Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump este victima propriilor sale metode

trump.jpg

Președintele ales al SUA la prima sa conferință de presă în această calitate, 11 ianuarie 2016
Sursa imaginii: 
Spencer Platt, Getty Images/AFP/France24

Presa internațională reacționează după ce site-ul de știri BuzzFeed a publicat informații compromițătoare la adresa lui Donald Trump, chiar înainte de prima conferință de presă a acestuia. Există comentatori critici față de publicarea documentului. Dar ei atrag atenția, în același timp, că noul președinte american este o victimă a propriilor sale metode.

În Marea Britanie, The Independent vede publicarea dosarului ca fiind contrară eticii jurnalistice.

"Informațiile nu au fost verificate de către terțe părți. Iar argumentul că astfel s-ar promova transparența, nu ține. Și  nu face decât să dea apă la moară dreptei radicale și altora care deplâng lipsa de seriozitate a mass-mediei. Jurnalismul presupune verificarea informațiilor dar și analizarea cu înțelepciune a valorii lor, înainte de a le dezvălui opiniei publice. Altfel, nu facem decât să lăsăm câmp deschis pentru WikiLeaks – ceea ce ar fi fi o nebunie"

Pentru ziarul polonez Gazeta Wyborcza, ”post-adevărul, răspândit prin rețelele sociale, l-a ajutat miliardar să câștige alegerile. Astăzi, el însuși este o victimă a armei pe care a folosit-o cu atâta ușurință".

Iar Deutsche Welle remarcă faptul că ”niciodată în istoria recentă a SUA, relația presă-politic nu a fost atât de puternic otrăvită, încât să zdruncine ţara din temelii. Această evoluţie se datorează în mare parte stilului agresiv al lui Trump şi modului său de a folosi mediile sociale pentru a disemina informaţii neverificate şi minciuni, cum ar fi cele despre propriile impozite plătite sau despre starea, chipurile precară, a economiei americane.

Mai periculoasă este însă neîncrederea generală în munca jurnalistică, pe care a răspândit-o Trump. Pentru el nu contează cât de fondate ar fi informaţiile critice - Trump le declară din start ca fiind falsificate. Un control critic al guvernării din partea presei devine practic imposibil. Ceea ce nu corespunde propriei viziuni asupra lumii va fi catalogat drept minciună”.

 

Dar cine este agentul aflat la originea dezvăluirilor deranjante pentru Donald Trump? Presa internațională a mers pe urmele acestuia.

Revista franceză Le Nouvel Observateur spune că este vorba despre Christopher Steele, de 52 de ani, un fost spion al serviciului britanic MI6 – organizație de care este legat și numele personajului James Bond. Expert în problemele Rusiei, el este acum șef al companiei Orbis Business Inteligence.

Potrivit Wall Street Journal, care îl citează pe fostul agent CIA John Sipher, britanicul are "o bună reputație în lumea informațiilor. După ce a părăsit MI6, el conduce această agenție privată de informații cu sediul la Londra, pentru care lucrează mai mulți fosti agenti secreți".

BBC, citând surse anonime, dă asigurări că Christopher Steele nu este singurul autor al raportului și că la document au contribuit mai mulți foști spioni.

Să înțelegem că toată firma Orbis a participat la anchetă sau că mai multe firme au colectat informațiile? întreabă le Nouvel Obs. Mister...

BBC mai spune că, pe lângă scenele de sex, serviciile secrete ruse ar deține chiar mai multe înregistrări incriminatoare pentru Donald Trump, în formate audio și video, realizate în mai multe locuri.

Și tot BBC spune că raportul a fost inițial comandat de republicanii care i s-au opus lui Donald Trump, în alegerile primare.
Odată cu desemnarea candidatului republican, raportul a fost recuperat, iar ancheta finanțată de "un susținător anonim al Partidului Democrat" Acestea din urmă ar fi predat cazul FBI-ului, contrar recomandărilor companiei Orbis.

Relațiile dintre serviciile de informații din SUA și președintele american ales sunt încinse încă din campania prezidențială, de când cu atacarea emailurilor Partidului Democrat.
Recent Donald Trump și-a anunțat intenția de a revizui ierarhia serviciilor, prin numirea fostului senator Dan Coats, de 73 de ani, în poziția strategică a directorului de informații naționale, notează Le Nouvel Obs.

Și rămânem în Statele Unite, unde fostul șef al gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson, a fost audiat de Comisia pentru afaceri externe din Senatul american. Presa internațională remarcă atitudinea critică la adresa Chinei.

Pentru New York Times, cu siguranță audierea nu va trece neobservată la Beijing.

Ziarul newyorkez notează că viitorul șef al dilplomatiei SUA a încercat să iasă în evidență față de Donald Trump: "Rex Tillerson a reacționat defensiv atunci când întrebările s-au axat pe activitățile de lobby ale Exxon și dificultatea de a se distanța față de dictatori vinovați de încălcări ale drepturilor omului".
Întrebat în legătură cu bombardarea Ceceniei, care l-ar califica pe Vladimir Putin drept criminal de război,  viitorul secretar de stat Americian a subliniat că "n-ar folosi acești termeni".

"O nouă provocare, pe care China nu o poate ignora", transmite corespondentul The Guardian, cu referire la declarațiile lui Rex Tillerson privind insulele artificiale din Marea Chinei de Sud.

"Donald Trump a atacat de multe ori China, în timpul campaniei sale, în special cu privire la aspectele economice, și a folosit recent contul său de Twitter pentru a critica sprijinul Beijingului pentru Coreea de Nord", scrie cotidianul britanic. "Remarcile lui Rex Tillerson sunt o nouă provocare".

 
Revista presei internaționale din 13 ianuarie 2017