Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlin și Ankara: terorism și hiene (Le Monde)

atentat.jpg

O femeie depune flori în dreptul pieței de Crăciun în care a avut loc atacul terorist de luni seara din Berlin
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pawel Kopczynski

După atentatul din piața de Crăciun de la Berlin, presa internațională repune în discuție chestiunea securității și răspunsul pe care Uniunea Europeană trebuie să-l dea terorismului.

Societatea liberă va triumfa, prevestește ziarul austriac Kurier

"Sunt lupi singuratici care aderă la această ideologie criminală; există celule islamiste, la fel ca în Belgia, care pregătesc și execută atacuri direcționate. Serviciile de informații avertizează că jihadiștii pierd teren în Siria și Irak, iar luptătorii vor reveni în Europa.

Cu toate acestea, chiar dacă s-a înrăutățit, situația nu s-a schimbat fundamental: trebuie să rămânem în gardă și să nu capitulăm în fața terorismului. Valorile democrației au multe secole înaintea nebuniei jihadiste și suntem mai puternici decât ei".

Pentru Le Monde, ”Uniunea Europeană  trebuie să continue să consolideze protecția frontierelor sale externe, dacă vrea să păstreze libera circulație în interiorul ei. UE lucrează de un an pentru a dezvolta un corp de poliție de frontieră demn de acest numele și, în cele din urmă, pentru o abordare comunitară asupra migrației.

Retragerea națională este iluzorie, o fantezie periculoasă; lupta împotriva terorismului islamist poate fi eficientă numai printr-o cooperare consolidată între statele membre - și nu printr-o dezmembrare a Europei. Nu trebuie să părăsim terenul în favoarea celor care propun soluții simpliste pentru a seduce un public dezorientat. Aceștia nu sunt decât hiene”.

Teroriștii mizează pe o reacție în lanț, avertizează ziarul Jutarnji List din Croația.

"Scopul atacurilor nu a fost doar să se răspândească teamă și nesiguranță. Nu a fost vorba doar despre represalii - țintite în Ankara, oarbe la Berlin. Atentatele încearcă de asemenea să declanșeze o escaladare a ostilităților și o reacție în lanț. Implicațiile politice fac parte din strategia teroristă. Atentatul de la Berlin le dă apă la moară celor care acuză că un guvern democratic, precum cel al Angelei Merkel, nu poate răspunde cu suficientă forță potențialilor atacatori. Și toți străinii și toți musulmanii sunt aruncați de-a valma în categoria celor vinovați"

Germania nu vede pericolul, este de părere publicația poloneză  conservatoare wPolityce:

"Ni s-a spus că islamiștii sunt inofensivi și că trebuie deschisă larg ușa refugiaților. Parlamentul European a făcut de patru ori observații Poloniei pe motiv că ar submina securitatea europeană. Astăzi vedem amploarea amenințării. Germania, orbită de dragostea ei pentru migranți, este absolut incapabilă să se gândească la amenințare și la modul în care trebuie să-și protejeze cetățenii de astfel de atacuri".

La Libre Belgique, menționează că organizația teroristă Stat Islamic, deși slăbită, este departe de a fi inofensivă.

Tocmai pentru că au pierdut mult, teroriștii vor încerca acum să dea loviturile cele mai grele. Liderii acestei mișcări sunt doar niște criminali. Nu au lege și   nu avem nicio speranță că se vor preda sau pocăi. Până când nu va fi complet decapitată, această organizație va fi un pericol. Pentru că zeloții ei sunt activi în întreaga lume”. (Sursa: eurotopics.net)

 

Și, evident, comentariile presei în legătură cu atentatul de la Ankara denotă o profundă îngrijorare cu privire la situația din regiune.

Crimele  motivate religios au devenit un lucru obișnuit în Turcia, constată portalul turc T24, una dintre puținele voci liberale rămase în peisajul media din această țară:

"Justificarea acestei crime este faptul că rușii ucid musulmanii din Alep. Ce se va întâmpla în cazul în care toată lumea decide să judece în același mod? Exemplele de luptători jihadiști care își execută dușmanii cu sentimentul impunității favorizează apariția în fiecare altă zi, a unui alt erou religios. Cât de departe vor merge?"

Turcia lui Erdoğan a devenit vulnerabilă, este rezultatul analizei ziarului Il Sole 24 Ore:

"Cu un foc de pistol, la fel ca la Saraievo în 1914, Turcia iese din Europa și plonjează în Orientul Mijlociu. Erdoğan a scăpat de o lovitură de stat; el a devenit un autocrat. Dar țara nu funcționează Acest lucru ar trebui să fie o lecție pentru liderii occidentali,  care au fost complici ai derivei curente din Turcia" (Eurotopics.net)

 

Dar vom afla vreodată adevăratul motiv pentru care atacatorul turc l-a ucis pe ambasadorul Rusiei?

Mai degrabă, nu, crede corespondentul turc al portalului european Politico:

Putin  și Erdoğan au îmbrățișat teoria conspirației încă de la început. Mass-media pro-guvernamentală au urmat rapid linia, zugrăvind o imagine a unei conspirații în care asasinul a fost membru sub acoperire al organizatiei lui Fethullah Gulen.

Dovezile prezentate au fost circumstanțiale, bazate în primul rând pe faptul că asasinul a urmat cândva o școală Gülen (de fapt, un fel de școală după școală) și că și-a luat două zile de concediu în 15 și 16 iulie, zilele încercării de lovitură de stat, pentru care guvernul îl acuză pe Gülen. Și totuși, se pare că aceste argumente mai mult decât suficiente pentru a convinge guvernul turc și pe susținătorii săi.

Nu vom ști poate niciodată motivul real din spatele asasinatului. Atacatorul a fost "neutralizat" de către poliție – a fost împușcat pe loc. Și este clar faptul că Ankara va face tot ce va putea pentru a evita tensiunile cu Rusia”.

 
Revista presei internaționale din 21 decembrie 2016