Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa maghiară din Transilvania, sub cenzura lui Orban? (Hungarianspectrum)

orban_10.jpg

Image source: 
rfi.fr

Se află presa de limbă maghiară din Transilvania sub cenzura ideologică a partidului lui Viktor Orban? Aceasta este ideea articolului din publicația ungară de limbă engleză Hungarianspectrum.

Ambițiile lui Viktor Orbán de a avea un control asupra partidelor politice maghiare din țările vecine nu mai sunt un secret. În Slovacia, partidul Most-Híd nu a fost acceptat ca partid maghiar, deoarece a inclus și slovaci, și maghiari. În schimb, guvernul Orbán a finanțat Partidul Coaliției Maghiare, care niciodată nu a fost reprezentat în parlamentul slovac.

Ceva similar și în Transilvania. Încă din 1989, alegătorii maghiari au fost reprezentați exclusiv de UDMR. Guvernul Orbán, cu toate acestea, a susținut Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. Însă acesta nu a putut concura cu succes împotriva UDMR, iar Orban a trebuit să schimbe tactica. Pentru a se asigura că maghiarii vor avea reprezentare în parlamentul român,  Viktor Orbán a mers până la urmă în Transilvania, pentru a ajuta UDMR.

Dar, în schimbul sprijinului, conducerea UDMR a trebuit să accepte unele concesii majore. Fidesz cere ascultare și identificare ideologică totală cu orientarea politică a guvernului Orbán.

Până acum, UDMR finanța publicații care mai și criticau guvernul Orbán. De acum, nu. Prima victimă a fost Erdélyi Riport, de la Cluj. UDMR o finanța printr-o fundație, ceea ce i-a permis existența timp de 14 ani, dar publicația va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.

La începutul lunii decembrie, editorii sitului de știri maszol.ro, succesorul ziarului Új Magyar Szó, au refuzat să publice un articol care critica instrucțiunile ministrului de externe Péter Szíjjártó ca diplomații maghiari să boicoteze ziua națională a României. Autorul articolului a fost imediat concediat. Același lucru i s-a întâmplat cu câteva zile în urmă lui Hugó Ágoston, editorul responsabil pentru pagina de opinii a sitului.

Ágoston, un jurnalist foarte respectat în Transilvania, consideră că motivul concedierii sale a fost critica sa la adresa politicilor guvernului ungar, în special față de campania de ură din mass-media și eliminarea ziarului Népszabadság.

Cu toate că presa maghiară din Transilvania nu a fost niciodată complet independentă, deoarece  mereu s-au bazat pe finanțarea UDMR, pentru o lungă perioadă de timp a existat o înțelegere prin care nu-i era impusă nici o ideologie.

Și este cu adevărat uimitor că Orbán refuză să tolereze chiar mici grupuri liberale din Transilvania, unde oricum, marea majoritate a maghiarilor sunt susținători loiali ai Fidesz, notează publicația ungară.

 

În Germania, Der Spiegel scrie că Angela Merkel se pregătește pentru relații transatlantice glaciale, în timp ce  caută să mențină unitatea Europei. 

Printre apropiații ei, Merkel nu face nici un secret din ceea ce ea crede despre Donald Trump. Iar gradul de ei de preocupare arată un lucru clar pentru toți cei care au participat la asemenea discuții: cencelara se pregătește pentru ce e mai rău.

Merkel și consilierii săi au fost șocați să vadă că Trump nu a  renunțat la contul său de Twitter, chiar și după victoria sa din 8-9 noiembrie. Și nu ideologia lui Trump este cea care o îngrijorează cel mai mult pe Merkel, cât mai degrabă personajul Trump.
Există, desigur, și un propriu interes în atitudinea ei. Ea poate trage un profit în campania din acest an, prezentându-se în fața germanilor ca ultimul bastion al stabilității într-o lume tot mai nebună.

Dar adevărul e că niciodată lucrurile nu au stat mai rău decât acum.

După eforturi considerabile, comunitatea internațională a reușit să convingă China să semneze acordul climatic global. Dar cum să prindă rădăcini acest acord atunci când președintele Statelor Unite consideră că încălzirea globală este invenția câtorva ecologiști nebuni?

Și ce se va întâmpla cu Ucraina în cazul în care Trump vede în sancțiunile la adresa Rusiei doar o provocare inutilă la adresa lui Vladimir Putin?

Iar problema lui Merkel este că ea știe foarte puține despre mogulul imobiliar și noua sa administrație.

Merkel a avut, de asemenea, probleme în a înțelege de ce prim-ministrul japonez Shinzo Abe nu a putut să mai aștepte pentru a stabili o întâlnire cu Trump, și s-a grăbit să zboare spre New York, la doar nouă zile după alegerea lui Trump, pentru a-i transmite bunele sale oficii.  

 

Anis Amri, socotit responsabil pentru atentatul din Piața de Crăciun de la Berlin, a trecut printr-o stație de cale ferată de la Bruxelles. Anunțul autorităților belgiene reînvie dezbaterea privind datele pasagerilor, scrie ziarul belgian Le Soir.

Poliția belgiană a stabilit, după zeci de ore de vizionare a imaginilor de pe camerele de supraveghere, că persoana care a trecut prin din Gara de Nord de la Bruxelles era, într-adevăr, Anis Amri. El a rămas acolo timp de aproape două ore.  

Această informație ajută mult anchetei despre fuga tânărului tunisian, împușcat mortal, la 23 decembrie, într-o stație de tren din apropiere de Milano. Dar ridică, de asemenea, încă o dată, problema securității și a controlului în gări, spune cotidianul belgian.

Mai ales că, în Belgia, se implementează registrul cu numele pasagerilor.

La nivel european, acesta stochează date ale pasagerilor aerieni. Proiectul belgian se extinde însă și la trenuri internaționale, linii de autocare internaționale și de ferry-boat.

Adoptat la sfârșitul lunii decembrie, cu o majoritate confortabilă, Registrul Național al Pasagerilor a generat critici puternice din partea Comisiei Europene și asociații ale drepturilor omului. Trecerea lui Amri prin Gara de Nord din Bruxelles ar putea redeschide însă dezbaterea, conchide Le Soir.

Revista presei internaționale din 6 ianuarie 2016