Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan respinge criticile OSCE și acuză UE (AP)

referendum_turcia.jpg

Opozanți ai regimului Erdogan protestează în stradă împotriva rezultatelor oficiale ale referendumului de duminică. Istanbul, 17 aprilie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kemal Aslan

Președintele turc Recep Tayip Erdogan respinge, la Ankara, criticile OSCE cu privire la referendum şi ameninţă cu consultări pe tema aderării la UE şi reintroducerii pedepsei cu moartea, scrie Associated Press.

Şeful statului turc a făcut aceste declaraţii, la palatul prezidenţial de la Ankara, în faţa susţinătorilor săi, la o zi după ce a obţinut o victorie strânsă şi contestată în referendumul pe tema consolidării puterilor sale. El a declarat că nu este îngrijorat de eventuale obiecţii ale UE faţă de o eventuală reintroducere a pedepsei capitale în ţara sa. Erdogan a acuzat UE că lasă Turcia ”să aştepte la porţi de 54 de ani”. El a ameninţat că un referendum poate stabili dacă Turcia să continue sau nu procesul aderării la blocul european.

Erdogan a respins de asemenea acuzaţii ale observatorilor referendumului şi a insistat că votul a fost ”cea mai democratică alegere” pe care a văzut-o vreo ţară din Occident. El le-a spus luni susţinătorilor săi, în faţa palatului prezidenţial, că Turcia va ignora concluziile misiunii de monitorizare OSCE.

Ministerul turc de Externe a respins, anterior, constatările observatorilor referendumului şi s-a declarat ”întristat” de ceea ce a catalogat drept declaraţii ”motivate politic şi acuzatoare”.

Evaluarea misiunii de observare potrivit căreia procedurile din cadrul procesului electoral nu s-au ridicat la nivelul standardelor internaţionale ”sunt inacceptabile”, a apreciat ministerul luni seara, într-un comunicat.

Misiunea OSCE ”a venit în Turcia cu prejudecăţi şi a ignorat principiile obiectivităţii şi neutralităţii”, apreciază diplomaţia turcă. OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. Observatorii au anunţat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

 

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea, în contextul unei retorici pline de ură între Phenian şi Washington. Coreea de Nord ”va testa rachete săptămânal”, ameninţă adjunctul şefului diplomaţiei nord-coreene Han Song-ryol într-un interviu pentru BBC.

Oficialul nord coreean a ameninţat cu un ”război total” dacă Statele Unite vor fi atât de ”nechibzuite să recurgă la mijloace militare”. Vicepreşedintele Mike Pence a declarat luni că ”era răbdării strategice” americane faţă de Coreea de Nord s-a încheiat.

El a sosit la Seul duminică, la doar câteva ore după ce Phenianul a tras o rachetă care a explodat imediat după lansare.

Pence a avertizat regimul nord-coreean, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele interimar sud-coreean Hwang Kyo-ahn, să nu pună la încercare răbdarea preşedintelui american Donald Trump. ”În ultimele două săptămâni, lumea a fost martora puterii şi hotărârii noului nostru preşedinte în cursul operaţiunilor din Siria şi Afganistan”, a subliniat Pence.

”Coreea de Nord ar face mai bine să nu testeze hotărârea sau puterea forţelor armate ale Statelor Unite în această regiune”, a avertizat el.

Vicepreşedintele american a reiterat susţinerea Washingtonului faţă de Seul. ”Suntem alături de voi 100%”, i-a spus gazdei sale sud-coreene.

Reprezentantul permanent nord-coreean la ONU, ambasadorul Kim In-ryong, a condamnat atacul american cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, în urma unui presupus atac chimic atribuit Damascului.

Statele Unite ”perturbă pacea şi stabilitatea mondiale şi insistă asupra unei logici de gangster”, a acuzat ambasadorul nord-coreean la ONU.

Phenianul şi-a arătată sâmbătă capacităţile în domeniul rachetelor, într-o uriaşă paradă militară care a marcat 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) Kim Ir-sen. Experţii se tem că ar fi putut avea loc al şaselea test nuclear, însă racheta trasă duminică a explodat la câteva secunde de la lansare.

ONU a interzis orice teste balistice sau nucleare nord-coreene, însă Phenianul a încălcat în mod sistematic aceste sancţiuni.

Scopul regimului este să plaseze un focos nuclear într-o rachetă intercontinentală care să atingă ţinte în întreaga lume.

 

Fetiţa siriană în vârstă de 7 ani care publica mesaje pe Twitter din mijlocul bombardamentelor din Alep va scrie o carte de memorii anunță New York Times.

Cartea "Dear World" va fi publicată în toamnă. Un purtător de cuvânt al editurii nu a dezvăluit detaliile înţelegerii. "Sunt fericită că am această oportunitate de a-mi spune povestea şi povestea a ceea ce s-a întâmplat în Alep lumii. Sper ca lucrarea mea să schimbe ceva în lume pentru copiii şi poporul sirian şi să aducă pace copiilor din toată lumea care trăiesc în război", a adăugat Bana într-un comunicat de presă transmis de editură şi preluat de The New York Times.

Contul ei de Twitter - creat şi administrat de mama ei, Fatemah - are mai mult de 370.000 de folowers. Contul, creat în septembrie 2016, a scos în evidenţă condiţiile din partea oraşului Alep controlată de rebeli. "Urăsc războiul. Şi lumea ne-a uitat. Alep", este una dintre postările Banei.

Multe dintre mesajele ei includ filme video cu Bana vorbind în engleză, în unele recită versuri. Cu toate acestea, postările, publicate în Alep au devenit virale, scrie The New York Times. Fetiţa zâmbitoare cu un dinte lipsă şi cu clame în păr a devenit o senzaţie, primind like-uri de la J.K. Rowling, autoarea celebrei serii "Harry Potter".

În noiembrie, Fatemah, mama Banei, a publicat o fotografie cu casa distrusă de un bombardament aerian. În decembrie, familia a anunţat pe contul de Twitter că au fost evacuaţi în Turcia, parte dintr-un val de refugiaţi care au putut să fugă din oraş în perioada în care a funcţionat un acord internaţional de încetare a focului.

De atunci, Bana a apărut în fotografii alături de preşedintele Recep Tayyip Erdogan al Turciei.

Fata a folosit contul de Twitter pentru a face apel la preşedintele Vladimir Putin al Rusiei şi la prim-ministrul britanic, Theresa May, pentru a aduce pacea în Siria.

 
Revista presei internaționale din 18 aprilie 2017