Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Exxon, Rex Tillerson, va fi noul secretar de stat al SUA (NYT)

exxon.jpg

Rex Tillerson
Image source: 
REUTERS/Daniel Kramer

Donald Trump îl va desemna în cursul zilei de marţi pe președintele Exxon Mobile Corporation, Rex Tillerson, la conducerea Departamentului de Stat. Numele corporatistului era vehiculat din weekend de presa americană care mai scrie ca Tillerson are legături puternice în Rusia şi chiar a fost decorat cu ”Ordinul Prieteniei” în 2013 de către preşedindetele rus Vladimir Putin.

New York Times scrie că misiunea următorului secretar de stat este una dificilă pentru că va trebui să gestioneze relaţiile internaţionale pentru un adevărat novice pe scena politică, a cărui intenţie pare aceea de a distruge orice protocol şi de a îngenunchea relaţii construite în urma unor decenii de diplomaţie delicată, în special în ceea ce priveşte politica ”unei singure Chine”. Iniţial, în joc pentru poziţia de secretar de stat au fost incluse opt sau nouă figuri importante, inclusiv conservatorul Mitt Romney, loialistul Rudy Giuliani, generalul David Petraeus şi ambasadorul John Bolton. 

Tillerson (64 de ani) a gestionat la sfârşitul aniilor '90 activele Exxon Mobile din Rusia şi Marea Caspică. Rex Tillerson ar putea să treacă prin întrebări extrem de grele în timpul audierii din Senat. El s-a opus în mod clar sancţiunilor economice împotriva Rusiei şi a primit în 2013 ”Ordinul Prieteniei” de la Vladimir Putin.  New York Times menţionează totuşi că, miliardarul american a respins acuzaţiile că are o ”relaţie mult prea apropiată” cu preşedintele Vladimir Putin.

 

Italia are un nou premier in persoana lui Paolo Gentiloni. Presa italiană scrie ca decizia sa de a păstra aproape neschimbată componenţa executivului i-a atras critici din partea partenerilor de coaliţie.

Printre cei care îşi vor păstra funcţia se numără ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, care conduce eforturile de salvare a băncii Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Italia. De asemenea, cei care vor rămâne la putere sunt şi miniştrii Apărării, Industriei, Sănătăţii şi Justiţiei.

Poziţia de ministru de Externe a trecut la democratul Angelino Alfano, care a condus până în prezent ministerul de Interne.

Apropiat al lui Matteo Renzi şi loialist al Partidului Democrat, Paolo Gentiloni a depus aseară jurământul împreună cu membrii cabinetului de miniştri în prezenţa preşedintelui Sergio Mattarella.

Gentiloni - în vârstă de 62 de ani, se confruntă cu o adevărată criză bancară şi cu o proliferare a formaţiunilor antisistem şi eurosceptice, precum Liga Nordului şi Mişcarea Cinci Stele.

Însă, premierul trebuie să treacă de votul de încredere al parlamentarilor, deşi o mică formaţiune de centru-dreapta a ameninţat că va părăsi coaliţia de guvernare, nemulţumită de păstrarea aproape intactă a cabinetului de miniştri promovat de Matteo Renzi.

Gentiloni a condus în ultimii doi ani ministerul de Externe. El a condus în perioada 2006-2008 ministerul Comunicaţilor. Originar din Roma,înainte de a fi ales ca parlamentar în 2001, Gentiloni a lucrat ca jurnalist la o publicaţie ecologică.

 

Venezuela a închis graniţa cu Columbia pentru 72 de ore. De ce a luat președintele Maduro o astfel de decizie?

Din cauza banilor. Mai exact, din cauza bancnotelor de 100 de bolivari, retrase din circulatie, explică AFP. Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a ordonat închiderea frontierei cu Columbia, după ce guvernul a reținut "mafioți" care încercau să introducă mari cantități de bancnote de 100 de bolivari retrase din circulație. Maduro recunoaște că este vorba despre o decizie "dură, dar inevitabilă"și a cerut întărirea controalelor la frontieră pentru a evita ca aceste bancnote să revină în Venezuela destabilizând și mai mult o economie foarte slăbită. Liderul de la Caracas mai spune că autoritățile venezuelene au confiscat 64 de miliarde de bolivari "pe punctul de a trece frontiera pe drumuri ocolitoare" și că îi va cere omologului său columbian, Juan Manuel Santos, să anuleze autorizația de a schimba bolivari la frontiera columbiană la o rată diferită de cursul oficial din Venezuela.

Revista presei internaționale din 13 decembrie