
Presa internaţională
Cum ar arăta războiul cu Coreea de Nord? (Newsweek)
coreea_de_nord.jpg

Bateriile artileriei nord-coreene se află chiar de cealaltă parte a zonei demilitarizate. Sunt mii – unele ascunse, altele în aer liber. Obuzele sunt stocate într-o rețea elaborată de tuneluri; Și deși o mare parte din arme și muniții sunt vechi, forțele americane staționate în Coreea de Sud nu au nicio îndoială că sunt eficiente.
La circa 50 de kilometri spre sud este orașul Seul, capitala Coreei de Sud, cu o zonă metropolitană de 24 de milioane de locuitori. De la încetarea focului survenită în 1953, locuitorii Seulului au trăit mereu cu ideea că un război cu frații lor din nord ar putea izbucni oricând.
Și dacă se întâmplă acest lucru, Seul va fi lovit și va fi lovit din greu. Și cât durează din momentul în care un obuz este tras în Nord și până va lovi capitala sud-coreeană? Doar 45 de secunde.
Unii comandanți din SUA se tem că Nordul ar putea lansa chiar și o rachetă cu încărcătură nucleară.
Iar realitatea sumbră este că o o lovitură preventivă, împotriva rachetelor nord-coreene sau a instalațiilor nucleare ar putea însemna, foarte bine, război.
Statele Unite cunosc relativ puține despre mentalitatea și stabilitatea psihică a tânărului lider, dar ceea ce știe nu este încurajator. Ceea ce se bănuiește este că Kim are un nou plan de război propriu: să realizeze o invazie a Coreei de Sud într-o săptămână, folosind capabilități asimetrice (inclusiv arme nucleare și rachete).
Aici suntem acum. Mulți diplomați actuali și foști diplomați, analiști de informații și ofițeri militari, spun acum că, în loc de amenințări, reducerea tensiunilor necesită implementarea fermă dar silențioasă a capacităților militare suplimentare în regiune.
Și mai ales, să acționeze în spatele scenei mușchii diplomatici ai Beijingului. Despre care mulți analiști cred că este din ce în ce mai exasperat. Acestea sunt lucrurile care pot să-i bage mințile în cap lui Kim Jong Un. O estimare greșită în privința războiului coreean va fi în dezavantajul tuturor, conchide Newsweek.
Înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze, Emmanuel Macron primește un sprijin substanțial de pe scena politică franceză, observă Eurotopics. Dar Marine Le Pen poate exploata tocmai această alianță împotriva ei, spun comentatorii.
Pentru ziarul belgian De Standaard, „Ralierea imediată a politicii franceze în spatele tânărului câștigător al primei runde este în acord cu argumentul « toți sunt la fel», avansat de Le Pen. O responsabilitate în plus pentru Emmanuel Macron. O formațiune tânără, deschisă și optimistă l-au dus pe drumul spre putere. Poate că această reînnoire a Franței va declanșa o trezire europeană. Dacă el dezamăgește cu această mișcare încă proaspătă, istoria nu-l va ierta", atrage atenția ziarul belgian.
Iar New York Times merge chiar și mai departe amintind de capcana în care a căzut Hillary Clinton în duelul cu Donald Trump.
”Problema merită să fie pusă, pentru că cel mai mare pericol cu care se confruntă Emmanuel Macron ar fi să presupună că victoria sa în primul tur garantează triumful în cel de-al al doilea. Nicidecum: neexperimentatul politician are încă mult de lucru.
Marine Le Pen nu este favorită, dar este mai convingătoare decât a fost tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, când a fost bătut clar, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2002”.
Securitatea, călcâiul lui Ahile pentru Macron titrează ziarul ceh Pravo, „Dezbaterea pe domeniul securității și lupta împotriva extremismului după un val fără precedent al terorismului, nu se poate disocia de criza refugiaților. Aceasta este în avantajul lui Le Pen. Macron, care a aprobat politica actuală de la Bruxelles cu privire la refugiați, trebuie, dacă dorește să câștige, să-i convingă pe francezi că el este, de asemenea, în măsură să garanteze securitatea. O provocare care îi va da multe bătăi de cap".
Iar în Olanda, De Volkskrant, crede că Franța va rămâne la fel de divizată și după turul al doilea.
„Le Pen definește a doua rundă drept o ciocnire între „patrioți“ și „globaliști“ – aceștia din urmă nu au fost foarte populari în Franța. ... Victoria lui Macron este un îmbucurător mesaj de speranță. Dar, dacă privim mai atent, ne dăm seama că starea de urgență este valabilă pentru întregul Occident".
Corespondentul RFI în Camerun, Ahmed Abba, a fost condamnat, în 24 aprilie, la zece ani de închisoare pentru omisiunea de a raporta acte de terorism, de instanța militară în Yaoundé. Ziarul Le Pays din Burkina Fasso, preluat de Courrier International, comentează situația.
Nu a fost chiar pedeapsa cu moartea, cerută Curții de la Yaoundé. Dar decizia e oricum șocantă, „O lovitură de cuțit pentru libertatea presei”.
Ziarul Burkinabez amintește mai întâi că „Abba a fost arestat, torturat și condamnat în legătură cu exercitarea profesiei de jurnalist.
Condamnând un jurnalist pentru presupusa complicitate cu organizația islamică Boko Haram, justiția cameruneză vrea să trimită un semnal puternic pentru mass-media din țară, în ideea de a o menține disciplinată. Există o intenție de a pune botniță presei în Camerun, sub pretextul luptei împotriva terorismului ".
Avocații jurnalistului, care susțin nevinovăția lui, au decis să facă apel.
Ahmed Abba este corespondentul Radio France Internationale (RFI) în nordul Camerunului. El a fost arestat la sfârșitul lunii iulie 2015. Abba a fost închis pentru prima dată de serviciile de informații cameruneze timp de trei luni și pretinde că a fost torturat. În cele din urmă a fost transferat la închisoarea din Yaoundé, unde a fost ținut timp de aproape doi ani.