamistă care vrea să prezinte Franța ca o țară ostilă Islamului?
Lupta împotriva fundamentalismului este un obiectiv esențial, urgent, decisiv. În cartiere, moscheile salafiste caută să câștige influență asupra unui număr tot mai mare de musulmani confuzi. Această regresie medievală trebuie combătută printr-o acțiune politică, prin educație, prin aplicarea fără compromisuri a legilor seculare adevărate.
Secularismul nu înseamnă a suprima convingerile, ci a se asigura că acestea nu afectează în mod nejustificat interesul public și aplicarea legii.

De partea cealaltă, Le Figaro avertizează: Cel mai rău ar fi ca dezbaterea să o ia pe căi greșite.

Secularismul și religia sunt irelevante aici. Burkini nu este o prescripție coranică, ci o altă manifestare a islamului politic, militant, distructiv,  care caută să pună la îndoială modul nostru de viață, cultura noastră, civilizația noastră.
Văl purtat la școală, rugăciuni în stradă, meniu școlar halal, apartheid sexual în bazine de înot, spitale, școli, niqab, burqa ... De treizeci de ani, această infiltrare subminează societatea noastră, căutând să o destabilizeze. Este timpul să-i trântim ușa în nas lui Youssef Al-Qaradawi, celebrul predicator egiptean, fost lector în Franța, care ne-a avertizat în mod inadmisibil: "Cu legile democratice vă vom coloniza”.

Senatul brazilian a început ieri faza finală a procedurii de punere sub acuzare a președintei Dilma Rouseff. Ea este în primul rând victima propriilor greșeli politice, spune El Pais Brasil:

Brazilia  s-a pierdut într-un labirint politic din care nu are aparent nicio cale de eliberare. Președinta a făcut o greșeală foarte gravă prin cosmetizarea conturilor publice, fapt care a dat oponenților săi muniția legislativă necesară anihilării ei politice. Dilma a făcut greșeala de a nu acționa, ca și predecesorul său, Lula, un maestru în arta de a negocia cu opoziția, care controlează Congresul și este responsabilă acum pentru punerea sub acuzare.
Președintela a pierdut timp. La mai mult de o sută de zile după ce a fost scoasă de la putere, ea  propune  noi alegeri pentru a rezolva "politica de blocadă" cauzată de marea lipsă de popularitate atât a Dilmei cât și a președintelui interimar Michel Temer.
Din păcate, propunerea vine târziu. Partidele de opoziție au ajuns deja acolo unde au vrut. Iar președintele este pe cale să cadă. Timpul negocierii a trecut.