Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este Donald Trump ignorant sau doar nu aude bine? (Le Nouvel Observateur)

donald_trump.jpg

Image source: 
REUTERS/Carlos Barria

Donald Trump înțelege repede ... Doar că trebuie să i se explice mult. Este remarca ironică pe care o găsim în Le Nouvel Observateur.  Angela Merkel a trebuit să răspundă de zece ori la aceeași întrebare a președintelui american. A unsprezecea oară, Trump a înțeles.

Are Donald Trump probleme de auz? Sau este complet ignorant și, în plus, și încăpățânat?

Într-un interviu pentru CNN el descria NATO, ca pe o alianță „învechită“. Dar nu vă faceți griji! „A fost prima dată când am vorbit despre NATO“, a replicat Donald Trump.

„Când ridicam clădiri în Manhattan, nimeni nu întreba despre  NATO, nu-i așa? Acum, știu mai mult“.

Un alt episod, relatat de Times. Scena a avut loc în timpul vizitei Angelei Merkel la Casa Albă. Oamenii își amintesc încă de refuzul lui Donald Trump de a da mâna cu cancelara.

Dar episodul a fost precedat de alte neînțelegeri: în conformitate cu declarațiile unui membru al guvernului german, Donald Trump nu știa prea multe despre subiectul major al tratatelor comerciale.

Ca de obicei, el a fost brifat de consilierii săi într-o ședință pe care el a găsit-o prea lungă și plictisitoare. Așa că el nu știa că SUA nu pot negocia un acord comercial bilateral cu Germania ci doar cu Europa ca întreg.

Rezultatul: Conform acestui martor, președintele SUA „i-a cerut de zece ori cancelarei Merkel o afacere numai cu Germania. De zece ori, cancelara a spus nu, asta nu se poate".

A unsprezecea oară,  și la intervenția unui consilier, Trump ar fi ajuns să înțeleagă: „Ei bine, atunci vom face o înțelegere cu Europa“, a spus el la sfârșit, ca un copil ursuz.

Cancelara a fost totuși un profesor convingător. După întrevedere, Trump pare să fi ajuns să înțeleagă că Statele Unite au tot interesul se încheie un acord cu UE, mai degrabă decât Marea Britanie post-Brexit.
Europa este primul partener comercial din SUA, cu mult înaintea Marii Britanii.

 

Franța este încă neliniștită de posibilitatea ca Marine Le Pen să câștige 11 milioane de alegători între cele două runde și să-l bată astfel pe Emmanuel Macron, scrie EU Observer

"Între Macron și Le Pen, jocurile nu sunt făcute", notează EU Obs citând cotidianul Le Parisien, care rezumă astfel anxietatea în creștere.

Duminică seara, sentimentul predominant a fost de ușurare că Le Pen nu s-a clasat prima și că se va confrunta în finală cu un candidat moderat.

Dar candidatul moderat, total absent luni din mass-media, a fost deja criticat în legătură cu discursul din fața susținătorilor, considerat excesiv de festivist și de subțire în ceea ce privește conținutul politic.

De asemenea, Macron a fost criticat pentru cina de după primul tur, dintr-o braserie șic pariziană, alături de aliați politici,  membri ai staff-ului și câțiva suporteri celebri.

Criticii și-au reamintit întrunirea controversată a lui Nicolas Sarkozy, de la restaurantul Fouquet, după ce a fost ales președinte în 2007.

Le Pen și-a ironizat deja adversarul cum că "merge pe un covor de trandafiri și se bucură de toate complimentele presei, într-un fel de unanimitate". Ea a insistat că este capabilă să-l prindă din urmă în zilele care au mai rămas înainte de turul doi.

Cotidianul de stânga Libération se întreabă la rândul lui dacă Le Pen "poate câștiga 11 milioane de alegători între cele două runde".

Chiar dacă sondajele au fost corecte pentru prima rundă, predicțiile ar putea fi perturbate de abținerile electoratului, deoarece mulți îl văd pe Macron drept un nou venit, fără sprijin de partid și cu o imagine elitistă.

La rândul său, Huffington Post notează că, dată ca perdantă în al doilea tur de toate sondajele de opinie, candidata Frontului Național pare sortită să retrăiască înfrângerea umilitoare a tatălui ei din 2002. Și totuși ...

Reluându-și campania, după un prim tur istoric și totuși dezamăgitor, Marine Le Pen și-a multiplicat  aparițiile în mass-media.

Luni seara, a fost la France 2. Marți, în principalul program politic al TF1. Scopul ei: să-și extindă baza electorală din prima rundă și să profite pe deplin de efectul deconectant al victoriei lui Macron din primul tur și de lipsa de popularitate a acestuia, în unele categorii de alegători.

Candidata Frontul Național a observat că zidul de negare cu care s-a confruntat tatăl ei, în urmă cu cincisprezece ani, nu mai este la fel de puternic. Și acel plafon de sticlă de deasupra Frontului Național pare a se sparge odată cu refuzul, cel puțin până în momentul de față, al taberei Mélenchon de a se alătura lui Macron.

 

Și băncile cu operaţiuni internaţionale din Londra se gândesc tot mai mult la transferarea personalului la Frankfurt, transmite Bloomberg. 

Într-adevăr, bancherii caută serios spaţii de birouri, din cauza Brexitului,  scrie Bloomberg, bazându-se pe declarațiile unor importanți brokeri imobiliari din capitala financiară a Germaniei.

”Anul trecut nu s-a întâmplat nimic concret, dar totul s-a schimbat în primul trimestru. Băncile caută anumite zone”, a declarat Carsten Ape, director pentru spaţii de birouri în Germania în cadrul unui mare grup imobiliar.

Incertitudinile provocate de decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană au determinat băncile să ia în considerare înfiinţarea unor noi centre de operaţiuni în UE, pentru a-şi asigura în continuare accesul liber pe piaţa comunitară.

Goldman Sachs şi Citigroup analizează stabilirea unor noi baze europene la Frankfurt, au declarat în ianuarie persoane apropiate situaţiei.

”Însă nu va fi loc suficient pentru toată lumea. Asta va creşte cererea pentru birouri în zone mai puţin atractive şi chiriile acestora”, a arătat Juergen Schmid, director pentru investiţii în proprietăţi în Frankfurt.

Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă în sectorul bancar şi 20.000 de posturi în domeniul serviciilor financiare, potrivit institutului de cercetări Bruegel.

Alte estimări variază de la doar 4.000 de locuri de muncă la 232.000.

Revista presei internaționale din 27 aprilie 2017