Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pregătiți-vă pentru renașterea franco-germană! (Politico)

macron_merkel.jpg

Angela Merkel îl întâmpină pe Emmanuel Macron, Berlin, 15 mai 2017
Image source: 
REUTERS/Fabrizio Bensch

Pentru Paris și Berlin, prima zi a săptămânii a marcat începutul unei reechilibrări mult așteptate a conducerii europene, scrie Politico. Dar un parteneriat de succes "Mercron" nu este un lucru rezolvat dinainte.

Merkel este deschisă ideilor liderului francez, însă o parte din spectrul politic al Germaniei deja trasează linii roșii împotriva propunerilor lui Macron privind un buget și un ministru al finanțelor pentru  zona euro. Și mass-media germană se întreabă cu nerăbdare cât de mult îi va costa pe contribuabili victoria lui Macron.

Momentul unor prime mișcări către o zonă euro mai profundă va fi crucială. Macron este un pro-european angajat, dispus să-și asume riscuri. Dar nici el nu se va sinucide politic pentru cauză.

Financial Times subliniază că va fi mai greu pentru Marea Britanie să-și afirme interesele față de UE, dată fiiind refacerea blocului franco-german:

„Bunele relații de vecinătate, cu siguranță, interzic să se spună cu voce tare, dar atâta timp cât Marea Britanie a ales să părăsească UE, ar fi fost în interesul său strategic ca blocul să rămână în paralizie sau chiar să fie sortit colapsului total. Acum, este de rezolvat dilema eternă: cum să procedezi cu o zonă economică uriașă, cu care te învecinezi și căreia trebuie să-i respecți regulile, fără a fi în măsură să le influențezi? Mai rău, odată cu plecarea Marii Britanii, proiectul european devine și mai consistent".

 

Continuă articolele critice la adresa președintelui Trump, după ce ziare importante din Statele Unite au vorbit despre o scurgere de informații de mare  sensibilitate din Biroul Oval, către ministrul de externe și ambasadorul rus la Washington.

Omul care deține în prezent președinția pare extrem de imatur”, scrie NYT. ”Este un copil care uzează de informații clasificate,  pentru a-l impresiona pe un vizitator distins. A fost un copil atunci când l-a întrebat pe șeful FBI dacă nu poate fi suspendată investigația privindu-l pe un prieten și aliat. Este un copil care nu înțelege consecințele evidente ale acțiunii sale de răzbunare, demiterea șefului FBI James Comey. Un copil nu poate fi președinte; ne plac copiii noștri, dar nu le putem da codurile nucleare“.

Dezvăluirea informațiilor către ruși este ultimul lucru de care Netanyahu avea nevoie“, titrează la rându-i ziarul israelian Ha'Aretz, citat de Courrier International.

Cotidianul israelian vede trei consecințe: periclitarea sursei, nesiguranța privind obținerea și în viitor de informații cu privire la activitățile teroriste ale statului islamic și posibilele daune în relațiile dintre Israel și Statele Unite ale Americii.

În ianuarie, oficiali ai serviciilor secrete americane au cerut Israelului să nu divulge informații administrației Trump, potrivit Newsweek, temându-se tocmai că Iranul ar putea în cele din urmă să pună mâna pe aceste informații.

Oare călătoria lui Trump în Israel de săptămâna viitoare ar trebui anulată?”, se întreabă The Jerusalem Post.

”Sincer, există un larg consens în politica israelienană, legat de faptul că Statele Unite sunt cel mai important aliat strategic al Israelului. Și Israelul are nevoie de ajutorul Americii. "

Cu toate acestea, cotidianul israelian continuă: „ar fi cu siguranță înțelept pentru Israel să examineze scurgerea și, în particular, să să-și adapteze comportamentul în funcție de daunele pe care acest episod le-a cauzat sau nu.

 

Este mafia italiană implicată în asistența refugiaților? Pentru ziarul LaStampa, cazul nu face decât să confirme stereotipurile vis-à-vis de Italia,

Problema este că astfel de incidente confirmă imaginea dată de Italia în gestionarea problemei imigrației ilegale. ... Italia a cerut întotdeauna mai multe fonduri pentru a-i ajuta pe migranți, precum și o mai mare flexibilitate în stabilirea bugetului. Însă Țările Uniunii și unii membri ai Comisiei sunt convinși că Italia doar se vaită și plusează. ... Pentru că avea buzunarele goale, Italia a încredințat lucrarea mafiei și escrocilor”.

Implicarea mafiei italiene în problema refugiaților este un atac asupra demnității umane, scrie cu regret ziarul olandez De Telegraaf:

Acest lucru arată că emigrarea în Europa a devenit o afacere cinică și profitabilă. Ar fi iluzoriu să credem că putem sigila porțile, dar lipsa de acțiune este cea mai proastă opțiune. Pentru că așa vom lăsa criminalii să-i exploateze pe refugiați, dintre care majoritatea chiar nu au posibilitatea de a obține azil".

 
Revista presei internaționale din 18 mai 2017