Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul atacurilor cibernetice: SUA va lua măsuri împotriva Rusiei (Le Monde)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Le Monde scrie că Statele Unite va lua măsuri împotriva Rusiei, acuzată că a supervizat atacuri cibernetice menite să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie. Anunțul vine de la preşedintele american în exercițiu Barack Obama.

Până în prezent, preşedintele nu şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de raportul CIA care acuză Moscova de faptul că a intervenit prin atacuri cibernetice cu scopul precis de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să fie ales. Barack Obama a ordonat însă ca un raport complet despre atacurile informatice comise în timpul campaniei prezidenţiale să-i fie predat înainte să plece, pe 20 ianuarie, de la Casa Albă, pe fondul întrebărilor despre natura amestecului Rusiei în scrutin.

Invitat la postul naţional public de radio (NPR), Barack Obama a declarat că ”nu există nicio îndoială că atunci când un guvern străin încearcă să ne influenţeze integritatea alegerilor (…) trebuie să luăm măsuri şi asta vom face”.

Preşedintele Statelor Unite nu a oferit însă detalii despre dispozitivele care vor fi implementate.

Piratarea e-mailurilor Convenţiei Democrate şi consilierilor candidatei Hillary Clinton a provocat scurgeri de-a lungul întregii campanii prezidenţiale şi a dominat uneori dezbaterea politică.

Aceşti conducători ai serviciilor de informaţii cred de asemenea că Rusia a piratat şi Partidul Republican, dar că s-a ferit să folosească informaţiile pe care le-a obţinut.

 

50.000 de persoane rămân în continuare blocate în bastioanele asediate din estul metropolei Alep. Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura face apel la comunitatea internațională și cere ca oamenii să fie evacuați scrie Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte azi, la New York, pentru a face bilanţul evacuării miilor de civili şi combatanţi insurgenţi retraşi în ultimul bastion rebel din Alep, în nordul Siriei, anunță Reuters.

Preşedintele francez François Hollande a declarat, la Bruxelles, că ”nici măcar nu-şi imaginează” ca Rusia să se opună ”rezoluţiei umanitare” privind Alepul pe care Franţa intenţionează să o supună aprobării Consiliului de Securitate al ONU, scrie AFP.

Stephen O'Brien, secretarul general adjunct al ONU, însărcinat cu Afaceri Umanitare, îi va informa pe cei 15 membri permanenţi cu privire la operaţiunile care au început joi.

Franţa a solicitat ca membrii permanenţi ai Consiliului să fie informaţi ”despre modalităţile de evacuare a civililor şi distribuirea unui ajutor umanitar în Alepul de Est”, potrivit acestei cereri pe care Reuters a putut să o consulte.

Evacuarea ultimei redute rebele din metropola Alep, după mai bine de cinci ani de la izbucnirea primelor lupte, marchează o victorie importată pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

 

Turcia va avea un "plan B", chiar un "plan C", daca Uniunea Europeană nu își respectă promisunea in legatura cu ridicarea vizelor Schengen pentru cetățenii săi. Anunțul vine de la președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"Dacă nu obținem ce dorim în chestiunea vizelor (...), dacă promisiunile nu sunt respectate, Turcia va avea fără îndoială un plan B, va avea și un plan C", a declarat Recep Tayyip Erdogan într-o conferință de presă organizată în comun la Ankara cu omologul său sloven.

"Nu suntem obligați să spunem 'da' la fiecare decizie în privința noastră. Uniunea Europeană nu ne-a dat nimic până în prezent", a continuat el, fără să intre în detalii.

În contrapartidă la controversatul acord asupra migranților încheiat cu Uniunea Europeana în martie, Turcia a cerut în special ridicarea vizelor Schengen pentru cetățenii săi, deschiderea unor noi capitole în procesul de aderare și un ajutor financiar pentru găzduirea refugiaților pe teritoriul său.

Acordul în privința vizelor, ce ar fi trebuit pus în aplicare în octombrie, este sistat, UE reproșând Ankarei că nu a îndeplinit toate criteriile.

Turcia, care oferă adăpost pentru aproape trei milioane de refugiați, în principal sirieni, acuză pe de altă parte țările europene că nu trimit ajutorul financiar promis pentru găzduirea lor, ceea ce Bruxellesul dezminte.

Parlamentul European reproșează Turciei, printre altele, epurările efectuate după puciul eșuat de la 15 iulie care a condus la arestarea a peste 100.000 de persoane.

Ca reacție, președintele turc a amenințat că va deschide frontierele pentru a lăsa migranții să treacă spre Europa, fapt ce ar rupe pactul încheiat la 18 martie între UE și Turcia.

 
Revista presei internaționale din 16 decembrie 2016