Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum l-au repatriat ruşii pe Dimitrie Cantemir ca “premiu de consolare” pentru Tezaurul României

iorga_titulescu.jpg

Ceremonia aducerii în ţară a osemintelor domnitorului român Dimitrie Cantemir. În imagine, de la stânga la dreapta: Ion Nistor, generalul Nicolae Uică, Nicolae Titulescu (ministrul Afacerilor Străine al României), Nicolae Iorga, dr. Constantin Angelescu, Mihail Semionovici Ostrovski, generalul Paul Anghelescu, Savel Rădulescu, Nicolae Raicovicianu. 16 iunie 1935, Constanţa
Sursa imaginii: 
Cutia cu vechituri a lu' Potra / cutiacuvechituri.wordpress.com

Au trecut mai bine de 100 de de ani de când Tezaurul României a fost trimis, spre bună păstrare, în Rusia ţaristă, în timpul Primului Război Mondial. România a cerut, în repetate rânduri, înapoierea valorilor trimise de bună voie în pribegie, la ruşi, însă fără prea mult succes. În aceste zile se împlinesc 82 de ani de când sovieticii au returnat o mică parte din Tezaurul României, la care au adăugat, ca “premiu de consolare”, rămăşiţele pământeşti ale domnitorului şi cărturarului Dimitrie Cantemir. Aflaţi întreaga poveste din rubrica Pagina de istorie.

La mijlocul lunii iunie 1935, în portul Constanţa soseşte de la Odesa vasul “Prinţesa Maria”, care aducea, de la Moscova, un cargo foare preţios pentru români: siciriul de aramă cu rămăşiţele pământeşti ale lui Dimitrie Cantemir, piatra sa funerară şi o mica parte din Tezaurul României. Printre cei care aşteptau transportul în portul Constanţa se aflau Titulescu şi Iorga.

Rămăşiţele pământeşti ale domnitorului şi cărturarului Dimitrie Cantemir şi ale fiului său, Antioh, rămas să îşi doarmă somnul de veci la ruşi, au fost descoperite întâmplător, în 1935, când în Moscova era construit metroul, iar biserica ridicată de domnitorul român, care stătea în calea lucrărilor, urma să fie demolată. Rămăşiţele pământeşti ale lui Cantemir au fost trimise în România, însă nici acestea nu erau întregi. Procesul verbal făcut de oficialităţile române arată că în raclă erau doar o parte din oseminte, îmbrăcate într-un veşmânt oriental, însă fără nicio bijuterie, care să fi aparţinut domnitorului, iar craniul acestuia lipsea.

Cât despre tezaur, din acesta au fost returnate aproximativ 1400 de lăzi cu documente vechi, cărți rare, acte, manuscrise, obiecte bisericești, covoare, tablouri și bunuri ale unor persoane particulare sau instituții de stat. Autorităţile române de atunci au consemnat faptul că ruşii nu au trimis înapoi nicio cantitate de aur, nici bijuterii sau alte obiecte de valoare. Asta în condiţiile în care, potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Străine, la Moscova a fost trimis stocul de aur al Băncii Naţionale a României, în valoare de peste 300 de milioane de franci aur, bijuteriile Reginei Maria, evaluate la şapte milioane de franci aur, depozitele Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, valori şi arhive ale diferitelor instituţii financiare, cărţi, documente, tablouri sau arhive ale Academiei Române. Valoarea totală a bunurilor statului a fost estimată la 1,5 miliarde de lei aur, iar cele particulare la 6,5 miliarde de lei aur.

După prima restituire din 1935 a mai urmat una, în 1956. Însă despre ce a conţinut această nouă repatriere a unei părţi din Tezaurul României, vă învităm să aflaţi răsfoind alături de noi, o nouă Pagină de istorie.

Rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a alfa poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istorei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie