Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portretul protestatarului român (Washington Post)

proteste_washington_post.jpg

Protestatar român în ploaie, în cea de a douăzecea zi consecutivă de proteste împotriva intenției cabinetului Grindeanu de a modifica legislația anti-corupție, Piața Victoriei, București, 19 februarie 2017
Sursa imaginii: 
Vadim Ghirda/Associated Press

În lumina respingerii celebrei ordonanțe de urgență 13 și în contextul protestelor organizate în Franța și Albania după model românesc, Washington Post publică un portret al protestatarului român.

Vorbim despre un reportaj scris de Alison Mutler, coordonatoarea biroului Associated Press în București și ilustrat cu fotografii făcute de celebrul fotograf Vadim Ghirda, unul dintre cei mai buni fotojurnaliști din lume, care a primit recent premiul al doilea la World Press Photo of the Year.

„We don’t beLiviu” sau „EU, we don’t want to Liviu” sunt unele dintre mesajele scrise pe bannerele afișate timp de 22 de seri consecutiv, inclusiv una dintre replicile din Star Trek’s: Mr. Spock uitându-se la clădirea Guvernului afirmă: „Căpitane, am scanat clădirea, nu există nicio urmă de inteligență acolo”.

Corespondentul Associated Press, Alison Mutler, care a scris reportajul notează și faptul că unele dintre mesajele anti-corupție aflate pe pancartele protestatarilor au fost scrise în limba engleză, dorind să atragă un public larg, iar altele au fost imposibil de tradus pentru presa internațională. Protestatarii au cântat la vioară sau la chitară, au dansat, au pus în scenă piese de teatru sau dansuri, uneori cu umor negru și sarcasm.

La protestele din România au fost prezenți  și tehnicieni care nu au ezitat să-și arate abilitățile. Luminițe de culoare verde și albastră au fost proiectate pe clădirile din Piața Victoriei, cu mesajul #rezist. Celebrul personaj Batman din benzile desenate, care salvează țara de personaje negative, a fost de asemenea proiectat pe clădirile din București.

SUA emit noi ordine pentru combaterea imigraţiei ilegale, inclusiv accelerarea expulzărilor scrie AFP.

Categoriile de imigranţi ilegali considerate ca prioritate scăzută de administraţia Barack Obama, în general cei care nu au avut nicio legătură cu nicio infracţiune, nu mai sunt protejate.

Două note interne emise de secretarul Departamentului american pentru Securitate Internă prevăd patrule la frontieră şi le cer ofiţerilor de imigraţie să expulzeze cât mai repede posibil orice imigranţi ilegali găsesc, cu numai câteva excepţii, în primul rând copiii.

Prioritatea la expulzare o vor avea imigranţii ilegali condamnaţi pentru diverse infracţiuni, precum şi cei inculpaţi sau care riscă să fie inculpaţi.

Secretarul Departamentului american pentru Securitate Internă a ordonat şi acţiuni imediate pentru proiectarea şi construcţia unui zid la graniţa cu Mexicul.

De asemenea, el a cerut angajarea a încă 5.000 de ofiţeri pentru Agenţia Vamală şi de Protecţie a Frontierei, precum şi a altor 10.000 la Agenţia pentru Imigraţie.

De partea lor, organizaţiile pentru apărarea drepturilor imigranţilor au condamnat măsurile şi au ameninţat cu acţiuni în justiţie.

Să reamintim că, la scurt timp după ce a fost învestit în funcţie, pe 20 ianuarie, Trump a cerut măsuri pentru construcţia unui zid de 3.000 de kilometri la graniţa SUA-Mexic, înăsprirea securităţii la frontiere şi măsuri mai dure împotriva imigranţilor ilegali.

Particule radioactive suspecte, iod 131, care nu se găsesc în mod normal în natură, au fost descoperite în Europa, scrie The Independent, precizând că nu este clar de unde provine substanţa.

Una dintre teoriile vehiculate este că Rusia a efectuat un test nuclear secret, iar o alta este că particulele provin de la o companie farmaceutică. Este posibil ca scurgerea să fi avut originea în apropiere de estul Europei comentează ziarul.

Iodul 131 a fost descoperit, în cantitate mică, pe continent. În ianuarie, a fost detectat în nordul Norvegiei, însă, de atunci, s-a deplasat, treptat, în restul Europei.

Autorităţile au anunţat că au detectat substanţa abia recent, scrie cotidianul britanic.

Substanţa este găsită, de obicei, alături de alte materiale radioactive, ceea ce nu a fost cazul şi de această data. În plus, perioada de înjumătăţire – timpul necesar pentru ca o jumătate dintre atomii unei substanţe radioactive să se dezintegreze – este scurtă. Faptul că a fost detectată o cantitate semnificativă înseamnă că a fost produs recent.

Deocamdată nu este clar de unde a fost eliberat în mediu iodul 131, iar Statele Unite au trimis avioane specializate pentru a survola Europa şi a-l izola – însă fără succes, deocamdată.

Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că, faptul că a fost detectat prima data în nordul Norvegiei, sugerează că este posibil ca Rusia să fi făcut un test nuclear secret în zonă. O altă variantă este că scurgerea a provenit de la o companie farmaceutică care nu a anunţat incidentul autorităţilor.

Faptul că particulele sunt purtate de vânt îngreunează găsirea sursei, care este posibil să fi fost undeva aproape de estul Europei, potrivit The Independent.

Cantitatea detectată deocamdată nu prezintă pericolele pentru sănătatea umană, a dat asigurări Institutul de Radioprotecţie şi Securitate Nucleară (IRSN) din Franţa.

 
Revista presei internaționale din 22 februarie 2017