Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin - cale liberă spre un nou mandat

putin_23.jpg

Image source: 
RFI

Vladimir Putin are drum liber spre un nou mandat de președinte. Este părerea unanimă a presei internaționale, care a analizat rezultatele alegerilor parlamentare de duminică. Vocile independente au dispărut, practic, după alegerile legislative de duminică din Rusia, transmite jurnalul local de limbă engleză The Moscow Times.

Pe locurile doi și trei, după partidul Rusia Unită, au venit Partidul Liberal Democrat, naționalist și Partidul Comunist , ambele cu scoruri în jurul a 14% și despărțite de o diferență infimă.

Acestea sunt cunoscute ca făcând parte din așa-numita "opoziție sistemică", un termen care denotă aprobarea oficială a regimului. Partidele sunt loiale Kremlinului în toate chestiunile politice majore, cum ar fi anexarea Crimeei sau conflictul armat din estul Ucrainei. Combinate cu Rusia Unita, aceste partide vor deține 445 din cele 450 de locuri ale Dumei. Există o îndoială imensă că ar mai exista vreo voce independentă care să ocupe cel puțin unul dintre cele 5 locuri rămase, scrie The Moscow Times.

Newsweek remarcă faptul că prezența la urne a fost mai mică de 48 la sută, cea mai slabă de la colapsul Uniunii Sovietice.

Revista îl citează pe fizicianul și politologul rus Serghei Șpilkin care a susținut pe blogul său că și această cifră a fost umflată. Șpilkin spune că, fără fraudă, participarea ar fi fost în jurul a 38 la sută. Într-un semn de rău augur pentru democrația din Rusia, una dintre primele tendințe pe Twitter în ziua alegerilor din Rusia a fost hashtagul ”# nu am votat”. Săptămâna trecută, pe rețelele sociale se vorbea mult despre "# alegeri fără alegere".

Pentru Le Monde, această primă încercare electorală națională, de la anexarea din Crimeei încoare, îi deschide lui Vladimir Putin drumul către alegerile prezidențiale din 2018. Deși nu și-a anunțat intenția sa de a candida pentru un al patrulea mandat, fără îndoială că aceasta e intenția liderului rus, acum în vârstă de 63 de ani și creditat cu un sprijin record, de 86%.

Putin nu are nici un concurent. Încă o dată, opoziția, dezbinată și mereu acuzată că ar fi manevrată din Statele Unite, nu a reușit să treacă testul alegerilor. Fraude au fost, cel puțin la Moscova și Sankt-Petersburg. Dar acestea nu au atins amploarea de la alegerile din 2011. Nici nu era nevoie. Rusia Unită își are electoratul său. Cei obligați și cei convinși au votat. Nemulțumiții au rămas acasă, scrie Le Monde.

 

Știți ce este aceea o acțiuni de swatting? Ei bine, despre asta a fost vorba în cazul falsei alerte teroriste, care a marcat sâmbătă Parisul, scrie publicația franceză Les Echos.

Într-un mesaj pe o rețea de socializare, tânărul de 16 ani, aflat acum în custofia poliției și care își spunea "Swatting Tyler", se lăuda că a reușit "cel mai tare Swatt". Apoi enumera forțele mobilizate și ecourile din mass-media.

Dar ceea ce este  "SWAT"? Acest cuvânt se referea, inițial, la unitățile speciale de intervenții din SUA. Deci "swatting" este activitatea  de a lansa alarme false, luări de ostatici au asasinate inventate pentru a mobiliza unități de elită. Motivațiile pot varia de la simpla provocare la răzbunare. Alți "swatters" doresc doar ca acțiunile lor să fie făcute publice.

Oricare le-ar fi motivația, "swatterii" folosesc diverse trucuri pentru a evita detectarea. Acestea pot varia de la simpla modificare a vocii până la utilizarea de software sofisticate pentru a-și acoperi urmele.

Dar acesta nu este primul caz de "swatting" din Franța. În ianuarie 2016, utilizatorii de malware au lansat o serie de alerte false cu bombă în școlile pariziene. Tot în 2014, o alarmă falsă s-a încheiat tragic atunci când hacker-ul israelian "Ulcan", care doresca să se răzbune pe un jurnalist de la publicația franceză Rue 89, a lansat un "swatting" împotriva părinților acestuia din urmă. Văzând intervenția poliției la el acasă, tatăl jurnalistului a avut un atac de cord, care i-a fost fatal.

 

Poate ajunge Palestina pe harta mondială a vinului? Iată un pariu nebunesc sau, poate, o întoarcere acasă. Courrier International vorbește despre această temerară încercare.

Nadim Khoury a înființat acum 20 de ani prima fabrică de bere palestiniană. Dupa bere, el și fiul său Canaan doresc să pună Palestina și pe harta mondială a vinului.

Și-au înființat podgoria în 2013, în satul semi-muntos Taybeh, când Canaan s-a întors de la studiile din Statele Unite.

Cei din familia Khoury, creștini, sunt printre puținii producători de vin palestinieni, cum ar fi fratii Salezieni și mănăstirea Cremisan, de lângă Betleem.

Mustul de struguri este un produs cheie al agriculturii palestiniene, după măsline. Se folosește în toate formele în bucătăria palestiniană –fie pentru deserturi sau băut proaspăt stors . Frunzele de viță de vie umplute cu orez sau carne sunt nelipsite de la mesele festive.

Vița de vie acoperă aproximativ 5% din terenurile cultivate în Cisiordania, care produce anual mai mult de 50.000 de tone de struguri, potrivit Ministerului palestinian al Agriculturii.

Palestinienii, în proporție de 98% musulmani, aproape nu produc vin. Însă nici măcar Fâșia Gaza nu este străină de viticultură: teritoriul este ocupat de armata israeliană și acolo se produce vin israelian, în peste douăzeci de podgorii.

Pentru cei din familia Khoury, membri ai comunității creștine, care reprezintă 90% din populația din Taybeh, a produce vin este nu doar o chestiune de gust dar și un act de credință în țara lor și în istoria ei milenară.

"Din vremea lui Hristos, oamenii fac vin în Țara Sfântă", a declarat Nadim Khoury, al cărui nume în limba arabă înseamnă "comesean”.

El vrea să producă primul vin Made in Palestina, în condițiile în care, spune el, producția din multe podgorii din teritoriile palestinene este vândută drept vin israelian.

 
Revista presei internaționale - 20 septembrie 2016