Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scrutinul din Olanda deschide seria alegerilor de mare risc din 2017 (AFP)

wilders_le_pen.jpg

Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate din Olanda în timpul unei întâlniri cu lidera Frontului Național Marine le Pen, 21 ianuarie 2017
Image source: 
REUTERS/Wolfgang Rattay

Presa internațională comentează astăzi primul test al anului pentru extrema dreaptă din Europa. Este vorba despre alegerile din Olanda, care deschid ceea ce AFP numește ”seria alegerilor de mare risc din 2017”, care ar putea redesena întreg peisajul politic european.

Lupta se dă azi între partidul actualului premier Mark Rutte şi formaţiunea de dreapta, anti-Islam și anti-imigraţie a lui Geert Wilders. Multe sondaje îi creditează drept învingători pe populiştii lui Wilders.

Urmează prezidenţialele din Franţa şi legislativele din Germania, într-o perioadă în care populiştii au devenit o forţă politică semnificativă.

28 de partide s-au înscris în cursa electorală din Olanda și se bat pe 150 de locuri în Parlament. Pentru că sistemul electoral olandez e unul al reprezentării proporţionale, asta înseamnă că un guvern de coaliţie e inevitabil.

Cu o zi înainte ca olandezii să meargă la vot, sondajele dădeau totuși partidul premierului Mark Rutte pe primul loc. Între 24 şi 28 de locuri ar urma să ia Partidul Popular Liberal Democrat.

Cât despre Partidul pentru Libertate al lui Geert Wilders, el ar urma să adune între 20 şi 24 de mandate, potrivit sondajelor.

Candidata Frontului Naţional la preşedinţia Franţei, Marine Le Pen, l-a descris ieri drept „patriot” pe aliatul său olandez Geert Wilders, care îi critică în mod regulat pe marocani. “Geert Wilders nu este de extremă-dreapta, este un patriot”, a declarat Le Pen pentru RFI şi France24.

De altfel Frontul Naţional şi Partidul Libertăţii formează, în Parlamentul European, un grup comun.

Alegerile din Olanda sunt urmărite cu mare atenție deoarece, spun analiștii politici, reprezintă un fel de prefață pentru supersezonul electoral care urmează. În primăvară sunt alegeri prezidențiale în Franța, unde reprezentanta partidului de extremă dreapta Marine Le Pen este cotată cu șanse de a intra cel puțin în turul doi al scrutinului, iar în Germania vor avea loc, în toamnă, alegeri legislative. Și în Germania mișcările naționaliste au început să ia amploare.

 

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară privind suspiciunile de corupţie ce planează în jurul unei deplasări făcute în ianuarie 2016, la Las Vegas, de Emmanuel Macron, ministru al Economiei în perioada respectivă, scrie presa franceză. Macron nu este vizat direct de investigaţie, dar campania sa ar putea avea, oricum, de suferit.

Ancheta a fost lansată la inceputul săptămânii, a precizat o sursă apropiată dosarului, citată sub acoperirea anonimatului.

Mai exact, un dineu la care a luat parte Macron a fost organizat de compania Havas, care a obţinut contractul fără licitaţie de la Business France, organism de promovare al French Tech, ce ţine de Ministerul Economiei.

Evenimentul ar fi costat 381.759 de euro, dintre care 100.000 de euro numai hotelul unde a avut loc, unde cea mai ieftină cameră este peste 300 de euro pe noapte. Macron nu este vizat direct de investigaţie, dar campania sa ar putea avea, oricum, de suferit.

Candidatul s-a aflat luna trecută în centrul unui scandal, după ce presa rusă a scris că Macron, un politician de centru-stânga, a avut o relaţie extraconjugală cu un bărbat. El a negat informaţiile şi a subliniat că se află în centrul unei campanii de dezinformare.

Informaţia privind lansarea anchetei vine în aceeaşi zi în care candidatul republicanilor François Fillon a fost pus oficial sub acuzare în dosarul angajărilor fictive.

Fillon a fost pus sub acuzare marţi pentru „deturnare de fonduri publice”, „complicitate şi tăinuirea deturnării de fonduri publice”, „complicitate şi tăinuire a abuzurilor de bunuri sociale”, precum şi pentru faptul că nu a depus declaraţii corecte la autoritatea de monitorizare, au declarat surse judiciare citate de Le Monde. Candidatul la prezidenţiale este acuzat că şi-a angajat fictiv soţia, pe care ar fi plătit-o cu până la 900.000 de euro din fonduri publice.

Penelope Fillon, care a revendicat întotdeauna o distanţă şi o discreţie faţă de cariera politică a soţului ei, a fost remunerată timp de opt ani ca ataşat parlamentar de către François Fillon, iar apoi ca supleant în Adunarea Naţională, iar timp de 20 de luni ca angajată la publicația ”La Revue des deux mondes”.

Doi dintre copiii cuplului au fost, de asemenea, angajaţi ca asistenţi parlamentari ai tatălui lor pe când acesta era senator.

 

Procurorii sud-coreeni o vor audia săptămâna viitoare pe fosta preşedintă cu privire la scandalul masiv de corupţie scrie France Presse.

Procurorii sud-coreeni i-au ordonat fostei președinte să se prezinte săptămâna viitoare la audieri cu privire la scandalul masiv de corupţie care a dus la demiterea sa de la Casa Albastră. Magistraţii constituţionali au decis la finele săptămânii trecute să o demită din funcţie, după ce a fost suspendată anterior de către Parlament. Ea a refuzat până în acest moment să se prezinte la audieri, deşi a fost citată în repetate rânduri de procurorii sud-coreeni înainte de demiterea ei prin decizia Curţii Constituţionale.

Însă, decizia magistraţilor constituţionali a lăsat-o fără privilegiile executive, care o protejau de punerea sub acuzare într-o anchetă penală.

Avocaţii fostei preşedinte au explicat că aceasta are de gând să coopereze cu anchetatorii. Ea va deveni al patrulea fost lider sud-coreean audiat din cauza unui scandal de corupţie.

În vârstă de 65 de ani, fosta președintă este acuzată, împreună cu o prietenă şi unul dintre foştii ei consilieri, ambii inculpaţi, că au exercitat presiuni asupra unor mari companii sud-coreene să facă donaţii către două fundaţii create în vederea susţinerii iniţiativelor sale politice.

Printre aceste companii se numără inclusiv gigantul Samsung. Reuters anunță că în Coreea de Sud a fost deja fixată o dată pentru noile alegeri prezidențiale: 9 mai 2017.

Revista presei internaționale din 15 martie 2017