Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este Statul Islamic terminat? (BBC)

statul_islamic_0.jpg

Luptători SI
Sursa imaginii: 
AFP

La data de 13 august, orașul Manbij din nordul Siriei a fost eliberat de sub ocupația organizației teroriste Stat Islamic.

Dupa alungarea ultimului jihadist, orașul a erupt: bărbații își tăiau bărbile reciproc la colț de stradă; femeile își rupeau voalurile și le aruncau pe foc. Între timp, organizația teroristă a mai pierdut alte orașe, cum ar fi Kobane, al-Qaryatain, Tikrit și Fallujah.

Dar, cât de mult teren a pierdut, de fapt? Potrivit BBC, grupul de consultanță de risc IHS spune că asta depinde de modul în care măsurăm.

Dacă includem și deșertul, atunci a pierdut  cam jumătate. Dar este mai util să ne uităm la orașele pe care le-a pierdut.
Fiindcă a pierde orașe înseamnă cu adevărat a pierde bani.
Astfel că Statul Islamic a pierdut aproximativ o treime din capacitatea sa de a face bani și se estimează că gruparea teroristă va fi învinsă militar până la sfârșitul anului viitor.
Cum întinderea așa-zisului califat este în scădere, mii de luptători pleacă. Împreună cu cei uciși în luptă, analiștii militari cred că efectivele s-au înjumătățit.

Organizația teroristă însăși pare a fi acceptat slăbirea poziției sale. În buletinul său oficial în limba arabă, acum se vorbește despre retragerea în deșert. Ceea ce presupune pierdere de teren, de luptători și mai ales de mijloace bănești pentru a lansa noi atacuri.

Din ce în ce mai mult, Statul Islamic se bazează pe cei care pun la cale atacuri în numele său, ceea ce înseamnă că liderii săi nu trebuie să gestioneze probleme complexe. Pericolul însă se menține, dat fiind faptul că organizația teroristă are celulule în Nigeria, Afganistan, Arabia Saudită, Algeria și Egipt, precum și părți ale Europei. Întrebarea este cât timp mai poate inspira SI atacuri și cât timp mai poate asigura răspândirea ideologiei sale? Va veni un timp când va rămâne fără combustibil?
Mulți experți cred că este doar o chestiune de timp înainte ca jihadiștii să piardă orașele cele mai importante: Mosul din Irak și Raqqa în Siria.

Și ce se va întâmpla atunci?

Cu toate că SI împărtășește ideologia sa cu alte grupări teroriste, cum ar fi Al-Qaeda, aceasta diferă într-un aspect cheie. Și anume, atunci când vorbim despre un califat, care a  cucerit orașe, a șters granițe și a alimentat jihadismul la nivel mondial.
Modelul Califatului va bântui probabil în imaginația jihadiștilor pentru mulți ani de acum încolo. La urma urmei, ce este un stat islamic fără stat? Ei bine, atunci când califatul se termină, începe insurgența, transmite BBC.  

 

Presa din Statele Unite și nu numai comentează dezvăluirile potrivit cărora autoritățile americane ar fi practicat un spionaj de o amploare fără precedent, prin intermediul Yahoo. Iar gigantul internetului ar fi acceptat asemenea practici.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Reuters, dar e bine de știut că încă din aprilie 2015, Washington Post scria că "Yahoo ar fi început să scaneze mailurile a sute de milioane de utilizatori, în scopul de a se conforma unui ordin al autorităților din SUA. Această acțiune a determinat cel puțin doi oficiali ai companiei să demisioneze".
 
"Cum reușesc autoritățile să ocolească criptarea Yahoo?", se întreabă acum ziarul USA Today. Răspunsul este simplu, scrie același ziar: "prin chiar Yahoo "
Dacă acuzațiile se vor dovedi adevărate, ar fi primul caz al unei companii de Internet cu sediul în S.U.A. care a suprevegheat toate mesajele primite, mai degrabă  să se concentreze pe un număr mic de conturi.
Cazul ridică semne de întrebare cu privire la cât de departe poate guvernul american să împingă companiile high-tech pentru a avea acces la date tot mai profunde, fără știrea consumatorilor.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, nu e foarte clar ce urmărea exact guvernul american. Dar știm că aceasta poate fi o încălcare imensă a confidențialității.  Ceea ce lovește direct în inima celui de-al patrulea amendament privind liberetățile civile. Colaborarea secretă a Yahoo cu guvernul SUA, necesită investigații suplimentare, scrie ziarul, care precizează că gingantul IT a replicat că  acționează strict în conformitate cu legile Statelor Unite ale Americii.

Revista Fortune explică și de ce e dificil de aflat domeniul de aplicare al activității NSA în Silicon Valley. În parte, datorită faptului că agenția obține de multe ori ordine de la un organism secret cunoscut sub numele de instanța FISA, în care toate procedurile sunt supuse unor ordine secrete. Ca urmare, este posibil ca unele companii precum Microsoft  să fie determinate a-și extinde supravegherea emailurilor, și asta prin mijloace legale.

 

Recentele confruntări dintre India și Pakistan din regiunea Kashmir cuprind și industriile filmului din cele două țări, scrie Courrier international citând presa locală.

Totul a început cu un ultimatum lansat la sfârșitul lunii septembrie de către un partid indian de extremă dreaptă, care a manifestat împotriva actorilor pakistanezi care lucrează la Bollywood, scrie ziarul indian DNA. Actorilor li sa cerut "să se întoarcă acasă în patruzeci și opt de ore. Însă prin astfel de metode, relațiile dintre cele două țări nu vor fi îmbunătățite", atrage atenția ziarul Indian Express.
Megastarul de la Bollywood, Salman Khan, a cărui familie de religie musulmană este originară din Afganistan, a fost tranșant în declarația sa pentru Times of India: "Actorii pakistanezi sunt artiști, nu teroriști”.

De partea cealaltă, în Pakistan, autoritatea de reglementare a audiovizualului a anunțat retragerea licenței oricărui canal care distribuie filme indiene, anunță ziarul Dawn din Karachi. De asemenea, ziarul a avertizat India, să nu se joace cu focul: Pakistanul este a treia cea mai mare piață din lume pentru filmele produse la Bollywood.