Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexei Navalny și punctul slab al Rusiei lui Putin: corupția

navalny.jpg

Alexei Navalny a fost arestat duminică în timpul manifestațiilor de la Moscova
Image source: 
REUTERS/Maxim Shemetov

Semnificația recentelor proteste anticorupție din Rusia reprezintă un subiect de interes pentru presa internațională. Mai ales că manifestările par a pregăti atmosfera pentru alegerile prezidențiale din anul viitor.

Ziarul elvețian Le Matin propune un portret al liderului mișcării de protest, Alexei Navalny.

Voce sonoră anti-corupție a elitei ruse, vorbitor carismatic, cu idei, uneori naționaliste, avocatul Alexei Navalny  pare principalul oponent liberal al lui Vladimir Putin și intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din 2018. Avocatul, care a făcut din combaterea corupției un adevărat cal de bătaie , a creat în 2012, Fondul Anticorupție. Navalny își propune tocmai să apese pe această slăbiciune a Rusiei lui Putin, și mai ales a partidului de guvernământ, Rusia Unită, „partidul de hoți și escroci“, după cum a spus el.

Totuși, Washington Post reamintește că o condamnare într-un caz de fraudă i-ar putea bloca lui Navalny candidatura la alegerile de anul viitor. Acesta spune că decizia judecătorească a fost motivată politic.
 

Bloomberg transmite, într-o analiză, că energizați de cele mai mari demonstrații anti-guvernamentale care s-au văzut în Rusia ultimilor cinci ani, opozanții președintelui Putin se pregătesc pentru un nou val de proteste înainte de următoarele alegeri prezidențiale.

Adversarii lui Putin au marcat „un succes serios“, prin organizarea protestelor la care au participat o mulțime de tineri în marile orașe, a declarat Sergei Markov, un analist politic care lucrează și în calitate de consultant al Kremlinului. „Acest lucru înseamnă că noua opoziție radicală nu se va concentra asupra alegerilor în sine, ci pe stradă și pe neliniștile  maselor“, a spus analistul citat de Bloomberg.
Poliția a percheziționat Fondul Anticorupție al lui Navalny, care a efectuat transmisiuni live pe internet ale demonstrațiilor. Transmisia on-line adunase până luni 3,8 milioane de vizualizări. (Sursa: Courrier International)

 

După atentatul de la Londra, guvernul britanic adoptă un ton ferm față de giganții Internet cum ar fi WhatsApp. Presa din Insulă se întreabă dacă nu cumva autoritățile ar trebui să aibă acces la conținutul mesajelor criptate.

The Daily Telegraph reamintește că presupusul autor al atacului de la 22 martie, Adrian Ajao, a trimis un ultim mesaj folosind mesaje WhatsApp. ”Dar, cum serviciul de mesagerie este criptat, e imposibil să se afle conținutul și destinatarul mesajului. Nici poliția și nici serviciile de informații nu pot accesa ultimul mesaj trimis de Adrian Ajao. Nici chiar  tehnicienii de la WhatsApp nu pot. Ar fi timpul ca serviciile să aibă acces la comunicațiile teroriștilor”, conchide The Daily Telegraph, preluând o declarație a ministrului de interne.

Reacția ministrului este de înțeles, dar cererea sa este dificil de pus în practică”, este de părere The Guardian. ”Căci este imposibil ca platforme precum WhatsApp să ofere o cheie de decriptare și să se asigure că aceasta va fi utilizată doar de către poliție și serviciile de informații. Fie conținutul este criptat și, prin urmare, protejat în totalitate, fie nu e. Dacă ușa se deschide, atunci conținutul mesajelor s-ar putea să nu fie utilizat numai de către serviciile de securitate, dar și de către infractori, regimurile represive și altele", completează The Guardian.

The Telegraph amintește că guvernul a acuzat companiile online că nu au făcut tot posibilul pentru a elimina conținutul extremist al site-urilor lor. Executivul intenționează să adopte o lege care le-ar obliga să facă acest lucru, potrivit The Telegraph.

Mai multă putere înseamnă și mai multă responsabilitate”, atrage atenția The Times. Iar ziarul oferă exemplul platformei YouTube. Când aceasta încearcă să blocheze conținut extremist, este „inundată cu videoclipuri și mai violente de recrutare pentru Daech. Aceste filme sunt de o violență extremă. Ele nu apar niciodată într-un ziar sau  într-un spot TV. Dar, pentru că e on-line, nu contează? Toți giganții IT au dezvoltat o retorică privind protecția datelor și a libertăților civile. Ele par să susțină dreptul de a încărca tot ceea un utilizator dorește, în detrimentul impactului potențial al conținutului asupra altora. Acum, aceste companii au o mare putere. Ceea ce înseamnă și o responsabilitate mai mare".

 

În Bulgaria, partidul GERB, conservator și pro-occidental, a învins în alegerile de duminică partidul socialist, considerat pro-rus . Iată și două comentarii din presa bulgară, preluate de Eurotopics.

Potrivit portalului e-Vestnik „Cu doar câteva zile înainte de alegeri, un site de investigații a publicat un articol scurt care atesta că fostul ministru al Economiei [afiliat GERB] Delian Dobrev, apropiații și familia acestuia, au deturnat aproximativ 51 milioane de euro, prin licitații trucate. ”Nu un euro sau doi, 51 de milioane! Acest caz este doar partea vizibilă a aisbergului GERB, dar acest lucru nu pare să deranjeze alegătorii. Toleranța față de corupție este mare  și totul îi este iertat lui Borisov. Acesta chiar îi dă dreptul să-și continue acțiunile sale. "

Iar ziarul Duma vorbește despre mita electorală, mai mare chiar decât în ​​alegerile din 2014:

Atunci,  voturile cumpărate  puteau fi estimate la aproape o jumătate de milion, ceea ce părea incredibil. ... După cum vedem acum, poate fi mai rău. ... Schimbările în legea electorală înainte de alegeri ca și pungile cu produse alimentare cu însemne de partid, distribuite în timpul campaniei, fac parte din această dezbatere. Dar, de asemenea s-au cumpărat voturi în cartierele de romi, care au culminat în după-amiaza zilei de vot. Partidele principale erau umăr la umăr, iar acest lucru a împins în sus prețurile chiar până la la 200 leva [în jur de 100 de euro], în cartierul Stolipinovo, cea mai mare așezare de romi din țară. ... Și aceasta, pe când ni se vindea povestea influențelor străine asupra alegerilor".

Revista presei internaționale din 28 martie 2017
1737