Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisia lui Michael Flynn și viitorul relațiilor SUA-Rusia

echipa_trump_bun.jpg

De la stânga la dreapta: Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence, consilierii Reince Priebus, Steve Bannon, Sean Spicer și demisionarul Michael Flynn în Biroul Oval al Casei Albe, 28 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Consacrăm ediția de astăzi a revistei presei internaționale unui subiect cu largi implicații geopolitice: demisia consilierului pentru securitate de la Casa Albă, Michael Flynn, din cauza legăturilor sale cu Rusia. Presa din toată lumea comentează evenimentul.

În Franța, Le Figaro reamintește că apelurile telefonice între consilierul lui Trump și ambasadorul rus la Washington, Serghei Kislyak au fost interceptate în timp ce FBI-ul investiga interferența Kremlinului în campania prezidențială.

Una dintre discuții a avut loc la data de 1 ianuarie, când Barack Obama a expulzat 25 de spioni ruși care lucrau sub acoperire diplomatică.

Aceste conversații au fost potențial ilegale – în acel moment generalul Flynn nu deținea nici o funcție oficială, era doar membru al echipei de tranziție. El a furnizat informații către ruși și a promis că sancțiunile vor fi ridicate în curând. Or, un cetățean american care nu e mandatat de către guvern nu are dreptul de a negocia cu o putere străină, acest act putând fi socotit chiar unul de trădare.

Iar necazurile generalului Flynn ar putea să nu se oprească aici. Potrivit Washington Post, ministrul interimar al Justiției, Sally Yates, a informat președinția, la sfârșitul lunii ianuarie, că Flynn ar putea fi "vulnerabil la șantajul" Moscovei. Nu se poate să nu fii surprins de faptul că fostul director al serviciului militar de informații nu a bănuit că discuțiile sale cu Kislyak au fost ascultate, remarcă ziarul american.

CNN transmite că republicanul Roy Blunt, un membru de seamă al Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite, a lansat un apel marţi seara pentru deschiderea unei investigaţii ”exhaustive” cu privire la presupusele relaţii dintre preşedintele Donald Trump şi Rusia şi a cerut audierea imediată a fostului consilier pentru securitate naţională, Michael Flynn.

“Cred că toată lumea are nevoie de această investigaţie. Comisia de Informaţii a Senatului a primit responsabilitatea principală pentru a investiga această problemă şi eu cred că ar trebui să facem o anchetă exhaustivă, pentru ca la finalul acestui proces nimeni să nu se întrebe dacă a existat vreo piatră neridicată...”, a declarat republicanul Blunt.

De asemenea, senatorul a precizat că generalul Flynn va fi audiat foarte curând de Comisia de Informaţii.

De asemenea, senatorul a declarat că următorul consilier prezidenţial pentru securitate naţională trebuie să fie un om de încredere, mai informează CNN.

Newsweek se întreabă cum vor evolua de aici înainte relațiile ruso-americane și constată că nimic nu este clar în această privință.

Trump a discutat deschis de două ori subiectul ridicării sancțiunilor, ca parte a unui acord care nu ar implica Ucraina. Acum, plecarea lui Flynn este de natură să creeze confuzie asupra politicii noii administrații față de Rusia.

 

Dar cum se vede situația dinspre Rusia?

Ei bine, cu un amestec de surprindere și îngrijorare, la care s-ar adăuga și o undă de … frustrare. Cel puțin așa rezultă din articolul publicat de europalibera.org.

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei de politică externă a camerei superioare a legislativului rusesc, Consiliul Federației, a spus într-o postare pe Facebook că a da afară un consilier pe probleme de securitate națională din cauza contactelor sale cu Rusia „este nu doar paranoia, ci ceva și mai rău”.

„Fie Trump nu și-a câștigat independența necesară și încă mai este pus la colț, fie rusofobia a infectat deja noua administrație de sus până jos”, a declarat Kosaciov, citat de de agenția RIA.

Omologul lui Kosaciov din Duma de Stat, deputatul Leonid Sluțki, a spus și el că demisia lui Flynn este „un semnal negativ” pentru relațiile americano-ruse. Alexei Pușkov, cel care a deținut aceeași funcție înaintea lui Sluțki, a scris pe Twitter că „nu Flynn a fost cel luat în cătare, ci relațiile cu Rusia”.

 

Și rămânem în sfera relațiilor ruso-americane pentru că, după cum scrie revista Foreign Policy,  Donald Trump începe sa provoace ingrijorari la Kremlin.

Într-adevăr, "Revoluția lui Trump" restrânge opțiunile geopolitice ale Rusiei, scrie FP, citată de Hotnews.

"Nu putem sti daca interventia Rusiei a contribuit decisiv la victoria lui Trump. Insa, desi au salutat infrangerea candidatei democrate Hillary Clinton, rușii au fost complet nepregatiti pentru schimbarea de regim care a urmat la Washington.

Autorii considera ca, pentru autoritatile ruse, "revolutia lui Trump" lanseaza o perioada de turbulente si incertitudini. Inca traumatizata de dezintegrarea Uniunii Sovietice, conducerea actuala a Rusiei nu are nicio urma de apetit pentru instabilitate globala".

Totodata, spun autorii, odata cu sosirea lui Trump la Casa Alba, Vladimir Putin a pierdut "monopolul asupra imprevizibilitatii geopolitice. Abilitatea Kremlinului de a soca lumea luand initiativa si calcand in picioare regulile si obiceiurile internationale obisnuite, a permis Rusiei sa joace un rol international supradimensionat, peste categoria sa de greutate. Putin trebuie acum sa imparta capacitatea de a dezechilibra lumea cu noul presedinte american, care deține cu mult mai multa putere.

Între timp, folosirea anti-americanismului drept armă ideologica a devenit o miscare mult mai dificila acum.

"În mod ciudat, Putin a devenit un ostatic al supravietuirii si succesului lui Trump. Acest lucru a restrictionat in mod serios optiunile geopolitice ale Rusiei. Kremlinul este perfect constient de faptul ca democratii doresc sa foloseasca Rusia pentru a-l discredita si, eventual, pentru a-l demite pe Trump, in timp ce elitele republicane doresc sa foloseasca Rusia pentru a-l dezumfla si disciplina pe Trump”.

 
Revista presei internaționale din 15 februarie 2017