Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Turciei îi amenință pe toți europenii (The Independent)

erdogan.jpg

Image source: 
Reuters

”Niciun cetățean european nu va putea să mai meargă pe străzi în condiții de siguranță, în cazul în care Uniunea Europeană își va menține atitudinea actuală față de Turcia”,  a avertizat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Turcia  este prinsă într-un joc  al replicilor cu Germania și Țările de Jos după ce aceste țări au interzis oficialilor turci să facă campanie pentru referendumul din aprilie, care vizează creșterea competențelor președintelui turc, scrie The Independent.

De partea ei, Uniunea Europeană pune sub semnul întrebării șansa la un proces echitabil în Turcia pentru cei care au cerut azil după tentativa de puci din iulie anul trecut. De asemenea, apără libertatea de exprimare și alte drepturi pentru mai mulți dizidenți.

Associated Press citează un oficial turc care, sub protecția anonimatului, a declarat că Turcia va cere Olandei să extrădeze un militant turc de stânga.

În ianuarie, Turcia a condamnat o hotărâre judecătorească a Greciei privind acordarea de azil pentru opt militari militari turci, care ar fi fost implicați în lovitura de stat eșuată.

În Turcia, Hürriyet atrage atenția că ruptura dintre UE și Erdoğan a devenit atât  gravă că există puține șanse pentru o eventuală relaxare după referendum:

"Indiferent de rezultatul votului  de la 16 aprilie, cea care pierde clar aici este relația dintre Turcia și UE. ... Vom trece prin momente când UE va gândi cu voce tare despre înghețarea discuțiilor de aderare sau chiar despre sancțiuni economice împotriva Turciei. Cu toate acestea, mulți din UE ar prefera, ca nu ei să suspende discuțiile, ci Ankara să facă acest lucru. În același timp, n-ar fi deloc surprinzător dacă după 16 aprilie, președintele Erdoğan va reacționa el însuși împotriva UE, pe care a considerat-o dușmanul său în timpul campaniei pentru referendum".

 

Boris Johnson, un  ”Ubu al Brexitului”. Așa se intitulează portretul deloc măgulitor pe care Le Monde i-l face ministrului britanic de externe, Boris Johnson. Și aceasta, cu câteva zile înainte de summitul aniversar de la Roma. Dar și cu puțin timp înainte de lansarea oficială a negocierilor de părăsire a Uniunii de către Marea Britanie.

Boris a amuțit. Șeful Foreign Office și-a mai domesticit celebra coafură și călătorește acum prin lume. A fost în Somalia, Ucraina, Egipt, Gambia, Ghana, Burma, India și Statele Unite ale Americii. Următorul pas, Rusia.

Ministrul de externe este responsabil pentru relațiile țării cu întreaga lume, cu excepția notabilă a Europei, apanajul unui secretar de stat. Semnalul este clar, din partea unuia care, de un sfert de secol, a apărut drept un mare adversar al Uniunii Europene (UE) și dirijor principal al celei mai de succes campanii de demolare a Uniunii.

Obsesia cu subminarea proiectului european s-a născut la fel ca un hobby la sfârșitul anilor 1980. După ce a fost concediat de Times, pentru a fi inventat un citat, în 1989 a fost trimis corespondent la Bruxelles de către ziarul conservator Daily Telegraph.

Cronicarul Johnson  și-a adus o contribuție importantă în a face euroscepticismul atractiv pentru dreapta britanică, într-un timp în care acesta a fost asociat  mai ales cu stânga.
 

Ales primar al Londrei, în 2008, spre surprinderea generală, el și-a atras popularitate continuând proiecte ale predecesorului său laburist. Cum ar fi Jocurile Olimpice, pentru care a amânat euroscepticismul în  favoarea cosmopolitismului cerut de un astfel de eveniment.

Pentru a denunța „birocrația nebună“ al UE, arsenalul lui Boris Johnson este inepuizabil: Bruxelles, susține el, nu le permite copiilor sub 8 ani să umfle baloane, nu permite reciclarea pungilor de ceai, standardizează sicriele, îi protejează pe producătorii de camioane francezi, care pun în pericol cicliștii. Și altele.

A doua zi după referendum, minciunile înscrise pe autobuzele roșii în timpul campaniei s-au devoalat. Nu, Londra nu trimite 350 de milioane de lire pe săptămână de la Bruxelles; nu, sistemul de sănătate britanic nu va beneficia după Brexit.

Dar să terminăm cu glumele. "America  mai întâi" a lui Trump a aderat la "Recâștigarea Controlului" lui Johnson, într-un vârtej ce a cuprins întreaga lume. Pe lângă părul lor ciudat, cei doi bărbați au în comun șovinismul, disprețul pentru  realități și ura față de UE. „Vom face din Brexit un succes titanesc!” Lansa Boris, în noiembrie, la o ceremonie de premiere. Gluma a fost forțată. Premierul Theresa May, aflată în public, a râs. În limba engleză, ”titanesc” este "Titanic".

 

Și încheiem cu o întrebare din presa germană,  legată de scandalul vizând posibilele legături cu Rusia ale administrației Trump: de ce Moscova a favorizat Partidul Republican?

Ziarul Handelsblatt scrie că ”Președintele este cel mai puternic element perturbator din haotica echipă republicană care formează guvernul. Trump însuși l-a determinat  pe șeful FBI, James Comey să declare că Obama nu a dat ordin să fie ascultate convorbirile lui Trump. Caz închis. Dar altă problemă este departe de a fi rezolvată. Și anume suspiciunea că oamenii lui Trump s-au aflat în cârdășie cu agenții ruși pentru a o învinge pe Hillary Clinton. Ancheta FBI continuă și ar putea plana deasupra Casei Albe de ani de zile de aici înainte. Oricum, nivelul de sprobare pentru Trump se află la cel mai scazut nivel, din toate timpurile. Iar rata de aprobare va continua să scadă. Niciodată un președinte american nu a reușit să se facă atât de nepopular într-o atât de scurtă perioadă  de timp. Cu fiecare zi ce trece devine mai clar de ce Rusia i-a sprijinit pe republicani în campania electorală și de ce a recurs la atacuri cibernetice împotriva adversarilor democrați. Trump este slab - și el slăbește întregul Occident.

 
Revista presei internaționale din 23 martie 2017