Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezbatere dură între Hillary Clinton şi Donald Trump (Reuters)

vot.png

Image source: 
pixabay.com

Clinton şi Trump s-au înfruntat într-o ultimă dezbatere semănată cu atacuri reciproce şi declaraţii surprinzătoare, precum faptul că republicanul a sugerat că ar putea respinge rezultatul alegerilor, o posibilitate pe care democrata a descris-o drept “îngrozitoare”, scrie Reuters.

Dezbaterea de 90 de minute a fost una dură, în cursul căreia candidaţii au reacţionat uneori furios, scriu jurnaliştii de la Reuters.

Una dintre teme a fost influenţa liderului rus Vladimir Putin. Clinton l-a numit pe Trump marioneta liderului de la Kremlin, în timp ce Trump a spus că Putin a păcălit-o de multe ori pe fosta şefă a diplomaţiei americane.

Washington Post notează, ca și celelalte ziare americane de altfel, că Donald Trump a refuzat să spună clar dacă va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Albă, indiferent dacă le va câştiga sau pierde.

New York Times comenteaza temele de discuţie alese de cei doi şi pune focus pe imigraţie.

Trump a insistat că strategia sa dură este o cale de a-i scoate pe “hombres cei răi” din Statele Unite. El a reafirmat că va construi un zid la graniţa cu Mexicul, va expulza “nişte oameni răi, răi din această ţară”, apoi va stabili cine poate fi primit înapoi.

Pe de altă parte, Clinton i-a reproşat că nu a reuşit să discute cu liderul mexican despre planul său de a construi un zid la graniţa Mexicul şi de a obliga ţara latino-americană să plătească pentru proiect, deşi pentru asta fusese invitat la Ciudad de Mexico.

Ea a dat asigurări că va pune la punct o reformă a imigraţiei în primele 100 de zile de mandat.

Clinton şi Trump au mers direct la pupitrele lor atunci când au urcat pe scenă la Universitatea Nevada, din Las Vegas, fără a da mâna, aşa cum cere protocolul. Spre deosebire de precedenta întâlnire, nici familiile celor doi nu au dat mâna.

Dezbaterea i-a oferit lui Trump, care candidează pentru prima dată pentru o funcţie politică, ultima şansă de a convinge alegătorii încă nehotărâţi.

Clinton, fost secretar de stat, senator şi Primă Doamnă, conduce în sondaje în majoritatea statelor cheie, unde se va decide probabil soarta scrutinului. Dezbaterea i-a oferit ocazia să explice de ce este cea mai potrivită să îi urmeze lui Obama la Casa Albă.

 

Dezbaterea celor doi candidați a făcut referire și la România, care a fost dată ca exemplu negativ pe tema avortului.

România a fost invocată în ultima dezbatere electorală înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în discuţia despre dreptul femeilor la avort.

Clinton a explicat că ea susţine dreptul femeilor de a face avorturi târzii în sarcină, spunând că Guvernul Statelor Unite nu ar trebui să se amestece în deciziile “cele mai personale”, cu atât mai mult când acestea vizează chestiuni legate de sănătate.

“Aceasta este una dintre cele mai grele decizii posibile pe care trebuie să le ia orice femeie şi familia ei şi nu cred că ar trebui luată de Guvern”, a spus Clinton.

Ea a povestit că a mers în ţări unde avortul era interzis, precum România. "Am fost în ţări unde Guvernul obligă femeile să facă avort, precum China, sau unde obligă femeile să nască, precum în Romania”, a declarat ea.

Democrata l-a acuzat pe rivalul ei republican că a cerut ca femeile să fie pedepsite dacă avorturile vor deveni ilegale şi ele totuşi recurg la această măsură.

Trump a făcut anterior o declaraţie în acest sens, dar ulterior a dat publicităţii un comunicat în care a spus că de fapt nu aceasta este poziţia sa.

 

Schimbăm puțin subiectul și mergem în Siria, unde serviciile de securitate siriene susțin că trebuie să elimine toţi "teroriştii" din Alep. Este mesajul trimis de preşedintele Bashar al-Assad, într-un interviu acordat unui post de televiziune elveţian.

Administraţia de la Damasc foloseşte cuvântul "terorişti" referindu-se atât la grupurile insurgente, cât şi la organizaţiile extremiste Stat Islamic şi Al-Qaida.

"Aceasta este misiunea noastră, conform Constituţiei, conform legilor, să protejăm oamenii, să scăpăm de teroriştii din Alep", a declarat Bashar al-Assad într-un interviu acordat postului elveţian SRF.

"Cum pot fi protejaţi oamenii dacă sunt sub controlul teroriştilor?! Au fost ucişi de ei. Trebuie să atacăm teroriştii, acest lucru se subînţelege", a insistat Bashar al-Assad.

Oraşul Alep, situat în nordul Siriei, este parţial sub controlul armatei siriene, dar multe zone sunt ocupate de grupul insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), de filiala siriană a Al-Qaida, Jabhat Fateh al-Sham (Frontul Al-Nusra), şi de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

 
Revista presei internaționale din 20 octombrie 2016