Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cheia succesului lui Trump? Nevoia de autoritate (Le Nouvel Observateur)

trump.jpg

Image source: 
en.rfi.fr

Revista franceză Le Nouvel Observateur caută cheia succesului noului model de politician reprezentat de Donald Trump. Și găsește răspunsul în nevoia oamenilor de autoritate.

Contrar aparențelor, nici culoarea pielii, nici sexul și nici situația materială nu sunt argumentele celor care-l susțin pe Trump, ci nevoia de autoritate a alegătorilor, spun mai mulți politologi americani.

”Autoritaristul ascultă de liderii puternici”, el ”are reacții agresive față de străini, în special atunci când se simte amenințat”, explică Matthew MacWilliams, unul din cercetătorii amintiți, într-un articol din publicația electronică ”Politico”.

Jonathan Weiler, un alt cercetător care a analizat această temă, precizează că autoritaristul se distinge prin acea ”propensiune de a împărți lumea între ei și noi, de a-și arăta forța în cel mai direct mod cu putință și de a crede că toate problemele se datorează nerespectării legii și ordinii publice”.

Atunci când propune construirea unui zid la frontiera cu Mexicul pentru a stăvili afluxul de migranți, sau atunci când sugerează ideea de a  introduce cărți de identitate speciale pentru musulmani, miliardarul nu face decât să răspundă spaimelor alegătorilor săi.

În baza unui sondaj realizat la sfârșitul lunii decembrie 2015, deci cu o lună înainte de începerea alegerilor primare, MacWilliams concluziona că "Trump și-a asigurat deja susținerea a 43% din electorii de la alegerile primare cu o puternică tendință autoritaristă, și a 37% din totalul republicanilor autoritariști”. În perspectiva alegerilor generale, mesajul lui Trump poate seduce 39% dintre independenți și 17% dintre democrații care se definesc ca autoritariști. 

În lumina acestor cifre, victoria lui Hillary Clinton, prevăzută de sondaje, devine deodată mai puțin probabilă.

Un nou atentat pe teritoriul american, sau chiar pe teritoriul unei alte țări occidentale, ar putea răsturna cu totul situația în jocul electoral în favoarea lui Trump, care s-a autoproclamat garantul legii și ordinii, conchide Le Nouvel Observateur.

 

Istoria ne va judeca aspru pentru criza din Siria – o spune Responsabilul ONU pentru refugiați, Peter Sutherland, într-un interviu acordat ziarului britanic The Telegraph.

După cum scrie The Telegraph, ONU a avertizat de mai multă vreme că afluxul de refugiați dinspre Orientul Mijlociu și Africa către Europa este doar la început, iar statele sunt pe cale de a se dezintegra într-un vârtej al războiului religios.

”Nu ne putem amăgi că asta e doar o problemă temporară”, spune Peter Sutherland.

În afară de Siria, situația din Africa sub-sahariană este extrem de instabilă iar organizația teroristă Stat islamic se extinde în toate țările magrebiene.

Pentru responsabilul ONU, Angela Merkel duce o politică temerară, în timp ce polonezii sau slovacii, care spun că nu vor accepta decât creștini,  dovedesc o respingere a valorilor europene. Mai mult, atitudinea lor este absolut contrară principiilor ONU și legislației internaționale. 

Ungaria a atins un nivel de intoleranță foarte serios, a adăugat Sutherland, amintind că peste 200 000 de refugiați unguri au primit azil politic în mai multe țări ale lumii după invazia sovietică din 1956.

În ce privește poziția Marii Britanii, aceasta nu face decât să îngreuneze și mai mult dezbaterile despre rolul UE. Au fost o mulțime de acuzații nejustificate aruncate la adresa Bruxelles-ului, pe când, statele membre sunt problema.

Oficialul ONU a mai spus pentru The Telegraph că problema refugiaților a fost prezentată deformat drept o criză europeană: ”Proximitatea nu înseamnă obligație. Faptul că Libanul e mai aproape de Siria decât Statele Unite sau Finlanda este irelevant din punctul de vedere al legislației internaționale. Statele din Golf nu au primit niciun refugiat. Sute de mii de refugiați vietnamezi au fost primiți în țări din întreaga lume la sfârșitul anilor 70. De această dată, majoritatea țărilor din afara Europei preferă să privească în altă direcție. Istoricii ne vor judeca foarte aspru după ce această poveste se va termina!”, a concluzionat Responsabilul ONU pentru refugiați, Peter Sutherland, intervievat de ziarul britanic The Telegraph.

 

În Algeria, decizia paznicului unei școli de a interzice accesul fetelor care nu poartă vălul islamic a generat o intensă dezbatere în această țară.  

Publicația Algérie-Focus relatează cazul unui liceu din Sebbala, o suburbie a Algerului, unde paznicul a interzis accesul fetelor care nu purtau vălul islamic.

“Elevele care au protestat au fost trimise acasă iar părinții au primit o adevărată lecție de morală din partea paznicului, care le-a atras atenția să-și educe mai bine fiicele, adică să le învețe să-și acopere complet capul, să privească mereu în jos, să asculte de fratele mai mare și să aștepte în liniște ca familia să decidă cu cine le mărită”, precizează publicația.

Publicația mai scrie că, altfel, în această suburbie iarna drumurile sunt pline de noroi iar vara de praf și singurele locuri publice sunt cimitirul și moscheea.

”Oare paznicul a acționat din proprie inițiativă, sau din ordin, pentru a testa reacția părinților ? se întreabă publicația.

Față de această tentativă de ”wahhabizare spirituală”, părinții ar trebui să se organizeze pentru a clarifica situația, să determine  autoritățile să nu mai importe pe ușa din dos principii care nu-și au locul într-o instituție unde se învață respectarea libertății și respectul față de semeni, conchide Algérie-Focus.