Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere aprinsă în SUA: trebuie iertat Snowden?

snow.jpg

Edward Snowden
Image source: 
Reuters

Ar trebui ca Edward Snowden să obțină iertarea ? Dezbaterea este în plină desfășurare în Statele Unite, mai ales cu privire la statutul de "trădător".

Ziarul francez Le Monde scrie că, după ce, în 2013, a contribuit la dezvăluirea unui sistem de supraveghere globală a comunicațiilor electronice și a Internetului, Edward Snowden trăiește în Rusia. Statele Unite ale Americii i-au anulat pașaportul și el riscă până la treizeci de ani de închisoare, dacă se întoarce.

Trei ONG-uri americane, cu sprijinul unor actori și politicieni, îi cer președintelui Barack Obama să-l grațieze  pe Snowden, înainte  de a părăsi funcția – în condițiile în care și Hillary Clinton, și Donald Trump au spus deja că nu vor face acest lucru, scrie Le Monde.

Documentele Agenției Naționale de securitate au fost făcute publice de către ziarele The Guardian și Washington Post.

Iar cele două publicații au primit, în 2014, și un premiu Pulitzer, pentru "serviciu public".

În dezbatere a intrat și New York Times  care s-a declarat favorabil grațierii pentru a i se permite lui Edward Snowden să revină în SUA. Ziarul newyorkez remarcă faptul că Washington Post sau, mai precis, comisia sa editorială, a cerut ca exilul să fie continuat. Cu alte cuvinte, în mod public, un ziar își aruncă la gunoi propria sursă – ceea ce poate fi de neînțeles sau chiar absurd.

"Nici o iertare pentru Snowden”. Titlul editorialului nu lasă nici o ambiguitate, remarcă Le Monde.

 Argumente? Edward Snowden nu merită statutul de "avertizor de integritate" întrucât "a încălcat legea" prin "copierea a 1.5 milioane de documente secrete clasificate" (cifra este contestată de avocații săi și de comunitatea de informații). Anumite informații conținute în documente au pus în pericol "operațiunile internaționale de informare  în scop de apărare" și programe de monitorizare, cum ar fi Prism, care este "în mod clar, legal".

Alte argumente: Snowden a fugit în Rusia,ceea ce-i subminează credibilitatea de luptător pentru libertate.

Pe de altă parte, The Guardian notează că, dacă Edward Snowden se află în Rusia, aceasta este numai vina Statelor Unite, care i-au anulat pașaportul în timp ce el era în tranzit spre America de Sud, după depunerea cererilor de azil în toate țările europene, care l-au refuzat.

"Dar valoarea enormă a revelațiilor lui Snowden este sigură",  scrie New York Times - și anume "o creștere spectaculoasă a gradului de conștientizare privind riscurile legate de viața noastră privată".

Le Monde scrie că un raport al Congresului, publicat la mijlocul lui septembrie, îl prezintă  pe Snowden frept un "angajat nemultumit, care și-a trădat în mod deliberat colegii și țara și care îi pune în pericol americani." El nu poate avea statutul de avertizor, pentru că nu ar fi încercat să-și avertizeze superiorii săi prin mijloace legale. Ar fi fost însă imposibil, ba chiar sinucigaș, scrie The Guardian.

 

În Ungaria, publicația Hungarianspectrum scrie despre doi oameni de afaceri care au decis să se ridice împotriva fostului lor prieten, Viktor Orban. Despre ce este vorba?

Primul este Lajos Simicska, prietenul lui Orban din liceu, care a cules toate beneficiile statului mafiot, până cu aproximativ un an și jumătate în urmă. Celălalt este Bachar Najari, un om de afaceri siriano-maghiaro-elvețian, noul proprietar al faimoasei mărci Zsolnay, Fabrica de porțelan din Pécs.

Ambii spun că sunt supuși unui regim de anihilare financiară de către un regim corupt.

Despre Lajos Simicska se spune că a contribuit mult la crearea și dezvoltarea Fidesz. Ba chiar, contribuția lui a fost mai mare decât  a lui Viktor Orbán. La urma urmei, Simicska venea cu banii de acasă. Desigur, în acest timp el însuși a devenit și mai bogat. Dar apoi i-a venit vremea să cadă. Orbán, fiind un om răzbunător, a decis să o strice cu vechiul său prieten financiar.

De exemplu, guvernul i-a suspendat firmei sale de construcții contractul pentru o autostradă iar primăria Budapestei i-a desfiițat rețeaua de chioșcuri din oraș. 

Cât despre Najari, acesta se confruntă cu o încercare de preluare forțată a fabricii sale de către o companie legată de Primăria din Pecs.

Chiar dacă nu este simplu, cele două cazuri arată că persoane determinate pot învinge regimul lui Orban, concluzionează publicația.

 Dar se pare că Orban reușește să se impună pe plan extern...  Într-adevăr, ”orbanismul” a devenit social acceptabil, notează Mediapart:

 "Viktor Orban, care organizează pe 2 octombrie un  referendum cu privire la politica europeană a cotelor, are deja la activ o victorie: cu două săptămâni înainte de vot, unele dintre măsurile adoptate de Consiliu par să-i poarte semnătura. De exemplu supravegherea graniței turco-bulgare. Linia cea mai reacționară în Europa a prevalat. "

 

Comisia Europeană a tras frâna impozitului pe cifra de afaceri, introdus de guvernul polonez pentru marile rețele comerciale. Presa poloneză, citată de Eurotopics, reacționează.

Gazeta Polska vede un atac inacceptabil asupra comerțului polonez

Taxa nu se percepe pe profit, deoarece companiile oricum nu-l declară. Aceste companii străine își distrug astfel comerțul intern. Plecarea britanicilor este rezultatul incompetenței și a situațiilor uneori comice pe care Comisia le-a generat.

Dar Varșovia trebuie să facă concesii, e de părere publicația Polityka.

Guvernul vrea să utilizeze veniturile obținute pentru a finanța proiectul său de majorare a alocațiilor familiale. Dar, Varșovia nu are nici o șansă împotriva Bruxellesului. Am putea, într-adevăr, să ignorăm cererea Comisiei. Dar șansele de câștig sunt foarte slabe. Acest lucru ar duce la o rambursare a taxei colectate: un preț greu  pentru Polonia. Iar deficitul pentru anul următor a atins deja un nivel record.