Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Dacă nici cu Canada, atunci cu cine?” (presa europeană)

ceta.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Acordul de liber schimb cu Canada este în impas, iar presa europeană comentează pe larg situația. Unii editorialiști se întreabă dacă cei care se opun vor merge până la a priva Europa de o oportunitate.

Ziarul ceh Hospodářské noviny, citat de Eurotopics,  regretă că "membrii Uniunii nu sunt capabili să cadă de acord nici măcar pe tema liberalizării comerțului cu Canada. Valonii, dar și alți opozanți ai acordului, vor să repună totul pe masa negocierilor. Cu ce altă țară din lume am putea încheia acorduri comerciale, dacă nu suntem în stare să ne înțelegem nici cu Canada, care este foarte aproape din punct de vedere cultural de noi?”

Cotidianul Neue Zürcher Zeitung își arată și el dezamăgirea,

”Dacă vrem să contribuim la procesul mondializării și nu să-l blocăm, atunci avem nevoie de astfel de acorduri. Dacă nu, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva în acest fel ne opunem liberalizării comerțului, cântându-le în strună naționaliștilor economici.”

De Morgen, ziar belgian, remarcă faprul că ” Litigiul pe marginea CETA este în inima dezbaterii despre democrația europeană. Un stat membru - sau mai bine zis o parte a unui stat membru - are dreptul să spună Nu, dacă restul Europei a zis deja Da?”

Ziarul francez Le Monde îl citează pe premierul bulgar Boïko Borissov, potrivit căruia ”Doar” ridicarea vizelor ”va permite Bulgariei să beneficieze în mod echitabil de acordurile încheiate” în cadrul CETA.

Și guvernul României a anunțat miercuri că ”în acest stadiu nu poate susține demersurile privind semnarea și aplicarea cu caracter provizoriu a acordului CETA”. Dar președintele Klaus Iohannis, care va reprezenta România la summit-ul de azi de la Bruxelles, a precizat că negocierile continuă.

 

Face Mafia italiană afaceri cu statul Islamic? Iată o dezvăluire din presa italiană.

Un jurnalist de la cotidianul italian La Stampa s-a dat drept un colecționar bogat și s-a întâlnit cu un membru al mafiei din Calabria, care i-a propus să cumpere piese arheologice provenite din Libia, scrie Courrier International, citând publicația italiană.

Povestea începe într-un hotel din Vietri sul Mare, în apropiere de Salerno, la sud de Napoli. Aici  Domenico Quirico, reporter La Stampa, dându-se drept colecționar bogat, și-a dat întâlnire cu ”un emisar din Calabria” pentru a cumpăra piese arheologice sosite din Syrte, Libia, bastion al teroriștilor din Stat Islamic.

Piesele sunt furate sistematic din teritoriile controlate de Statul Islamic, Libia și Orientul Apropiat. Islamiștii le dau la schimb contra arme (mitraliere Kalashnikov și aruncătoare de grenade anti-tanc). Armele provin din Moldova și din Ucraina, de la mafia rusească. Intermediarii și vânzătorii sunt membri ai familiilor ’Ndrangheta din Lamezia (Calabria) și Camorra din Campania. Transportul este asigurat de organizațiile criminale chineze, cu nenumăratele lor vapoare și containere.

”Până de curând cumpărătorii erau cetățeni americani, diverse muzee, alte persoane particulare. Când au aflat că banii erau folosiți de statul islamic pentru cumpărarea de arme, americanii au renunțat la orice tranzacție. Acum clienții sunt din Rusia, China, Japonia sau Emirate”, precizează La Stampa.  

Ancheta din La Stampa e primită cu interes, dar și cu o anumită prudență de către procurorul din Reggio Calabria. Într-o declarație chiar pentru La Stampa el arată că în prezent investighează posibila implicare a clanurilor calabreze.

 

La Chișinău, un sondaj de opinie arată o lipsă totală de încredere a populației în clasa politică, la mai puțin de două săptămâni până la alegerile prezidențiale.

Corespondentul Deutsche Welle la Chișinău scrie despre ultimul sondaj de opinie făcut public ieri,  care arată că învingător în turul doi ar fi Igor Dodon, conform opțiunilor electoratului de până la data de 16 octombrie (ziua în care forțele politice anti-sistem au decis să susțină un singur candidat la Președinție - pe Maia Sandu).

Și asta pentru că electoratul pro-european este dezamăgit de cei care, guvernând în ultimii 7 ani, au comis cele mai mari jafuri din istoria Moldovei independente, acoperindu-se cu lozinci pro-europene.

Lipsiți de speranță, tinerii cu viziuni pro-europene fie au părăsit Moldova, fie s-au izolat și au trecut în tabăra celor predispuși să ignore alegerile prezidențiale.

Într-un interviu acordat publicației rusești „Izvestia”, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că asocierea Moldovei cu UE a fost o greșeală și că, dacă va ajunge președinte, va anula Acordul de Asociere cu UE și va transforma Moldova într-o federație în care Tiraspolul să fie entitate cu puteri extinse.

36,8% din cei chestionați au spus că nu au încredere în nici o personalitate politică din Moldova. Totuși, încrederea în Igor Dodon a crescut de la 6% până la 21%. În cazul liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, încrederea a crescut de la 5% până la 8%.

Sondajul publicat joi mai scoate în evidență și situația alarmantă a majorității cetățenilor Republicii Moldova. Peste 75% dintre moldoveni declară că trăiesc la limita sărăciei, iar peste 31% spun că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Doar 0,6 la sută dintre cetățenii moldoveni se consideră bogați, întrucât își permit să aibă tot ceea de ce au nevoie.

 
Revista presei internaționale din 21 octombrie 2016