Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump, rezonabil? Atunci, va eșua (Der Spiegel)

newt_gingrich.jpg

Donald Trump împreună cu consilierul său Newt Gingrich
Sursa imaginii: 
Der Spiegel

Poate deveni Donald Trump rezonabil? Da, poate. Dar aceasta înseamnă că va eșua. O spune chiar Newt Gingrich, unul dintre cei mai apropiați sfătuitori ai lui Trump din campania electorală , într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel.

”Ne putem aștepta la multe”, a spus Gingrich, fost președinte al Camerei Reprezentanților. ”Donald Trump este un om de acțiune. Cred că în primele săptămâni o mulțime de acte normative emise de administrația Obama vor fi abrogate. Cred că o să vedem acțiuni pe mai multe fronturi și cred că aceste acțiuni vor fi de succes în primele săptămâni”.

Gingrich nu crede că America va deveni mai puțin tolerantă sub Trump.  ”Cred că ideea asta e irațională, la limita nebuniei. Vreau să spun că orice insinuare că cea mai diversificată și mai deschisă societate de pe planetă ar putea, în vreun fel, să se asemene cu Rusia, ține de o lipsă de bun simț foarte greu de acceptat. Ați fost vreodată la Moscova?”, a întrebat Gingrich.

”Nu, din păcate”, răspunde reporterul de la Der Spiegel.

Atunci vorbiți cu un coleg de breaslă de acolo și întrebați-l cum e munca de jurnalist acolo și faceți o comparație. M-am plictisit să aud atâția europeni spunând aiureli”.

”Va modifica Donald Trump relația Statelor Unite cu Nato?” – a fost o altă întrebare a reporterului

”Da, dar nu foarte profund, a spus Gingrich. Bănuiesc că va fi foarte sever cu acele țări care nu cheltuie nici măcar 2% din PIB pentru apărare. Le va cere socoteală”.

”Ați spus ”, a mai întrebat Der Spiegel, ”că cea mai mare teamă a dvs în legătură cu președinția lui Trump este că echipa lui și-ar putea pierde răbdarea. Ce ați vrut să spuneți?”

"Există”, a spus Gingrich, ”o mulțime de lucruri care i-ar putea frâna: birocrația, reglementările, lobiștii, mass media. Toate aceste lucruri ar putea deveni obstacole serioase pentru ei, și chiar i-ar putea să-i determine să dea un pas înapoi și să devină rezonabili. Iar dacă el devine rezonabil, înseamnă că a eșuat”.

 

Strategia radicală a Rusiei pentru războiul informațional – iată titlul unui articol de opinie din Washington Post, care decriptează concepția Kremlinului pe frontul cibernetic.

În februarie anul trecut, un înalt oficial rus afirma, într-o conferință de securitate de la Moscova, că Rusia lucrează la noi strategii pentru "arena informațională", care ar echivala cu testarea unei bombe nucleare și "ne-ar permite să vorbim de la egal la egal cu americanii."

Este vorba despre Andrey Krutskikh, un consilier de rang înalt al Kremlinului, care a făcut comentarii uimitoare la forumul rus de securitate "Infoforum 2016". Remarcile sale au fost transcrise de un participant rus la adunare și au ajuns, în cele din urmă, la cunoștința presei.

Comentariile lui Krutskikh sunt importante, deoarece acestea ar putea ajuta la explicarea doctrinei care stă la baza atacurilor cibernetice ale Rusiei, încercărilor de manipulare a campaniei prezidențiale din America, precum și a celor din Europa.

Potrivit notelor, consilierul ar fi spus auditorilor săi ruși:

"Credeți că trăim în 2016? Nu, noi trăim în 1948. Și știți de ce? Pentru că în 1949, Uniunea Sovietică a testat prima bombă atomică. Iar dacă până în acel moment, Uniunea Sovietică a încercat să ajungă la un acord cu președintele Harry Truman de interzicere a armelor nucleare, iar americanii nu ne-au luat în serios, în 1949, totul s-a schimbat și au început să vorbească cu noi pe picior de egalitate. Vă avertizez: Suntem la punctul de a avea ceva în arena de informații, care ne va permite să vorbim cu americanii ca egali", a spus consilierul cibernetic al lui Putin.

În opinia Rusiei, America lucrează la fel de agresiv în spațiul informațional, dar neagă acest lucru.

După cum remarca un oficial american, lucruri pe care noi le percepem ca liberă exprimare, ei le percep ca fiind un comportament agresiv dinspre Occident.

Înregistrarea arată că Andrey Krutskikh și alți experți cibernetici din Rusia nu par să fi fost descurajați de avertismente sau de sancțiuni.

 

A fost Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană dăunător economiei Republicii Moldova, așa cum a susținut, la Moscova, Igor Dodon? Statisticile demonstrează altceva. O spune ministrul economiei de la Chișinău, Octavian Calmîc, într-un interviu pentru Europa liberă.

”De la momentul semnării Acordului de Asociere, avem o reorientare masivă a exportului spre piaţa europeană. În anul 2016 am atins nivelul de 65% din exporturi orientate pe piaţa europeană, pe când acum câţiva ani aceasta era de până la 50%.

Din punct de vedere valoric, este o reducere în anul 2015. Dar nu și din punct de vedere cantitativ. A fost o corecţie de preţuri. Pentru că s-a prăbuşit atunci şi piaţa resurselor energetice, iar acestea au avut o pondere mai mică în costul producţiei care a fost exportată.

În acelaşi timp, relaţia noastră cu piaţa tradiţională a CSI este într-un declin, începând cu anul 2006, atunci când pentru prima dată Federaţia Rusă a început să aplice măsuri faţă de produsele moldovenești. Şi acest declin a devenit mai pronunţat din 2014.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a susţinut mai multe programe în Republica Moldova. Suma acestui suport financiar, este de peste 700 de milioane de euro”.

”Deci”, precizează reporterul Europei libere, ”în 2015, exporturile în Uniunea Europeană au scăzut cu 2,3% pe când exporturile în totalul lor au scăzut cu 16%. Concluzia ar putea fi că scăderea e determinată de descreșterea exporturilor spre alte ţări”.

”Eu cred că, dacă nu erau criza din sistemul bancar, criza politică şi, respectiv, impactul negativ asupra creşterii noastre economice în anul 2015 şi 2016, aspectele pozitive ale implementării Acordului de Asociere puteau să fie mult mai semnificative.”

 
Revista presei internationale - 20 ianuarie 2017