Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentru a schimba Germania, Merkel trebuie să se schimbe pe ea însăși ( Der Spiegel)

Revista germană der Spiegel comentează decizia Angelei Merkel de a candida pentru un nou mandat de cancelar și spune că ea trebuie sa se schimbe mult pentru a face față noilor provocări din Germania.

Și aceasta, pentru că în joc se află chiar democrația liberală.

Angela Merkel, spune Der Spiegel, nu e cancelarul potrivit pentru ceea ce vine. Ea va trebui să se schimbe. Va fi în stare ?

Istoria ne arată că se poate. Timp de șapte ani, Helmut Kohl a fost un cancelar mai degrabă șters, dar odată ce a căzut Zidul Berlinului, el a urmărit energic reunificarea Germaniei.

Succesorul lui, Gerhard Schröder, părea, de asemenea, indecis în primii patru ani ai mandatului său, până când economia a început să arate atât de mizerabil, că s-a văzut nevoit să aplice reforme dure și asta chiar împotriva rezistenței puternice din interiorul propriului partid. Cancelarii pot renaște în fața provocărilor monumentale. În cazul în care doresc asta.

Și Angela Merkel este conștientă de marea provocare cu care se confruntă.

E adevărat că lucrurile nu sunt chiar atât de rele în Germania: economia este în creștere, șomajul a scăzut. Cu toate acestea, mulți germani se simt abandonați de către stat.

Merkel este încă populară în Germania. Dar aproximativ o cincime dintre germani au astăzi o înclinație pentru populismul de dreapta.

Aest sentiment e înrădăcinat mai mult la nivelul emoțiilor decât în ​​experiența concretă, cum ar fi provocările globalizării și teama de refugiați.

Dar este mai mult decât atât. Statul trebuie să lucreze mai bine,  să aibă grijă de cetățenii săi. În timpul mandatului său, Merkel a lansat două mari proiecte. Primul: trecerea de la combustibilii fosili și energia nucleară la energiile regenerabile. Al doilea: echilibrarea bugetului german.

Ambele sunt teme sensibile, dar avantajele pe care le pot aduce nu sunt palpabile pentru oamenii din Germania. In schimb, ei văd starea proastă a școlilor lor, absența polițiștilor de pe străzi,  problemele din transportul public sau lipsa de medici în zonele rurale.

Lipsește un mare proiect care să afecteaze viața de zi cu zi - restaurarea unui stat care se concentreaza pe transporturi, sănătate, securitate și educație. Și cu cât esistemul de educație va fi mai bun cu atât mai mulți oameni profita de pe urma democrației liberale.

Acestea sunt provocări imense. Merkel ar putea să le înfrunte  - dar va trebui să se schimbe în primul rând pe ea însăși

Premierul Matteo Renzi prefațează, în ziarul La Stampa, referendumul constituțional din 4 decembrie. Și ridică miza consultării electorale.

 "Ceea ce văd eu în frontul pentru NU la referendumul constituțional din 4 decembrie este un sistem care ține împreună cinci foști prim-miniștri: Mario Monti, Chiriaco De Mita, Lamberto Dini, Massimo D'Alema și Silvio Berlusconi.

Dacă italienii doresc să aibă încredere în ei,  sunt invitații mei. Dar, în cazul în care opțiunea NU câștigă, atunci ei îl vor găsi la masa negocierilor pe Beppe Grillo [liderul Mișcării Cinci Stele] , nu pe mine”, a avertizat Renzi.

Ca răspuns la un lung articol publicat de săptămânalul The Economist, care susține că rezultatul referendumului riscă să afecteze echilibrele politice și economice și să deschidă calea pentru un guvern tehnocrat, prim-ministrul a declarat: "The Economist se referă la un guvern tehnic, de experți, pe care îl numește tehnocrat. Poate e mai bine pentru Italia. Dar, in câte îmi amintesc, ultimul guvern  tehnocrat al lui Mario Monti a produs o rată de creștere negativă.

Anul 2017 va fi unul crucial pentru Europa, a continuat el, iar Italia trebuie să aibă o strategie europeană puternică și, în opinia mea, acest lucru poate fi realizat doar printr-un guvern solid și stabil. Un guvern tehnic care spune <<UE ne cere să facem una și alta>>, nu deloc cel mai bun lucru pentru Italia”, a spus premierul italian.

Presa din înreaga lume comentează dispariția lui Fidel Castro, liderul revoluționar cubanez care a condus Cuba cu mână de fier timp cinci decenii.  

”Fidel Castro e mort, Cuba supraviețuiește”, titrează Le Monde.

Un vechi revoluționar a tăcut. " Moartea lui Fidel Castro, probabil că nu i-a surprins pe cubanezi. care cunoșteau  de mult timp problemele de sănătate ale liderului, aflat deja la o vârstă înaintată”.

Cotidianul catolic rancez la Croix remintește că liderul comunist deține recordul mondial în ce privește menținerea la putere. Din aces punct de vedere, el îi lasă în urmă cu mult pe unii dintre cei mai puternici oameni ai planetei în ultimul secol - Mao, Tito, Franco sau chiar Salazar. 

New York Times a relatat că, imediat după aflarea veștii morții liderului revoluționar, rezidenții comunității cubaneze din Miami au alergat imediat spre cartierul Little Havana. Ei au bătut în oale și tigăi, au cântat imnul național cubanez și au fluturat steagul cubanez. Ei au dansat și s-au îmbrățișat, au râs și au strigat și s-au bucurat.

Fidel Castro, continuă NYT, a schimbat profund viețile a sute de mii de oameni aici -  a despărțit familii , a confiscat proprietăți, a aruncat oameni în închisori.

Wall Street Journal scrie că moartea lui Fidel Castro, a declanșat o revărsare de emoții din America Latină. Liderii de stânga i-au adus imediat un omagiu unui lider în care au vazut un adversar al SUA, în timp ce detractorii au reamintit dictatura brutală și sprijinul pentru revoluțiile violente din regiune.

Omagiile au venit din partea liderilor din Venezuela, unde președintele Nicolás Maduro vede Cuba ca model pentru sistemul său economic supravegheat de stat, dar și din modernul Chile, unde nu a fost uitată susținerea lui Castro, pentru Salvador Allende, președintele marxist ucis într-o lovitură de stat în 1973.