
Presa internaţională
A fost ”Motorola” ucis de serviciile ruse? (KiyvPost)
motorola.jpg

Kremlinul consideră că uciderea lui Pavlov este un "act terorist" și dă vina pe forțele speciale ucrainene. Aleksandr Zakharchenko, liderul din Donețk susținut de Moscova promite că se va răzbuna pe Ucraina.
Dar, în Kiev, mesajul este radical diferit. Este negată orice responsabilitate, iar un purtator de cuvânt al Ministerului de Interne al Ucrainei a scris pe rețelele sociale că Pavlov a fost probabil ucis de colegii săi "parteneri în crimă."
Un alt consilier al Ministerului de Interne, a postat un mesaj în care consideră că serviciile de securitate ale Rusiei, FSB, l-au ucis pe Pavlov ca parte a unei operațiuni profesioniste de curățire și că altor lideri ai grupurilor armate pro-Kremlin le va veni rândul.
Între timp, un videoclip apărut pe social media revendică uciderea în numele unui grup ucrainean de extremă-dreapta. Cu toate acestea, mesajul este condiderat la Kiev un fals.
Moartea lui Pavlov se aseamănă cu aeea a lui Alexei Mozgovoi, ucis în mai 2015. La momentul respectiv, autoritățile ucrainene au spus că probabil Mozgovoi a fost victima luptei pentru putere între grupurile separatiste. Oficialii din Rusia au sugerat că Mozgovoi a fost ucis cu ajutorul serviciilor de informații occidentale, deși fără a furniza dovezi în acest sens.
În cele din urmă, adevărul din spatele uciderii lui Motorola este puțin probabil să fie aflat vreodată. Rămâne de văzut dacă amenințările de răzbunare se vor traduce în realitate. Răspunsul forțelor pro-ruse a fost agresiv, dar acest lucru probabil maschează îndoieli reale, în ceea ce privește propria lor securitate. Dacă Motorola a putut fi ucis la doar câțiva metri de propria casă, atunci nimeni nu este în siguranță.
Presa din întreaga lume relatează despre începutul bătăliei pentru orașul irakian Mossul, ocupat de organizația teroristă Stat Islamic de mai bine de doi ani.
"Mama tuturor bătăliilor", așa numește ziarul britanic The Telegraph ofensiva pentru eliberarea orașului.
Ofensiva este o operațiune comună la care participă mai bine de 30.000 de militari din armata irakiană, din forțele kurde Peshmerga și o forță paramilitară șiită, acestea împresurând orașul pe trei laturi. Se crede că în Mosul sunt aproximativ 8.000 de jihadiști.
The Telegraph insistă pe caracterul strategic al orașului, care este situat în apropiere de Siria și pe ruta comercială spre Turcia.
Există însă temeri că jihadiștii folosesc o parte dintre cei 1,5 milioane de locuitori ai orașului ca scuturi umane. Organizația a amenințat că oricine va încerca să părăsească orașul va fi executat pe loc. Lunetiștii supraveghează, iar minele terestre și șanțurile împiedică orice încercare de evadare.
Ziarul L'Orient-Le Jour, care apare la Beirut, atrage și el atenția că jihadiștii și-au împânzit teritoriul cu dispozitive explozive improvizate, produse la o scară aproape industrială. Este adevărat că, de la apariția așa-numitului califat, forțele irakiene au ajuns să cunoască tehnicile de fabricare a acestor bombe, dar jihadiștii se adaptează mereu și produc dispozitive explozive tot mai dificil de dezamorsat.
New York Times notează că duminică seara, coloane de camioane-platformă transportând vehicule blindate au fost observate deplasându-se dinspre Erbil, capitala regiunii autonome kurde, împreună cu mai multe ambulanțe.
Operațiunea a început sub lumina lunii, când tancurile trupelor kurde Peshmerga, Humvee-urile și camionete cu arme montate pe partea din spate începuseră deja să șerpuiască spre Mosul..
Cu toate că premierul irakian Haider al-Abadi a promis că steagul irakian va fi transportat cu avionul în fiecare oraș, doar steagul tricolor al regiunii autonome kurde putea fi văzut în timpul atacului.
Ce este aceea "povrofobie"? Ziarul francez Le Figaro lămurește acest termen, intrat de curând în vocabular.
Ei bine, este un neologism, care ar putea fi inclus în curând și în dicționare și care definește discriminarea pentru insecuritate socială.
Odată acceptat în mod oficial, termenul ar trebui să ajute pentru a se da sens unor acte de multe ori ascunse.
”Povrofobia” poate lua mai multe forme. Ea se manifestă prin "idei preconcepute pe care le avem față de cei săraci și menținerea unui climat de neîncredere. Cu mai mult de 8 milioane de persoane care trăiesc sub pragul de sărăcie, Franța are tot atâtea potențiale victime ale "povrofobiei". Evaluarea exactă rămâne dificil de stabilit, deoarece acțiunile au cel mai adesea un caracter insidios și discriminarea nu este întotdeauna recunoscută de către cei afectați.
Încurajată de Academia Franceză, în ideea că "nu există nici un termen echivalent rasismului sau homofobiei pentru a identifica prejudecata de clasă, organizația Quart Monde, care luptă împotriva sărăciei extreme, vrea să introducă termenul în vocabularul curent. Pentru a intra în dicționar, este nevoie de dovedirea a 30.000 de utilizări, în mass media
Și iată că o ilustrare a existenței ”povrofobiei” a venit mai repede decât era de așteptat. Viitorul adăpost de urgență pentru persoanele fără locuință, situat în arondismentul al 16-lea din Paris, a fost incendiat de o mână criminală, în noaptea de duminică spre luni, potrivit informațiilor BFMTV confirmate de către Prefectura Poliției din Paris .
Proiectul adăpostului din apropiere de Bois de Boulogne a generat controverse în ultimele luni. Inaugurarea acestuia era prevăzută pentru începutul lunii noiembrie. O anchetă a fost deschisă la secția de poliție din arondismentul al 16-lea.