Continuă operațiunile de evacuare a ”junglei” din Calais (Le Figaro)

calais.jpg

Migranți încolonați pentru îmbarcarea în autobuze, Calais, 25 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Poliţia franceză a evacuat ieri deja o treime dintre migranţii din "Jungla" de la Calais. Le Figaro scrie că desfiinţarea taberei va începe azi, odată cu intrarea primelor excavatoare care vor îndepărta deşeuri şi adăposturi improvizate din zonă.

Evacuarea totală a "Junglei" de la Calais, o operaţiune cu risc ridicat, a început ieri în mod paşnic, iar aproximativ 2.300 de migranţi au părăsit în ritm accelerat cea mai mare tabără ilegală din Franţa în această primă zi a operaţiunii, relatează AFP.

Între 6.000 şi 8.000 de bărbaţi, femei şi copii, provenind în principal din Afganistan, Sudan sau Eritreea au trăit în această tabără vastă, care s-a transformat de-a lungul anilor într-un loc de adunare a migranţilor hotărâţi să ajungă în Anglia, de cealaltă parte a Canalului Mânecii.

În total 400 de minori au fost conduşi, în aşteptarea unor instrucţiuni în dosarul care-i priveşte, către "Centrul de primire provizoriu", o structură situată în tabără, alcătuită din containere.

În legătură cu acest punct, ministrul de interene Bernard Cazeneuve a anunţat un progres. Regatul Unit va găzdui "toţi minorii izolaţi" din "Jungla" de la Calais, "ale căror rude din Marea Britanie sunt stabilite", a declarat el.

În plus, britanicii "s-au angajat să studieze totodată dosarele unor minori neînsoţiţi care nu au legături de familie, dar al căror interes superior ar fi să ajungă în această ţară".

Alte 45 de autocare sunt programate pentru azi şi încă 40 pentru miercuri, care urmează să pornească spre 451 de Centre.

Afluenţa către centrul de tranzit, aflat în centrul operaţiunii, a scăzut subit luni după-amiaza, iar coada a dispărut. Candidaţii şi-ar fi amânat cu 24 sau 48 de ore îmbarcarea.

Aproximativ 1.200 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi la Calais pentru a veghea la securitatea acestui mega-transfer, pentru a preîntâmpina mişcări în masă şi a-i împiedica pe activişti de extremă stânga din cadrul No Border, susţinători ai abolirii frontierelor, să provoace pagube.

 

Trecem din Franța în Statele Unite, unde aflăm datele unui nou sondaj care o plasează pe candidata democrată, Hillary Clinton, cu 5% din preferințele electoratului peste adversarul ei republican, Donald Trump. Sondajul a fost publicat la cererea CNN...

... și apare cu doua săptămâni înainte de alegerile de la 8 noiembrie. Sondajul CNN/ORC International difuzat luni indică 49% din intențiile de vot pentru fosta primă doamnă și secretar de stat, 44% pentru omul de afaceri newyorkez. Sondajul a fost efectuat telefonic pe un eșantion de 1017 americani adulți și are o marjă de eroare de 3%. Peste 70% din cei chestionați au declarat că probabil vor vota. 

Clinton stă mai bine decât Trump și în Florida (avans 3,8%), Nevada, Pennsylvania și Carolina de Nord, state care pot bascula în favoarea unuia sau altuia din principalii candidați. Dintre statele de acest fel, doar Ohio este în favoarea lui Trump, la o diferență de 1%, arată sondajul.

 

Autoritățile turce închid ochii la tortura practicată în condițiile stării de urgență decretate în această țară. Semnalul de alarmă este tras de Human Rights Watch într-un raport publicat azi si citat de Agentia Germană de Presă, DPA.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului a investigat informațiile despre practicarea torturii de către poliție asupra persoanelor arestate în urma loviturii de stat eșuate de la mijlocul lunii iulie. Peste 35.000 de persoane suspectate de implicare în complot au fost arestate.

Starea de urgență "nu dă guvernului un permis în alb pentru a suspenda drepturile omului”, potrivit raportului HRW. Documentul pune în evidență 13 cazuri de presupuse abuzuri ale autorităților, în care au fost practicate bătăi, torturi și agresiuni sexuale.

Printre controversatele încălcări ale drepturilor deținuților, utilizate în virtutea stării de urgență, au fost extinderea perioadei de arest preventiv de la patru la 30 de zile și autorizarea poliției de a nu permite accesul deținutului la serviciile unui avocat decât după cinci zile de la reținere.

HRW cere Turciei să "anuleze imediat dispozițiile din cadrul stării de urgență care permit tortura și maltratările", adăugând că acestea încalcă dreptul internațional.

 
Revista presei internaționale din 25 octombrie 2016