Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Berlin: Târgul de Crăciun redeschis, atmosferă încărcată (France Presse)

piata_berlin.jpg

Image source: 
REUTERS/Hannibal Hanschke

La Berlin s-a redeschis Târgul de Crăciun în care la începutul săptămânii a avut loc atacul terorist cu camion în care au fost omorâte 12 persoane. ”Atmosfera este încărcată”, se arată într-un reportaj realizat de agentia France Presse, care notează ca prezenţa poliţiei era mai degrabă discretă.

Decizia de a redeschide rapid această piaţă de Crăciun a fost luată ”în strânsă coordonare” cu autorităţile, au anunţat societăţile organizatoare, după ce poliţia a percheziţionat atent totul.

Cu două zile înainte de Ajunul Crăciunului, prezenţa poliţiei era mai degrabă discretă. Câteva patrule circulau în mijlocul unei mulţimi destul de dense, cu armele la vedere, în bandulieră. Blocuri de beton menite să împiedice orice vehicul să pătrundă în incinta pieţei au fost instalate ieri dimineaţa.

Pe alei, atmosfera era calmă şi tăcută. Din respect faţă de victime, animaţiile muzicale au fost anulate.

Vizibil emoţionaţi, comercianţii au feţe grave. Unii plâng, alţii se reîntâlnesc şi se consolează luându-se în braţe.

În mijlocul pieţei este o zonă plină de lumânări, flori, mesaje personale, care reprezintă un omagiu adus victimelor.

Un pic mai departe o fotografie în alb şi negru a bisericii, cu inscripţia ”suntem în doliu”, este aşezată pe un şevalet, cu o jerbă de flori în faţă. Alături, o inscripţie cu litere colorate - ”dragoste mai degrabă decât ură”. Două plăci în memoria victimelor urmează să fie instalate în piaţă.

 

 

Procuratura germană anunță că a efectuat percheziţii la mai multe proprietăţi din vestul Germaniei şi la Berlin, unde principalul suspect în atacul cu un camion, tunisianul Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, s-ar fi aflat în diverse perioade de timp, scrie Associated Press.

Procuratura germană a emis un mandat de arestare pe numele lui Amri. Această formalitate îi va permite să-l pună sub acuzare după ce este arestat.

O purtătoare de cuvânt a procuraturii, Frauke Koehler, a declarat pentru presă că s-au efectuat căutări ”la diverse adrese” în Renania de Vest-Westfalia şi în capitală.

Autorităţile au percheziţionat, de asemenea, un autobuz în localitatea Heilbronn (sud-vest), după ce au primit un pont. Însă nu au efectuat arestări.

Amprentele lui Amri au fost găsite pe portiera şoferului şi pe o parte a camionului care a intrat in mulţime. Procuratura germană a emis un mandat de arestare pe numele lui Amri.

Între timp, mama fugarului tunisian spune că fiul ei nu a dat semne de radicalizare şi se întreabă dacă el este cu adevărat cel care a intrat cu un camion în mulţime sau este doar un ţap ispăşitor, scrie The Associated Press. Femeia a spus ieri că sărăcia l-a împins pe fiul ei să fure şi să plece ilegal în Europa. Ea spune că Amri a făcut închisoare în Italia şi Elveţia înainte să se ducă în Germania, unde este principalul suspect în carnagiul de luni, soldat cu 12 morţi şi 48 de răniţi.

Dacă el este autorul atacului, lăsaţi-l să-şi asume responsabilitatea, iar eu voi renunţa la el în faţa lui Allah. Dacă nu a făcut nimic, vreau ca drepturile fiului meu să fie restabilite”, a continuat ea.

 

Fostul contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden ”a avut şi continuă să aibă contact” cu serviciile ruse de informaţii, potrivit unui raport declasificat al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, scrie Reuters.

Pentagonul a identificat 13 probleme de securitate de ”mare risc” nedivulgate, provocate prin dezvăluirea de către Snowden către presă a zeci de mii dintre documentele cele mai sensibile ale agenţiei americane de supraveghere.

Dacă Rusia sau China au obţinut acces la informaţii despre opt dintre cele 13 probleme, ”trupele americane vor fi în mare pericol în orice viitor conflict”, se arată în raport, în care este inclus un tabel care prezintă ”problemele” respective, dar care, la fel ca mare parte a documentului, a fost cenzurat.

Snowden a criticat raportul pe Twitter. El trăieşte la Moscova, în baza unui acord de azil, după ce a dezvăluit informaţii clasificate în 2013 şi a declanşat un val de proteste în întreaga lume faţă de amploarea operaţiunilor de spionaj ale Statelor Unite. Într-o secţiune în mare măsură cenzurată, intitulată ”Influenţa străină”, în raportul Camerei se arată că, ”de când se află la Moscova, el a avut şi continuă să aibă contacte cu servicii ruse de informaţii”.

Autorii raportului cataloghează dezvăluirile lui Snowden drept ”cea mai importantă şi cea mai dăunătoare divulgare neautorizată” de materiale ultrasecrete din istoria serviciilor de informaţii ale Statelor Unite.

Raportul este dat publicităţii într-o perioadă tensionată la Washington, după ce Guvernul american a acuzat Rusia că se află la originea atacurilor cibernetice care au vizat alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Revista presei internaționale din 23 decembrie 2016