Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: teama de abandonul occidental (Deutsche Welle)

tiraspol.jpg

Statuia lui Lenin din fața Parlamentului de la Tiraspol
Image source: 
wikipedia.org

Începem cu o corespondență Deutsche Welle din Republica Moldova, unde experți în politică externă le cer partenerilor occidentali să nu împingă țara în capcana rusească.

Experții cheamă într-un glas partenerii occidentali ai Republicii Moldova să nu intre în jocul Kremlinului și al președintelui pro-rus Igor Dodon, care vor să reanime „Memorandumul Kozak” de federalizare a Republicii Moldova. O încercare eșuată în 2013.

Potrivit analiștilor politici, misiunea rusească a lui Igor Dodon este, după revenirea de la Moscova, de a atrage Guvernul și Parlamentul de la Chișinău în discuții trilaterale (cu Președinția), chipurile, pentru identificarea unei poziții comune în problema transnistreană.

Perspectivele, în opinia analistului politic Oazu Nantoi, sunt sumbre: „În situația în care Moldova nu are un parcurs european, când nu există justiție independentă, suntem condamnați să intrăm în orbita de influență a Rusiei. Iar Federația Rusă, pentru a-și fixa controlul asupra Republicii Moldova, va mima așa-zisa soluționare a conflictului transnistrean”, a mai spus Oazu Nantoi.

Între timp, Federația Rusă își întărește pozițiile. Mai exact, își creează aceleași condiții prin care și-a justificat intervenția militară în Georgia în 2008 - oferă transnistrenilor cetățenia Federației Ruse, pentru ca ulterior să spună că își apără cetățenii.

Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă, este de părerea că Rusia, în plină expansiune, s-ar putea să nu se limiteze doar la Ucraina, ci să meargă mai departe înaintând în Balcani.

„Extinderea UE spre est s-a oprit, iar Rusia își continuă expansiunea. Administrația Trump nu mai dorește să promoveze democrația cu orice preț, iar fără suportul SUA noi suntem singuri în fața furtunii”, avertizează expertul.

Și tot DW reamintește că luni, 13 februarie, șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit, la Tiraspol, cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. Cei doi au vorbit despre posibilitatea soluționării diferendului transnistrean - Vadim Krasnoselski a insistat  asupra importanței unui compromis iar James D. Pettit și-a exprimat speranța că noii lideri aleși pe cele două maluri ale Nistrului (Igor Dodon și Vadim Krasnoselski) vor oferi noi oportunităţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.

”Cel mai important în orice relaţie este găsirea unui compromis”, a menționat la rândul său James D. Pettit, citat de presa de la Chișinău și Tiraspol.

 

În Belgia, presa a publicat testamentul atacatorului sinucigaş Ibrahim El Bakraoui, care s-a detonat la aeroportul Zaventem.

Jurnaliştii RTL, citați de news.ro au publicat pentru prima dată un testament audio înregistrat cu doar o zi înainte de atentatele de la Bruxelles de către jihadistul Ibrahim El Bakraoui.

Aceste extrase din testament au fost descoperite în memoria unui calculator aruncat la gunoi în suburbia Schaerbeek, de unde au plecat cei doi atacatori sinucigaşi în dimineaţa atentatului de la Zaventem.

Atacatorul sinucigaş se adresează direct vărului săi, Yassine Attar, care este deja în custodia autorităţilor de la Bruxelles. El îi cere scuze lui Yassine Attar, care este suspectat de către procurorii belgieni că l-a ascuns pe El Bakraoui.

De asemenea, jihadistul belgian îl îndeamnă pe Attar să acţioneze într-o manieră similară, pentru a se revedea cât mai curând în paradisul lui Allah.

El Bakraoui îi cere ajutorul în aceeaşi înregistrare vărului său, pentru a trimite un mesaj către Mohammed Bakkali.

Autorităţile belgiene l-au arestat în luna noiembrie pe Bakkali pentru că a închiriat mai multe apartamente pentru teroriştii sinucigaşi din Bruxelles.

Jurnaliştii RTL susţin că este extrem de importantă situaţia în care a fost înregistrat acest testament, la doar câteva zile după capturarea lui Salah Abdeslam în timpul unei operaţiuni antiteroriste din Maelbeek.

El Bakraoui spune că nu ştie ce să mai facă, pentru că este căutat de către autorităţile belgiene.

Acest testament demostrează că teroriştii au decis să acţioneze în grabă, întrucât nu mai aveau nicio alternativă şi erau vizaţi de forţele de securitate din Bruxelles.

Smail Farisi şi Yassine Attar sunt în acest moment în custodia autorităţilor belgiene, fiind acuzaţi de participare la activităţile celulei teroriste.

 

Un amplu protest anticorupție, după modelul românesc, este anunțat duminică la Paris. Între timp, corespondenta ziarului Libération sondează terenul la București.

Această mobilizare excepțională durează de mai mult de două săptămâni, notează Libération. Reportera îl citează pe colegul nostru din redacția de la Paris, Matei Vișniec: "Țara noastră oferă în acest moment Europei de Est și Balcanilor, o lecție frumoasă de angajament față de democrație, statul de drept și valorile europene".

Pentru regizorul Cristian Mungiu, despre care Libération nu uită să precizeze că este laureat cu Palm D'Or la Cannes, mișcarea este ca o gură de aer: "protestatarii sunt civilizați, educați, informați și, în esență, luptă pentru corectitudine, respect pentru lege și împotriva corupției. De asemenea, ei luptă și pentru o percepție a românilor și a României, marcată de mai puține stereotipuri”.

Dar, continuă Libération, lupta este dificilă și promite să fie așa foarte mult timp, deoarece manifestanții atacă bazele unui sistem moștenit  din comunism.

În loc să își asume responsabilitatea în actuala criză, PSD a repornit "mașina dezinformării" și a reînviat teoria conspirației. Aceste reflexe trădează un sindrom, pe care filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu îl rezumă: "Am ieșit din comunism, dar comunismul nu este afară din noi. Ei folosesc în continuare toate tehnicile Securității. Acești oameni vin din cealaltă parte a poveștii”, notează Libération, un ziar francez cu simpatii de centru-stânga.

Revista presei internaționale din 17 februarie 2017
943