Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O confruntare de totul sau nimic pentru mișcarea globală populistă (CNN)

populism.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa din întreaga lume a stat cu ochii pe alegerile franceze. Iată câteva comentarii la cald, din presa din afara Franței.

La finalul unei campanii istorice, Emmanuel Macron și Marine Le Pen i-au învins decisiv pe Jean-Luc Mélenchon și François Fillon în prima rundă a alegerilor prezidențiale franceze”, scrie Huffington Post.

Rezultatele de duminică reprezintă un moment de referință în istoria politică recentă a Franței. Nu mai puțin de patru candidați au avut șansa de a avansa în turul al doilea. Și, pentru prima dată în istoria celei de-a cincea republici, nici Republicanii, nici Partidul Socialist nu vor avea un candidat în al doilea tur.

Macron, candidatul centrist care și-a format propriul partid, En Marche! A reușit o performanță remarcabilă. Fostul ministru al economiei a concurat fără sprijin din partea unor partide reprezentate în Parlament.

Cele două partide politice care au guvernat Franța de ani de zile au fost  scoase din joc, a declarat Macron duminică seara”.

BBC comentează că votul francez marchează o ruptură de partidele de centru-stânga și centru-dreapta, care au dominat de mult timp politica franceză.

Doamna Le Pen conduce Frontul Național eurosceptic și anti-imigrație. Ea a încercat să mai atenueze tonul discursului său , ceea ce i-a adus câștiguri importante în alegerile locale din 2015.

Dl Macron, fost ministru al economiei în guvernul actualului președinte François Hollande, este văzut de sondaje drept favorit în turul doi. Și aceasta, în ciuda lipsei sale de experiență - el nu a servit niciodată ca deputat, de exemplu”.

Euronews notează că niciodată  până acum, candidatul Frontului Național nu a obținut atât de multe voturi - în jur de 6,9 ​​milioane. Recunoscându-și înfrângerea chiar înainte ca cifrele de la numărătoarea oficială să apară, candidații rivali, conservator și socialist, și-au îndemnat suporterii să-și pună energia în susținerea lui Macron și să oprească orice șansă de victorie a lui Le Pen, ale cărei politici anti-imigrație și anti-Europa spun ei că ar însemna un dezastru pentru Franța.

Și NYT amintește că niciodată de la cel de-al doilea război mondial, orientarea anti-imigrație nu a fost mai aproape de putere în Franța precum acum.

Dar această realizare remarcabilă este atât de alarmantă pentru atât de mulți în Franța încât, de îndată ce rezultatele preliminare au fost anunțate, aproape toți oponenții majori au cerut înfrângerea ei în turul doi, din 7 mai.

Oricum, victoria în primă etapă a dlui Macron și a d-nei Le Pen a reprezentat un cutremur, deoarece acestea au rupt efectiv peisajul politic francez. La dreapta și la stânga, cele două forțe care au guvernat Franța de mai bine de 50 de ani au suferit o înfrângere gravă. Ei au fost împinși în afară de un val de furie populară generată de stagnarea economiei și de amenințările de securitate.

CNN transmite că înainte chiar ca Trump și Obama să se implice în alegerile din Franța, acestea erau deja considerate drept ultimul test al populismului global, care a dus la  surpriza ieșirii Marii Britanii de Uniunea Europeană și la victoria uimitoare a lui Donald Trump, în noiembrie anul trecut.

Cu Le Pen împotriva lui Macron, vă puteți aștepta să mai auziți multe despre alegerile din Franța. Ceea ce înseamnă o confruntare de totul sau nimic pentru mișcarea globală populistă care l-a adus pe Donald Trump la Casa Albă.

 

Populismul a pierdut o bătălie, dar nu a dispărut, avertizează Politico.

Marine Le Pen era cotată cu aproximativ 28% din voturi la începutul lunii februarie, dar a scăzut drastic din cauza unei campanii intense, dar fără strălucire. Rezultatul de duminică a fost la limita inferioară a sondajelor din ultimele zile ale campaniei. Dar, alături de 19% de partea lui Jean-Luc Mélenchon, înseamnă că populiștii au obținut mai mult de 40% din voturi - crescând chiar la 49% dacă îi adăugăm și pe numeroșii candidați marginali care au concurat în primul tur.

Este puțin probabil ca alegerile prezidențiale să pună capăt marii diviziuni care afectează Franța, între cei care acceptă globalizarea și integrarea europeană și cei care văd economia deschisă drept principala cauză a bolilor sociale”.

O altă concluzie pentru publicația europeană: Campania electorală parlamentară începe chiar de luni.

Acum, la o aruncătură de băț de palatul prezidențial, Macron trebuie să se concentreze asupra construirii unei majorități parlamentare, fără de care rolul său va fi redus la unul simbolic și onorific, încă din iunie. Sprijinul oficial al Partidului Socialist și al Republicanilor pentru a doua rundă nu înseamnă că îl vor susține și mai târziu. Mișcarea En Marche a lui Macron trebuie să găsească acum 577 de candidați la alegerile din iunie pentru Adunarea Națională.

Macron însuși a spus duminică seara că va începe fără întârziere să construiască majoritatea parlamentară. Și el se bazează pe membrii Republicanilor și ai PS pentru a-l ajuta să facă acest lucru. "Nu voi întreba de unde provin ei atâta timp cât sunt de acord cu privire la reformarea Franței și relansarea Europei”, a spus el.

 
Revista presei internaționale din 24 aprilie 2017